Internationale hotelketens nemen stelling tegen haaienvinnensoep
© naturepl.com / Jeff Rotman / WWF
In Azië nemen grote internationale hotelketens het voortouw om haaien van het menu te schrappen. De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 18.000 hotels mede door inzet van het Wereld Natuur Fonds haaienvinnensoep en gerechten met haaienvlees in de ban gedaan. Door de grote vraag naar vooral haaienvinnensoep wordt inmiddels bijna een kwart van alle haaiensoorten bedreigd.
"Haaien zijn sleutelsoorten voor de zee, ze houden de natuur in balans’’, zegt Carol Phua, haaienexpert bij WNF. "Veel hotelketens zien dat gelukkig ook in en komen in actie tegen de overbevissing van haaien. Door haaien van het menu te halen geven ze een belangrijk signaal aan de rest van de horeca en voedingsindustrie dat het eten van haaien echt not done is."
WAT GING ERAAN VOORAF?
Import van haaienvinnen in Hong Kong is met 50% gedaald
WAT GING ERAAN VOORAF?
Import van haaienvinnen in Hong Kong is met 50% gedaald
Jaarlijks worden meer dan 100 miljoen haaien gevangen voor consumptie. Indonesië, Pakistan en India zijn verantwoordelijk voor een kwart van de vangst van haaien en roggen. In Hong Kong wordt de helft tot 80 procent van de haaien verhandeld. Spanje is de grootste exporteur van haaienvlees en -vinnen naar Hong Kong.
De eerste hotelketens en restaurants die haaien in de ban hebben gedaan zitten in Hong Kong, zoals Hong Kong Shanghai Hotels en Shangri-La. Daarna zijn bekende namen gevolgd als het Hilton, InterContinental Hotels, Marriot, Carlson Rezidor en Accor Hotels. Uit de telling van WNF blijkt dat ten minste 18.200 hotels geen haaienvinnen en –vlees meer aanbieden. Het overgrote deel bevindt zich in Azië. In Europa wordt nauwelijks haaienvlees geserveerd in hotels en restaurants.
Bewustzijn
Het bewustzijn dat haaien bescherming nodig hebben lijkt langzaam aan te breken in China. Eerder deze maand maakte Air China als eerste binnenlandse vliegmaatschappij bekend dat het geen haaienvinnen meer vervoert. De overheid is sinds een aantal jaar gestopt met het serveren van de traditionele haaienvinnensoep tijdens staatsbanketten.
Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen. En de laatste tijd zien we veelbelovende resultaten: de invoer van haaienvinnen in Hong Kong vertoont sinds 2007 een aanzienlijke daling. Het volume haaienvinnen dat in Hong Kong wordt geïmporteerd is gedaald van 10,210 ton in 2007 tot 4,979 ton in 2017, een daling van meer dan 50 procent!
Dino's van de zee
Haaien zwemmen al honderden miljoenen jaren in de wereldzeeën rond. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot de heel grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde).
100 miljoen haaien per jaar gedood
Van de ruim 500 haaiensoorten wordt ruim 33 procent ernstig bedreigd. Veruit de grootste bedreiging voor haaien is consumptie. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks naar schatting 100 miljoen haaien worden gedood om hun vlees, vinnen en kraakbeen.
Waarom haaien zo belangrijk zijn
Dit terwijl haaien erg belangrijk zijn voor de gezondheid van de oceaan. Ze zorgen voor een natuurlijke balans. Zo eten ze dieren die het koraal en zeegrasvelden aantasten en houden ze vissenpopulaties gezond. Zonder haaien raakt het ecosysteem van de zee ernstig verstoord.
© Cheryl-Samantha Owen - WWF
Campagnes succesvol
De wereldwijde acties van WNF om de consumptie van haaienvinnen te stoppen, lijken nu impact te hebben. Naast oproepen aan het publiek, zijn er ook herhaaldelijk oproepen aan luchtvaartmaatschappijen en rederijen gedaan om te stoppen met het transport van haaienvinnen. En daar vinden we gelukkig ook meer en meer gehoor. Daarnaast nemen steeds meer hotels en restaurants stelling tegen haaienvinnensoep.
Lees hier meer (Engelstalig)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten