Translate

woensdag 14 juni 2023

30 verwaarloosde katten en honden in mini appartement in Utrecht: sommige dieren hadden luiers om omdat ze nooit werden uitgelaten

 In een appartement van amper veertig vierkante meter in Utrecht heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) afgelopen donderdag samen met de politie en in overleg met de rijksdienst RVO 31 honden en katten in bewaring genomen.

30 verwaarloosde katten en honden in mini-appartement

De dieren werden in de vervuilde, hevig naar ammoniak stinkende woning onder zeer slechte omstandigheden gehouden. De inspecteurs troffen zeven honden opeengepakt in een kleine, verroeste kooi en er verbleven er negen met luiers omgebonden in de slaapkamer, naar alle waarschijnlijkheid omdat de dieren door de eigenaar niet of nauwelijks werden uitgelaten. De aanwezige katten liepen los in het smerige appartement. Geen van de dieren zag voldoende daglicht omdat de gordijnen voortdurend gesloten waren.

NIET VOLDAAN

De LID kwam de dieren op het spoor door een anonieme melding bij het Meldpunt 144. De eigenaren kregen de afgelopen maanden vervolgens meerdere waarschuwingen en lasten opgelegd om de huisvesting en verzorging van de dieren ingrijpend te verbeteren. Omdat daar na verscheidene hercontroles niet aan werd voldaan, leidde het donderdag tot een inbewaringname van alle dieren.

De kosten voor transport, vervangende huisvesting en (medische) verzorging worden door de RVO verhaald op de beklaagden. Omdat een aantal honden bovendien niet gechipt was, kunnen de bewoners daarnaast een proces-verbaal van de inspectiedienst tegemoet zien.

______

De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.

MELD DIERENLEED

Achter veel voordeuren in Nederland schuilt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten