Translate

donderdag 23 juli 2020

Veel controle bij Islamitisch Offerfeest door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ( NVWA )


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de politie en de Veiligheidsregio’s houden tijdens het Offerfeest van 31 juli tot en met 3 augustus extra controles om er op toe te zien dat bedrijven en consumenten zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en regels en voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht. In Nederland zegt de wet dat een dier dat wordt geslacht vóór het doden bewusteloos moet worden gemaakt. Eén uitzondering op de regel is gemaakt voor slachten volgens religieuze gebruiken. Onder voorwaarden mag het dier zonder bedwelming worden gedood. Dit betekent dat dieren een halssnede krijgen en nadat ze het bewustzijn hebben verloren verder geslacht worden.

Slachthuizen moeten tijdens het Offerfeest extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De anderhalve meter afstandsregel geldt zowel binnen als buiten het slachthuis. Dierenartsen van de NVWA houden in erkende slachthuizen toezicht op de naleving van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Slachthuizen die tijdens het Offerfeest runderen, schapen of geiten slachten, moeten zich vooraf melden bij de NVWA. In slachthuizen waar dieren onbedwelmd worden geslacht is continu toezicht op het aansnijden en doden van de dieren.

Naast het toezicht in slachthuizen voeren teams van de NVWA tijdens het Offerfeest extra controles uit om na te gaan of de regels voor het vervoeren van dieren goed worden nageleefd. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het hitteprotocol: dieren mogen niet worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden Celsius. Ook zien de NVWA en de politie erop toe dat dieren buiten slachthuizen niet illegaal worden geslacht.

bron: NVWA, 21/07/2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten