Translate

zondag 17 oktober 2021

30 van 59 leeuwen in gevangenschap gefokte leeuwenindustrie Zuid-Afrika door zware verwaarlozing geëuthanaseerd "botten van de leeuwen belangrijker voor de verkoop dan de dieren"

 http://www.bloemfonteinspca.co.za/

30 leeuwen van een in gevangenschap fok boerderij moesten worden geëuthanaseerd, nadat ze dagenlang last hadden gehad van de verbranding.

SPCA-inspecteur van Bloemfontein zei dat de leeuwen erg zwak waren, met ribben en botten die onder hun gematteerde vacht vandaan stak. Foto: Facebook

Recente bosbranden in grote delen van de Vrijstaat hebben tienduizenden hectaren land verwoest, evenals talloze soorten dieren in het wild, vee en dieren die niet in staat zijn om aan de grenzen van boerderijen te ontsnappen.

Een van die ongelukkige dieren waren leeuwen in gevangenschap, die op een vervallen boerderij in de wijk Glen / Brandfort woonden.

De Bloemfontein SPCA werkte dagenlang om toegang te krijgen tot het pand, maar waar ze zich niet op konden voorbereiden.

Senior inspecteur Reinet Meyer beschreef een verwoestende scène in een graphic post op sociale media.

Meyer zei dat de Bloemfontein SPCA-bemanning de toegang werd geweigerd door de eigenaar van de leeuwenfokkerij en uiteindelijk een bevel kreeg om het pand te betreden.

LEES OOK: In gevangenschap gefokte leeuwenindustrie een smet op Zuid-Afrika's  toeristische reputatie, zeggen milieuactivisten

Immens lijden doorstaan

De reden dat een stapel leeuwenkarkassen dood lag, was niet omdat ze in een hokje waren want er waren geen elektrische hekken of palen die ze insloten. Ze waren te zwak om te bewegen, omdat ze zo ondervoed waren.

Het  werd ons al snel duidelijk dat de eigenaar niet meer om de leeuwen gaf," zei Meyer. "Hij was niet bereid om te investeren en gaf financieel niets uit om ervoor te zorgen dat het welzijn van deze katten op peil was."

Meyer vermoedt dat de 59 leeuwen en drie tijgers waarschijnlijk dagen zonder voedsel zaten.

Ze zei dat de leeuwen erg zwak waren, met ribben en botten die onder hun gematteerde vacht vandaan stak.

De kampen waarin ze gedwongen werden te leven waren te klein en gevuld met uitwerpselen en oude karkassen. Sommige leeuwen wendden zich tot kannibalisme vanwege hongersnoden.

"Dit is een van de ergste gevallen van dierenmishandeling ooit in onze carrière."

Een einde maken aan hun lijden

Met de hulp van een dierenarts heeft de Bloemfontein SPCA 30 leeuwen geëuthanaseerd. Elk karkas werd naar de voertuigen van SPCA gebracht en werd gecremeerd om ervoor te zorgen dat hun botten niet konden worden geoogst om de illegale handel te voorzien

Meyer zei dat hun voetzolen blaren hadden, bebloed, sijpelden en verbrand waren. De gezichten van de leeuwen waren verbrand en met blaren.  Ze hadden ernstige rookinhalatieschade, zo ernstig dat velen van hen begonnen te verdrinken in hun eigen bloed.

De ogen van een leeuw barstten door de hitte van het vuur.

Leeuwen verbrand in FS-branden hebben SPCA-dampen
Een leeuw die werd verbrand in de vrijstaat branden. Foto: Facebook

"Ik kan me de pijn niet eens proberen voor te stellen. We kunnen de hulpeloze en gebroken gevoelens die we in deze tijd hadden niet uiten".

Meyer en haar team brachten dagen door op de boerderij om de leeuwen en tijgers te helpen en ervoor te zorgen dat iedereen werd verzorgd, gevoed, water kreeg en indien nodig werd geëuthanaseerd. Ze houden nog steeds de voortgang van de overlevende dieren in de gaten, die ze beschreef als "een voortdurende strijd".

Leeuwen verbrand in FS-branden hebben SPCA-dampen
De verbrande poten van een leeuw. Foto: Facebook

Het team was zo vastbesloten om de dieren te helpen dat ze zelfs de kampen binnengingen met de leeuwen nog binnen.

Dierenmishandelingszaak geopend

Meyer zei dat de staat van de dieren liet zien dat de eigenaar van de leeuwen en tijgers hun botten waardevoller vond dan de kwaliteit van hun leven.

Ze zei dat ze "ten koste van alles in leven werden gehouden, ondanks hun wanhopige toestand".

Meyer zei dat de eigenaar van de boerderij niet de moeite nam om te verschijnen tijdens de inspectie van de verwondingen van de dieren, noch tijdens het euthanaseren.

Leeuwen verbrand in FS-branden hebben SPCA-dampen
Een dode leeuw met blaartrekkende poten en mond. Foto: Facebook

"Hij lachte toen hij een waarschuwing kreeg en we zagen hem niet meer terug."

Hoewel de boer niet door de SPCA werd genoemd, heeft Beeld hem inmiddels geïdentificeerd als Charl Terblanche. Zijn leeuwenboerderij heet Olivia.

Olivia brandmerkt zichzelf op Facebook als een "jacht- en schietbaan", en ligt 35 km buiten Bloemfontein.

Nadat hij de eigenaar meerdere waarschuwingen had gegeven voor gebrek aan voedsel en onderdak tijdens hun dagelijkse inspecties, weigerde hij ook te voldoen en blijft hij geen geld uitgeven aan het helpen van zijn eigen dieren, voegde Meyer eraan toe.

Er is een zaak van dierenmishandeling geopend tegen de eigenaar van de leeuwen en tijgers.

"Dit moet stoppen. We zouden deze dieren vrij moeten laten in het wild zonder enig menselijk contact, maar dat hebben we als land niet gedaan.

"Deze leeuwen waren gevangen en ze verbrandden; deze leeuwen waren nooit vrij."

Donaties nodig

In de tussentijd heeft de Bloemfontein SPCA de beslissing genomen om de kosten van het verzorgen van de dieren te dragen.

Ze pleiten nu bij het publiek voor financiële hulp.

Als iemand in staat is om de Bloemfontein SPCA te helpen om deze dieren de hulp te geven die ze nodig hebben, zie dan hun bankgegevens hieronder.

Bank: ABSA

Accountnaam: BFN Society for the Prevention of Cruelty to Animals

Rekeningnummer: 927 910 2644

Filiaalcode: 632 005 (Spaarrekening)

Referentie: Lions

U kunt ook een sms sturen naar 42646 met het woord Bloemspca, tegen een kostprijs van R30 per sms.

Of bezoek de website van Bloemfontein SPCA en klik op de donatieknop om een eenvoudige betaling te doen. Gebruik de referentie 'Leeuwen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten