Translate

maandag 8 juni 2020

De combinatie van boerenbedrijf en natuur is de toekomst: 20 boeren krijgen een opleiding van de EU om verloren kennis terug te halen


De hogere gewassen, kruiden en granen bieden een goede dekking aan de bedreigde kwartelkoning © Arjan Gotink


Boeren worden via gesubsidieerde opleiding natuurbeheerders van de toekomst: ‘de kennis die boeren vroeger hadden moet weer terugkomen’


Brummen, Lochem , Voorst en Apeldoorn gaan speciale opleidingen voor twintig boeren financieren zodat zij zich kunnen bekwamen in natuurbeheer. Zo moeten plantensoorten en wilde dieren een betere kans krijgen. Ook leren boeren hoe ze hun grond slimmer kunnen benutten.







De Brummense melkveehouder Dirk Jan Schoonman kijkt over de uiterwaarden en de IJssel richting Zutphen. Zijn hond Basha springt door de dekking. De hoge grassen op deze plek en de kruiden lijken in het niets op de groene biljartlakens waarop koeien kunnen grazen. 
,,Dit is onderdeel van het project botansich hooiland. Je geeft de ruimte aan deze begroeiining zodat bedreigde soorten zoals de kwartelkoning weer een kans krijgen.’’
Elders heeft hij aangrenzend twee hectare natuurgrond van de provincie Gelderland gepacht om daar speciale kruidenmengsels in te zaaien. Dit een goede biotoop voor de patrijs te scheppen, die eveneens onder druk staat. Verder laat Schoonman veel meer kruidensoorten op zijn graasvelden bloeien dan voorheen. Ook gebruikt hij geen kunstmest meer en spuit hij incidenteel en gericht met een bestrijdingsmiddel. 

De combinatie van boerenbedrijf en natuur is de toekomst

Veel doet deze agrariër dus al om, zoals ambtenaren het noemen, natuurinclusief te boeren. Desalniettemin gaat hij de anderhalf jaar durende opleiding voor Natuurondernemer van de Hogeschool Aeres volgen. 
Binnenkort wordt het verplicht immers voor pachters van natuurgrond om vakbekwaamheid in natuurbeheer aan te tonen. ,,Maar zo'n opleiding gaat over meer dan dat’’, zegt Schoonman. 
,,Hoe combineer je een commercieel boerenbedrijf met ruimte voor de natuur? Want lang werd gedacht dat die twee niet samen gingen. Uiteraard klopt dat niet. Vroeger kenden boeren hun bodem, hun grond veel beter. Die wisten precies waar en wanneer welk type gewas het beste kon groeien. Zij putten hun grond daarmee minder uit. Met de komst van kunstmest werden we lui. O, groeit het niet? Doe je er kunstmest overheen, klaar.’’

De hogere gewassen, kruiden en granen bieden een goede dekking aan de bedreigde kwartelkoning
De hogere gewassen, kruiden en granen bieden een goede dekking aan de bedreigde kwartelkoning © Arjan Gotink

In Brummen zijn nog plekken vrij

Schoonman verwacht dat de opleiding, die in september start, helpt om deze ‘verloren kennis’ weer terug te halen. Hij verwacht dit een boer commercieel gezien veel kan opleveren. ,,Je gaat toch slimmer en efficiënter met je grond om.’’ Hij is niet de enige die er zo over denkt. In Lochem, Voorst en Apeldoorn hebben al vijftien boeren zich aangemeld. Alleen in Brummen zijn nog enkele plekken beschikbaar. 
De opleiding die met een budget van 73.400 euro volledig wordt vergoed door de EU, de provincie en de gemeenten, wordt verspreid over 13 dagen voor de duur van anderhalf jaar aangeboden. 
De bedoeling is dat er meer dan alleen theoretische kennis wordt opgedaan. Elke boer zal vanaf dag één moeten werken aan een idee om op zijn of haar bedrijf de natuur beter tot zijn recht te laten komen. 

Ook steun van de grote supermarkten?

Gedurende de opleiding werken de cursisten hun eigen idee uit tot een concreet plan waarvoor ze ondersteuning krijgen vanuit de opleiders. Op de dag van certificering zullen ze moeten presenteren wat ze hebben bereikt op hun eigen grond.
Schoonman heeft er zin in. Hij hoopt dat deze moeite ook door de marktpartijen zoals de Albert Heijn en de Jumbo wordt beloond. ,,Natuurinclusief boeren is veel extra werk, maar belangrijker nog, het kost ook wat. Er zijn al acties die je als boer extra betalen als je aan de natuur denkt. Ik vind het belangrijk dat dit ook wettelijk wordt geregeld, wil je natuurinclusief boeren écht een kans gunnen.’’ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten