De afgelopen drie dagen werden zes neushoorntjes gered van de zware overstromingen die Kaziranga National Park teisteren. Ze zijn ondergebracht in de Large Animal Nursery voor stabilisatie en zorg.
Bijna 90% van het park staat inmiddels onder water; een ramp voor de dieren die er leven. Het zijn de zwaarste overstromingen in tien jaar tijd.
Vier Mobile Veterinary Services (MVS) auto’s – drie uit Kaziranga en één van een nabijgelegen opvang – zijn 24 uur per dag onderweg om noodhulp te verlenen en dieren te redden in de zwaarst getroffen gebieden van het park.
Op 26 juli werd een neushoorntje van slechts drie maanden oud gered, dezelfde dag werd een vrouwtjesneushoorn van een jaar oud gered door dorpelingen en naar het opvangcentrum gebracht.
Gisteren was de meest hectische dag tot nu toe: vier neushoornkalfjes werden gered van de overstromingen en naar het opvangcentrum gebracht voor verzorging. Twee vrouwtjes werden gered in het Sildubi-gebied, een ander vrouwtje van ongeveer zes maanden oud werd ’s avonds laat gevonden op de National Highway 37.
De meest dramatische redding van die dag vond ’s middags plaats in een dorp dat zwaar getroffen werd door het water.
Eerder die ochtend, zag een dorpeling een mannelijk neushoornkalf van ongeveer zes maanden oud. Het probeerde wanhopig om hoger gelegen grond te bereiken.
“Ieder huishouden heft zijn eigen boot, aangezien dit gebied vaker getroffen wordt door hoog water”, vertelt meneer Gogoi. “We zijn erin geslaagd het kalf uit het water te halen en vast te binden aan een boom voor een huis. Het had maar weinig plek om te staan, maar het was in ieder geval gered van het hoge water.”
Een team van IFAW-WTI bereikte de plek per boot, nadat ze door verschillende weggespoelde dorpen gevaren waren. De twee boten werden aan elkaar geknoopt. Het neushoorntje werd op de ene boot geladen, terwijl de mensen in de andere boot als tegenwicht dienden. De terugweg was een uitdaging, maar het neushoorntje is veilig aangekomen in het opvangcentrum.
Dit was de eerste keer dat we een neushoorn op deze manier gered hebben tijdens deze overstromingen”, vertelt dokter Ali, die een kleine verwonding overhield aan de avontuurlijke reddingsoperatie. “We moesten erg voorzichtig zijn met het neushoorntje, zeker tijdens de boottocht.”
De moed en het medeleven van de getroffen dorpelingen verdient een speciale vermelding. Het hele dorp kwam bij elkaar, ze zetten hun eigen problemen opzij om een neushoorntje te redden.
De toestroom van dieren zorgde ervoor dat het opvangcentrum de vijf eerdere bewoners, vijf olifantenkalfjes, moest verplaatsen naar een buitenverblijf waar nu een beschut onderkomen voor hen gebouwd wordt.
Alle geredde dieren worden nauwlettend in de gaten gehouden. Logischerwijs zijn ze erg gestrest en reageren ze nog niet goed op de, voor hen, onbekende melk die ze krijgen.
De dierenartsen geven hen de juiste medicatie en we hopen dat de dieren beter gaan eten wanneer ze meer gewend raken aan hun nieuwe omgeving.
--SB
Geen opmerkingen:
Een reactie posten