Translate

zaterdag 15 oktober 2022

Op het strand bij Cadzand is vanmiddag een orka aangespoeld: Volgens SOS Dolfijn gaat het om een dier van 5 meter.

 


Levende orka aangespoeld bij Cadzand: 'Dit is echt bizar'





Inmiddels is de orka met hulp van de KNRM Cadzand terug in zee geholpen. Toch blijven de redders in de buurt, zegt schipper Jacco Nortier. "Hij is terug de zee in, maar het lijkt niet heel best te gaan, dus we houden 'm in de gaten."
Volgens de KNRM zijn er meerdere orka's gespot, maar is er eentje die zo dicht aan de kust kwam. Momenteel wordt, ook met behulp van een vliegtuig in de gaten gehouden waar de orka zich bevindt.
Annemarie van den Berg van SOS DOlfijn hoopt dat het goed afloopt voor het zeezoogdier., Normaal gesproken leven orka's in groepen. "Met het opkomende water is-ie losgekomen. Hij zit nu nog voor de kust, dus het gevaar is nog niet helemaal geweken", aldus Van den Berg.
"We zijn nu in kaart aan het brengen op basis van beelden van mensen die het dier hebben gezien, hoe de toestand van de orka is", vertelt Van den Berg. "Het feit dat er een orka in z'n eentje op het strand lag, dat zijn geen goede signalen. We houden met alle uitkomsten rekeningen."
Op beelden van strandpaviljoen DOK 14 is het dier aan de kust te zien.
Maartje Andeweg liep toevallig op het strand en zag de orka in zee. "Veel mensen waren aan het kijken. De orka kwam steeds meer onze kant op." Ze zag hoe de orka uiteindelijk door mensen van de KNRM in zee werd geholpen en weer wegzwom.
Van den Berg van SOS Dolfijn zegt dat het bijna nooit voorkomt dat er een levende orka aanspoelt in Nederland. "Dit is echt bizar." Ze houdt contact met het ministerie. "Het gebeurt zelden dat orka's op de Nederlandse kust aanspoelen. In 2011 hebben we in de Waddenzee nog een jonge verdwaalde orka gehad, die zal bij de meeste mensen bekend staan onder de naam Morgan."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten