Eerste twee beertjes aangekomen in Russisch opvangcentrum
Tweegeredde berenjongen, een mannetje en een vrouwtje, zijn afgeleverd in IFAW’s Bear Rescue Center (OBRC) in Bubonitsy, Rusland.
De beertjes werden gered bij het dorp Bezhanitsy in de Russische regio Pskov. Op 12 februari van dit jaar zagen houthakkers in een nabijgelegen bos berensporen in de sneeuw. Ze besloten de sporen te volgen om te zien waar ze uitkwamen. Al snel hoorden ze het klaaglijke gejank van de berenjongen. De houthakkers kwamen dichterbij en zagen een rudimentair hol. Het was niet meer dan een ondiepe holte in de grond. De moederbeer had er een bedje in gemaakt van dennentakjes. Er lagen twee beertjes in. Gelukkig hadden de houthakkers bereik met hun mobiele telefoon. Ze belden de lokale jachtopzichter, die uitlegde dat de moederbeer niet terug zou komen.
De achtergelaten beertjes moesten worden gered. IFAW-medewerkers Sergey en Katya Pazhetnov kwamen de berenjongen die avond ophalen. Ze begonnen direct met het opwarmen van de beertjes en reden met ze naar IFAW's Bear Rescue Center (OBRC).
Daar werden ze de volgende ochtend onderzocht. Hun leeftijd werd geschat op 40 tot 45 dagen. Het vrouwtje woog 1,9 kg en het mannetje 2,1 kg. Hun ogen en oren waren open en ze probeerden rechtop te gaan staan. Over het geheel genomen waren ze gezond, op twee kleine, opgedroogde schrammen in de nek van het vrouwtje na.
De berenjongen hebben om de vier uur een speciale flesvoeding nodig. Die flesvoeding lijkt op de melk van de moederbeer, maar heeft een afwijkend vet- en suikergehalte. Die overschakeling kan verstopping veroorzaken, maar dat is eenvoudig te behandelen met medicatie en een buikmassage na elke voeding.
Bij jonge beertjes is de temperatuur heel belangrijk en hun gedrag is een belangrijke indicatie voor hoe ze zich voelen. Kruipen ze tegen elkaar aan en piepen ze, dan hebben ze het koud. Slapen ze elk in een andere hoek van het hok, liggen ze op hun rug en ademen ze zwaar, dan hebben ze het heet.
De berenjongen worden gerehabiliteerd en kunnen hopelijk weer worden uitgezet als ze oud genoeg zijn om zelfstandig te kunnen overleven.
--MD
Geen opmerkingen:
Een reactie posten