Translate

zondag 3 oktober 2021

Veel hondenvlees restaurants in Zuid-Korea sluiten door gebrek aan klanten: jongeren hebben liever een hond als huisdier dan ze op te eten








 De President van Zuid-Korea overweegt een landelijk verbod op het eten van hondenvlees, meldde de BBC deze week. Pres. Moon Jae-in, een dierenliefhebber en hondeneigenaar,zegt dat hij overweegt de controversiële praktijk te verbieden vanwege de dalende consumptie in het land.





De dramatische daling van de consumptie in Zuid-Korea, vooral onder jongere generaties, kan betekenen dat een verbod niet nodig is. Dat gezegd hebbende, is een dalend verbruik niet hetzelfde als weinig of geen consumptie. Zuid-Koreanen doden en eten nog steeds tot 1 miljoen honden per jaar, meldde USA Today in 2019, waaronder Retrievers, Spaniels en Saint Bernards.

Zuid-Korea is een van de vele landen met een geschiedenis van het eten van honden. Op basis van vertaalde documenten merkt Wikipedia op dat slagers, beschouwd als de "laagste klasse van de samenleving" in Zuid-Korea gedurende een periode van ongeveer 500 jaar die eindigde in het begin van de jaren 1900, hielpen bij het bestrijden van een "wild hondenprobleem" door genoemde honden in voedsel te veranderen.

In een artikel uit 2009, Good to Pet and Eat: The Keeping and Consuming of Dogs and Cats in South Korea, merktProf. Anthony Podberscek van de Universiteit van Cambridge op dat honden historisch gezien in delen van Azië, waaronder Korea, in drie groepen werden verdeeld: "jachthonden, waakhonden en voedsel."

Zoals National Geographic meldde tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 - die plaatsvonden in Pyeongchang, Zuid-Korea - probeerde de regering verschillende restaurants in de omgeving die hondenvlees serveren te betalen en hen te vragen de training tijdens de spelen te stoppen. Ze hebben geen nemers gevonden. Datzelfde rapport merkte op dat hoewel Aziatische landen vaak worden uitgekozen voor het eten van hondenvlees, de geschiedenis laat zien dat die landen veel gezelschap hebben buiten Azië.

 Inheemse Amerikaanse groepen aten honden duizenden jaren voordat Columbus in de Nieuwe Wereld landde,meldde National Geographic. Meer recentelijk overleefde de Noorse poolreiziger Roald Amundsen, geconfronteerd met een keuze om enkele van zijn sledehonden te verhongeren of op te eten, om het publiek te informeren dat hij het vlees van de honden "heerlijk" vond. 

Het tij in Zuid-Korea keert zich ondertussen al tientallen jaren tegen het eten van honden.

Seoul's populairste hondenvleesrestaurant sloot in 2014, melde Quartz, vanwege de dalende vraag. "Er zijn geen jonge klanten", zei eigenaresse Oh Keum-il over haar redenen om het restaurant te sluiten. Veel van die jonge klanten, merkte Quartz op, bezitten liever honden als huisdieren dan ze op te eten.

"De Zuid-Koreaanse mentaliteit ten opzichte van honden begon te veranderen in de jaren 1980 en 1990 toen de natie rijker werd en de westerse invloed toenam", aldus dat rapport uit 2019 in USA Today.

Dierenrechtenorganisaties, sommige gevestigd in Korea, voeren al jaren campagne tegen hondenvlees en hebben enkele successen geboekt. Toch is het onduidelijk hoeveel steun er is voor een verbod. Terwijl de BBC recente opiniepeilingen citeert waaruit blijkt dat ongeveer 7 van elke 8 Zuid-Koreanen nog nooit hondenvlees hebben gegeten, ontdekte Cambridge Prof. Podberscek in zijn studie uit 2009 dat de meeste Zuid-Koreanen tegen het verbieden van hondenvlees waren.
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten