Translate

zondag 23 oktober 2022

Triest: Kenia, Ethiopië en Somalië ervaren de ergste droogte in 40 jaar: Masai herders zijn niet meer in staat om hun vee te voeren en moeten ze laten ze sterven

Masai-herders worstelen om hun koeien in leven te houden in de ernstige droogte in Kenia. De dieren zijn te zwak om te staan, met zweren op hun huid door op de grond te liggen en ribbenkasten die uit hun zijkanten steken.

Kenia Ethiopië en Somalië ervaren de ergste droogte in 40 jaar, met vier mislukte opeenvolgende regenseizoenen, waarbij schapen en koeien om het leven kwamen. Maasai herders zijn niet in staat om hun dieren te voeren en laten de dieren sterven of proberen ze voor heel weinig te verkopen op dierenmarkten.

"Dit is het soort situatie waarin we ons allemaal hebben bevonden, met uitgemergeld vee," zei Masai-herder Jackson Sane terwijl hij sprak op een dierenmarkt in de stad Ilbisil.

"De bruinachtige [koe] die naast me lag, zouden verkopen voor ongeveer 60.000 Keniaanse shilling ($ 495) of 65.000 Keniaanse shilling ($ 536). Nu verkopen ze [de koeien] voor slechts 1.500 Keniaanse shilling (ongeveer $ 13)," zei Sane.

Koeien staan centraal in de traditionele Masai manier van leven; ze zijn de primaire bron van voedsel en inkomen. "De reden dat wij, de Masai, liever onze koeien laten sterven, is vanwege de slechte prijzen die ze nu ophalen," voegde Sane eraan toe.

De dieren op de markt waren zo zwak door gebrek aan voedsel dat ze niet meer konden lopen; mannen moesten hen in en uit voertuigen tillen.

"We lopen momenteel tegen twee problemen aan: de prijzen van maïsmeel zijn omhoog geschoten, ook aardolie, terwijl de veeprijzen ernstig zijn gedaald. We staan hier voor een serieuze uitdaging", zei veehandelaar Joshua Kedoya.

"We komen gewoon naar de markt omdat we wanhopig zijn en er niets anders te doen is," voegde Kedoya eraan toe.

"De meeste van deze koeien hier hebben al hun kalveren verloren aan de droogte. We slagen er soms in om er een paar te redden, maar de meerderheid van hen sterft uiteindelijk. Je kunt zien hoe sommigen van hen zweren op hun lichaam hebben, dat komt omdat ze soms zo zwak zijn om te staan," zei herder Ntyuyoto Sepeina.

Informatie over het Masai volk:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten