WHO kon niet achterhalen welke dieren aan oorsprong pandemie liggen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft na een maand onderzoek in Wuhan nog niet kunnen uitmaken welke dieren aan de basis van de pandemie liggen. Mogelijk gaat het om schubdieren of vleermuizen, maar andere opties zijn niet uitgesloten. Dat meldt de WHO op een persconferentie waar de resultaten van het onderzoek zijn toegelicht.
De WHO kreeg vorige maand toestemming om in Wuhan de uitbraak te onderzoeken. De experts zijn er sinds midden januari aan de slag. Dat gebeurt samen met de Chinese overheid.
Snelle mutaties
Het onderzoek heeft aangetoond dat Sars-cov-2 zoals al langer aangenomen van dier op mens is overgesprongen, gaf de Chinese professor Liang aan. Maar van welk dier is nog geen uitgemaakte zaak. Bij besmetting onder mensen is het virus gemuteerd om zich sneller te kunnen verspreiden.
Door die mutaties is het voorlopig nog niet mogelijk de exacte bron van besmetting te achterhalen: mogelijk gaat het om schubdieren of vleermuizen, maar de versie van het coronavirus dat voor Covid-19 zorgt, wijkt bij mensen af van het virus dat bij die dieren circuleert.
Absolute zekerheid is er dus nog niet. De manier waarop het virus zich ook onder katten en nertsen verspreidt, toont aan dat ook andere diersoorten een mogelijke broeihaard zijn geweest, maar er zijn onvoldoende data om dat te bewijzen.
Vroege verspreiding
Toch lijkt het erop dat het virus zijn oorsprong vindt op de versmarkt in Wuhan. Er was daar wel degelijk een clusteruitbraak. Maar al in de vroegste fase van de uitbraak was er sprake van mutaties, concludeert het onderzoek van de WHO en China. Hoe het virus zich op de markt heeft verspreid, is dus niet te achterhalen, aldus Liang. En bovendien waren ook andere markten een mogelijke oorsprong.
Of het virus al voor december 2019 in de regio circuleerde is ook niet uit te sluiten. Maar het zou zeker niet gaan om een omvangrijke uitbraak, aldus Liang.
Labo
Peter Ben Embarek, die de missie leidde, liet na een bezoek aan het veelbesproken labo van Wuhan alvast weten dat het virus niet vanuit dat labo afkomstig is. “Wel een fantastisch filmscenario”, verwees hij die complottheorie naar dat vuilnisbak.
Dier als tussensoort?
Het team heeft vier hypotheses naar voren geschoven. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een dier als “tussensoort” fungeerde om het virus op de mens over te dragen. Een rechtstreekse overdracht van dier op mens is echter ook nog altijd een mogelijkheid, net als verspreiding via bevroren voedsel. De vierde hypothese is een incident in een lek uit het Virologisch Instituut van Wuhan, maar dat is een “onwaarschijnlijke verklaring”. Ben Embarek stelde voor om aan die hypothese geen verdere tijd te spenderen. Onder meer Donald Trump had als president van de Verenigde Staten de aandacht gevestigd op die hypothese.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten