Translate

woensdag 13 oktober 2021

1 miljoen handtekeningen vandaag overhandigd aan het Europees Parlement om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden

 


1 miljoen burgers vragen de Europese Commissie om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden

Tijdens een ceremonie voor het Berlaymont gebouw vierden Eurogroup for Animals en haar leden, samen met InfoCircos, de één miljoen burgers die een einde eisten aan het circusleed. De handtekeningen werden overhandigd aan vertegenwoordigers van het Europees Parlement, Eleonora Evi MEP en Anja Hazekamp MEP, die ze nu zullen voorleggen aan de Europese Commissie.

De petitie was in eerste instantie in 2018 gestart door InfoCircos en werd later geïntegreerd in de Eurogroep voor Dieren. Stop Circus Suffering campagne, gelanceerd op 3 maart 2021.

81 organisaties in de hele EU mobiliseerden het publiek en verzamelden meer dan een miljoen handtekeningen, om te bevestigen wat opinion polls en wijzen scientific opinions er al een tijdje op: wilde dieren in circussen zijn voorbestemd voor een leven van fysieke mishandeling en mentale marteling en er is geen ruimte meer voor dit wrede vermaak.

Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals, vergezeld door Eleonora Evi MEP, Anja Hazekamp MEP en Marta Stop Circus Suffering Merchan, die de InfoCircos-coalitie vertegenwoordigt, presenteerde de prestatie van de petitie en legde de volgende stappen van de campagne uit.

Verschillende lidstaten hebben nog steeds geen of slechts gedeeltelijke beperkingen op het gebruik van wilde dieren in circussen. Bovendien reizen circussen door Europa en worden wilde dieren door de lidstaten vervoerd, waar circussen ernstige risico's voor de openbare veiligheid en de diergezondheid en het dierenwelzijn met zich meebrengen, zoals uitgelegd in ons laatste verslag. Wild Animals in EU Circuses : Problems, Risks and Solutions .

Een miljoen burgers hebben gesproken, nu moeten we deze publieke mobilisatie omzetten in politiek engagement. Alleen een EU-breed verbod kan het einde van dit verouderde entertainment garanderen en een coherente en effectieve oplossing bieden voor het fysieke en emotionele lijden van wilde dieren in circussen. Daarom pleiten we voor een EU-breed verbod, omdat verboden op nationaal niveau deze verplaatsingen niet zullen voorkomen met alle gezondheids- en veiligheidsrisico's en zorgen voor de dieren van dien.
Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals
Het verkeersongeluk van een circustrailer op een Spaanse snelweg in 2018, waarbij één olifant om het leven kwam en vier gewond raakten, lukraak over de weg zwierven, was de druppel en het begin van deze petitie. De publieke verontwaardiging die volgde op dit incident maakte duidelijk dat Europese burgers er genoeg van hebben dat wilde dieren in circussen worden mishandeld. Vandaag vieren we de één miljoen mensen die onze petitie hebben ondertekend, die alle wilde dieren willen helpen die nog steeds een ellendig leven leiden in circussen en die sterven terwijl ze niets anders weten dan een leven van ontbering en lijden. Het is tijd dat de Europese Commissie naar de EU-burgers luistert en een einde maakt aan het gebruik van wilde dieren in circussen.
Marta Merchan, InfoCircos coalitie
Er is een romantisch idee van circussen als magische plekken voor kinderen en ik deel deze mening volledig zolang wilde dieren geen deel uitmaken van de attracties. Wilde dieren in circussen hebben veel last van fysieke en sociale ontberingen en hun training is vaak gebaseerd op straf. Dieren die gedwongen worden om in onnatuurlijke omstandigheden te leven, kunnen reageren op manieren die een risico vormen voor hun tamers. Als gekozen vertegenwoordiger is het mijn missie om ervoor te zorgen dat deze buitengewone publieke mobilisatie van EU-burgers tegen wilde dieren in circussen wordt vertaald in politieke prestaties. De Europese Commissie heeft de verantwoordelijkheid om naar de burgers te luisteren en een einde te maken aan deze achterhaalde en onaanvaardbare praktijk.
Eleonora Evi Lid EP (Groenen/EVA)
De publieke steun voor het gebruik van wilde dieren voor entertainment is al lang verdwenen, en de één miljoen handtekeningen die zijn verzameld met de EU Stop Circus Suffering-campagne is nog een ander bewijs. Samen met andere leden van het Europees Parlement zal ik al het mogelijke doen om tot een EU-breed verbod te komen. Het is tijd om toekomstige generaties te laten zien dat dieren ons respect en onze bescherming verdienen en niet mogen lijden in circussen.
Anja Hazekamp Europarlementariër (GUE/NGL)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten