http://www.abc.net.au/news/2016-07-28/rspca-seeks-to-stop-dingo-cull-of-feral-goats-on-barrier-reef/7668268 Link naar 2 video's
300 geiten die op een klein eiland van het Great Barrier Reef leven, worden de komende twee jaar gedood door een viertal dingo’s. De hoefdieren, die als plaag worden beschouwd, zijn uitheemse dieren die het unieke regenwoud van het eilandje bedreigen door alles op te eten en de grond te beschadigen. Om de verwilderde dieren te bestrijden zijn nu dingo’s ingezet. Ook zij zullen het eiland echter nooit verlaten: ze hebben een halsband die ze traceert en zijn als extra maatregel voorzien van een tijdbom. Na twee jaar worden de dingo’s afgeschoten of gedood via een geïmplanteerde capsule met gif dat vrijkomt.
Probleem door mensen veroorzaakt
Op het eiland Pelorus, onderdeel van de palmeilandengroep voor de oostkust van Australië, leven zo’n 300 geiten. In de jaren 1800 zijn geiten door mensen naar het eiland overgebracht om als voedsel te dienen voor vuurtorenwachters en zeelieden. De dieren voelden zich goed thuis en zonder natuurlijke vijanden konden ze zich onbekommerd voortplanten. Dit bleek echter funest voor de begroeiing van het eiland. De mensen die de (gedomesticeerde) geiten hadden geïntroduceerd en de populatie moesten beheren lieten de dieren aan hun lot over. Nu hierdoor problemen zijn ontstaan telt het welzijn van de dieren, waarvoor de Australische overheid de verantwoordelijkheid draagt, niet meer mee.
Om zich te ontdoen van de vele geiten heeft men getracht ze te vangen en af te schieten, maar dit lukte onvoldoende, omdat de geiten zich beter thuis voelen op het ruige terrein dan de mensen die het op ze hebben voorzien. Daarom kiest men nu voor het uitzetten van predatoren. Het gaat om vier dingo’s; twee zijn inmiddels losgelaten op het eiland en twee moeten nog worden gevangen.
Gemanipuleerde natuur
Burgemeester Ramon Jayo:
“Dit is de natuur. Een dingo is een roofdier en de geit zijn prooi dus we dachten, we zetten ze bij elkaar en laten de natuur zijn gang gaan om het probleem op te lossen.”Zo natuurlijk is dit echter niet. Naast het feit dat het verwijderen van de geiten wellicht ecologisch noodzakelijk, maar op deze manier niet ethisch te verantwoorden is, zullen ook de dingo’s die de komende twee jaar geit op het menu hebben staan worden gedood. Via hun halsbanden zijn de dieren te traceren, om ze dood te schieten als ze hun taak hebben volbracht. Zijn de dieren desondanks lastig te vinden, dan ontsnappen ze nog niet aan de dood. In de honden is een capsule geïmplanteerd met het gif natriumfluorecaat (1080) dat na twee jaar vrijkomt, zodat ze sterven.
Dingo’s zijn eerder ingezet als middel om verwilderde geiten te doden. In 1993 werden 16 dingo’s van een onderzoeksstation uitgezet op Townshend Island: in twee jaar tijd doodden de dieren 3.000 geiten. Het kostte daarna 10-15 jaar om de dingo’s van het eiland te verwijderen, vandaar dat men nu met het vergif een backupplan heeft.
Protest
Dierenbeschermingsorganisatie RSPCA is niet te spreken over het wrede plan. Michael Beatty:
“Hoewel we aanvaarden dat de populatie verwilderde geiten in toom moet worden gehouden, zien we liever dat er andere middelen worden ingezet voor wordt overgegaan tot deze ‘oplossing’, die pijn en lijden voor zowel geiten als dingo’s tot gevolg heeft. Daarnaast zijn de dingo’s al gecastreerd en gesteriliseerd, waarom is het dan nodig een gifcapsule te implanteren, als ze zich toch niet kunnen voortplanten.”Bronnen: ABC 1, ABC 2 ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Geen opmerkingen:
Een reactie posten