Translate

maandag 15 februari 2021

Biologische pluimveehouders stappen over op diervriendelijkere rechtop vangmethode i.p.v. aan één poot en cameratoezicht in slachterijen verplicht

 


Hier twee grote successen die we onlangs behaalden!

Biologische pluimveehouders van Demeter stappen over op onze rechtop vangmethode


Eind vorige maand hebben pluimveehouders die zijn aangesloten bij het Demeter-label besloten om over te stappen op de EonA rechtop vangmethode voor hun legkippen. Dit is een grote stap vooruit in het welzijn van tienduizenden kippen per jaar!

Op de meeste pluimveebedrijven worden kippen gevangen door ze met meerdere tegelijk aan één poot te grijpen en ondersteboven in kratten te proppen. Dit gaat gepaard met veel stress, pijn en verwondingen. Inmiddels hebben wij de bedrijven Rondeel, Kipster, GIJS en Demeter ervan weten te overtuigen om te stoppen met deze wrede methode en over te stappen op de diervriendelijkere rechtop-methode.
Reguliere vangmethode
New Method
Rechtop-vangmethode
Dankzij onze volharding en jullie steun is wat ooit een droom was, nu realiteit: de manier waarop kippen gevangen worden, is aan het veranderen.

Lees meer over dit succes in een artikel op Pluimveeweb >
< Bekijk onze folder over de rechtop-vangmethode

Slim cameratoezicht voorkomt dierenwelzijnsproblemen


In de meeste slachterijen is cameratoezicht inmiddels verplicht. Dat klinkt goed. Maar hoe effectief is dit toezicht? Om dierenwelzijnsproblemen op te merken moet er wel iemand zijn die – liefst live – de beelden bekijkt. Dat gebeurt vaak niet. En dus blijven veel problemen onopgemerkt en wordt er niet ingegrepen.

Daarom hebben we de afgelopen jaren samen met consultancybedrijf Deloitte, Vion Food Group en de Dierenbescherming speciale videosoftware ontwikkeld. Met behulp van kunstmatige intelligentie registreert het systeem opvallende bewegingen van mensen of dieren en maakt automatisch melding van mogelijke dierenwelzijnsproblemen. Videofragmenten worden direct naar de Animal Welfare Officer van het slachthuis gestuurd, zodat er kan worden ingegrepen.
Een korte animatiefilm legt uit hoe het systeem werkt
In de toekomst zouden wij en controleurs van welzijnskeurmerken ook toegang kunnen krijgen tot de beelden. Vion installeert het systeem nu in hun slachthuizen in Nederland en Duitsland. Deze week spreken we met andere geïnteresseerde Europese slachthuizen.

Internationale media hebben het nieuws opgepikt. In Nederland publiceerde Trouw er een lang artikel over.
Dit soort hoopgevende ontwikkelingen kunnen we alleen samen met jullie bereiken. Wij werken in de stallen, in slachthuizen en op kantoor, jullie geven ons morele en financiële steun. Zonder jullie zouden we ons werk niet kunnen doen. Fijn dat jullie deel zijn van Eyes on Animals. Bedankt voor al jullie steun!
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten