Translate

donderdag 16 oktober 2014

Video: Ooit kikkerbillen gegeten ? Niet meer doen het is een afschuwelijke wrede industrie


Het verhaal achter kikkerbillen

De meeste kikkers voor de kikkerbillenhandel worden in het wild gevangen, boven op elkaar in een zak gestopt en naar de verwerkingsplek gebracht, soms vele kilometers ver weg. Daar is de gangbare praktijk dat de levende kikker uitgestrekt wordt neergelegd op een snijplank. Vervolgens wordt het achterlijf afgesneden, geknipt of gescheurd. De billen en poten worden ontveld. De rest van de kikker wordt weggegooid om langzaam te sterven. In toenemende mate worden kikkers ook gefokt op kikkerfarms, wat leidt tot zorgen over het welzijn van de dieren gedurende hun leven en risico’s voor de verspreiding van ziekten.


 Vanwege de wildvangst, draagt de kikkerbillenhandel bij aan het verstoren van ecosystemen en het uitsterven van kikkersoorten. Met name Indonesië is tegenwoordig een grote exporteur van kikkerbillen, gevolgd door China, Taiwan en Vietnam.

Eerder was India de grootste leverancier van kikkerbillen. Naar schatting werden daar jaarlijks 300 miljoen kikkers gevangen. Als gevolg daarvan ontstond gevaar voor de landbouw en volksgezondheid: muggen en andere schadelijke insecten konden veel weliger tieren nu hun natuurlijke vijand verdween. In reactie daarop werden chemische bestrijdingsmiddelen ingezet met alle negatieve effecten van dien. De Indiase kikkerhandel leidde er ook toe dat enkele kikkersoorten bedreigde diersoorten werden. Mede dankzij campagne van World Animal Protection (toen: WSPA) stelde India in 1987 een handelsverbod ingesteld, in 1989 gevolgd door Bangladesh. www.worldanimalprotection.nl

 Kortom, zie je kikkerbillen op een menu staan, vermijd dit gerecht en spreek de restauranthouder erop aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten