Translate

dinsdag 2 juni 2020

Wilde dieren in circussen verboden in Nederland maar oude olifant Buba meegesleept door ontheffing van het ministerie ( petitie )







Ondanks het verbod op wilde dieren in circussen uit 2015 kreeg circus Freiwald voor olifant Buba een ontheffing. De 45-jarige Afrikaanse olifant wordt sindsdien als vanouds meegesleept door het circus. Nu deze omstreden ontheffing op 30 juni afloopt en er goede opvang mogelijk is, zou Buba eindelijk met pensioen kunnen. De minister moet die opvang realiseren, want het gesleep met Buba heeft lang genoeg geduurd.

Freiwald kreeg de ontheffing voor Buba omdat beweerd werd dat er geen opvangplek zou zijn voor de Afrikaanse olifant, geboren in 1975 in Zimbabwe. Maar uit onderzoek door het ministerie van Economische Zaken bleek dat er voor ex-circusolifanten wel degelijk opvang mogelijk was en is.

Buba mocht van het ministerie voorlopig toch meereizen met het circus. Een van de voorwaarden was wel dat ze niet in direct contact kan komen, of aangeraakt mag worden door publiek. Circus Freiwald kwam die voorwaarden meerdere keren niet na. Dit leidde tot Kamervragen en een officiële waarschuwing.
Buba wordt op de openbare weg aan het publiek getoond | Foto: House of Animals

Afgelopen jaren heeft Animals Today meerdere keren beelden gepubliceerd die lieten zien dat het circus de olifant gewoon aan publiek toont, zelfs op de openbare weg. Toen ging het naar zeggen om ‘een wandelingetje’, andere keren was het ‘een bedankje’ voor de fans. Volgens de NVWA waren eerdere overtredingen echter niet binnen de gestelde termijn om een zwaardere straf uit te kunnen delen, waardoor het tot nu toe alleen bij een waarschuwing bleef.

Nu de ontheffing afloopt is het moment gekomen dat de minister actief zorgdraagt dat Buba naar een goede olifantenopvang kan, zodat eindelijk voldaan gaat worden aan het oorspronkelijke verbod uit 2015. Het gesol met Buba moet na 5 jaar echt voorbij zijn. Gun Buba haar pensioen en een kans om ooit weer in aanraking te komen met soortgenoten.

Teken daarom onze petitie.

Bedankt!

Karen Soeters - House of Animals

Circus Freiwald krijgt ontheffing om olifant Buba mee te laten reizen
Ondanks het verbod op het laten optreden en vervoeren van wilde dieren in circussen dat sinds 15 september 2015 van kracht is, heeft circus Freiwald toch toestemming gekregen om olifant Buba mee te laten reizen.


Overtreding circus Freiwald met olifant Buba leidt tot Kamervragen
Circus Freiwald blijft ontkennen dat hun uitzonderingspositie is misbruikt door olifant Buba aan het publiek te tonen. Daarom gaat Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren Kamervragen stellen. Uit inmiddels openbaar gemaakte beelden op Facebook blijkt dat het circus wel degelijk in overtreding was en de voorwaarde niet wordt nagekomen dat Buba met het circus mag meereizen, echter zonder direct in contact te komen met publiek. Het circus blijft ontkennen dat er sprake is van een overtreding, maar de beelden spreken voor zich.

Petitie: Minister Schouten, mag olifant Buba eindelijk met pensioen?

Ondanks het verbod op wilde dieren in circussen uit 2015 gaf de overheid voor olifant Buba van circus Freiwald een ontheffing. De 45-jarige Afrikaanse olifant wordt sindsdien als vanouds meegesleept door het circus. Nu die ontheffing op 30 juni afloopt en er goede opvang mogelijk is, zou Buba eindelijk met pensioen kunnen. De minister moet die opvang realiseren, want het gesleep met Buba heeft lang genoeg geduurd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten