In een emotioneel geladen moment ervoer Vanilla, een chimpansee die 28 jaar in gevangenschap doorbracht, eindelijk vrijheid toen ze voor het eerst de open lucht zag, zei dierenwelzijnsorganisatie Save the Chimps.
Vastgelegd op camera door Save the Chimps, vond Vanilla's vrijlating plaats in het heil van de organisatie in Florida in de Verenigde Staten. Op de beelden is te zien hoe Vanilla uit een luik tevoorschijn komt en wordt omhelsd door een andere chimpansee, Dwight. Het is haar eerste interactie in haar nieuwe huis van drie hectare, waar ze nu zal wonen met een familiegroep van andere geredde chimpansees.
Op de beelden is Vanilla te zien die naar de hemel kijkt, een gezicht dat haar al bijna drie decennia wordt ontzegd, volgens Save the Chimps. De ervaring is visueel overweldigend voor haar. Verdere scènes tonen Vanilla die op het gras loopt, de camera nadert en haar omgeving met nieuwsgierigheid en fascinatie verkent.
Vanille bracht haar eerste jaren door in een kooi in een biomedisch onderzoekslaboratorium in New York.
Overhandigen van de 11.550 handtekeningen in de Tweede Kamer
"En dit is legaal?", vraagt Laura Bromet (GroenLinks) verbaasd wanneer Animal Rights op dinsdag 20 juni in de Tweede Kamer depetitieinlevert tegen het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht. De petitie is 11.550 keer ondertekend. Geregeld reageren mensen geschockeerd wanneer ze verteld wordt dat praktijken, zoals het gebruik van levende lokdieren bij de jacht of bijvoorbeeld het jaarlijkse vergassen van ganzen, hartstikke legaal zijn in Nederland.
Dat er nog steeds op onschuldige dieren gejaagd mag worden in Nederland is een kwalijke zaak opzich. Het feit dat er tijdens de jacht ook nog eens in gevangenschap gehouden dieren worden gebruikt om hun wilde soortgenootjes hun dood in te lokken, is onaanvaardbaar.
Tijdens de jacht is het in de meeste gevallen legaal om een levend lokdier in te zetten als hulpmiddel. Zowel ganzen, kraaien, eenden als andere in het wild gevangen dieren kunnen hiervoor gebruikt worden. Eenden worden vastgezet in het water met een gewicht aan hun pootje, zodat ze niet weg kunnen vliegen. Wanneer hun soortgenoten, vrienden en familie overvliegen, maken de jagers hier misbruik van en knallen ze de weerloze dieren genadeloos af.
Mannelijke ganzen worden met een pin vastgezet in het veld met hun jongen en partner op een afstandje in een schuilhut. Als er andere ganzen overvliegen zullen de vastgepinde ganzen gaan roepen, waarmee er een kans ontstaat dat de overvliegende ganzen zich bij de groep voegen. Wanneer deze ganzen dichtbij genoeg komen, worden ze koelbloedig doodgeschoten door de jager. "Het is bijna niet te geloven, dat er in de tijd van technolgie, vooruitgang en vooral steeds meer bewustwording, nog steeds wordt gejaagd. Om daarnaast ook nog in gevangenschap gehouden dieren te gebruiken om andere dieren hun dood in te lokken is een uiterst wrede manier om wilde dieren te doden", aldus Animal Rights campagnecoördinator Aysis Plet.
Levende lokdieren worden vaak gevangen uit het wild en weggerukt van hun families en vrienden. Er is weinig zicht op hoe deze dieren worden gehouden, en de regels omtrent het gevangenhouden van deze lokdieren verschillen per provincie. Doordat de dieren in gevangenschap leven kunnen ze hun natuurlijke gedrag niet vertonen en dit zorgt voor extra veel stress en angst. Als een dier geen natuurlijk gedrag kan vertonen kunnen ze emotioneel en fysiek ontzettend lijden. Bij sommige dieren resulteert gevangenschap in verstoord gedrag zoals zelfmutliatie. Lees meer over het gebruik van levende lokdieren in dit artikel.
De BBC vond honderden klanten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en elders die mensen in Indonesië betaalden om baby-langstaartmakaken op film te martelen en te doden. De politie achtervolgt de kopers nu en er zijn al meerdere aanhoudingen verricht.
Deze gruwelijke video's worden verspreid op privégroepen op de versleutelde berichtenapp Telegram. BBC-journalisten gingen undercover in een van de belangrijkste Telegram-martelgroepen, waar honderden mensen bijeenkwamen om extreme martelideeën te bedenken en mensen in Indonesië te betalen om ze uit te voeren. Baby langstaart makaken apen werden mishandeld, gemarteld en soms gedood op film.
De BBC spoorde zowel de folteraars in Indonesië als distributeurs en kopers in de VS op. Een van de belangrijkste distributeurs in de VS stemde ermee in om met de BBC te praten en zei dat het ging van "babyflesjes plagen tot vingers die worden afgeknipt."
Ten minste 20 mensen worden wereldwijd onderzocht, waaronder drie vrouwen die in het VK wonen en een man uit de VS. De politie in Indonesië heeft twee mannen gearresteerd voor dierenmishandeling.
Special Agent Paul Wolpert zei dat alle betrokkenen van de wetshandhaving diep geschokt waren door de aard van de misdaden: "Ik weet niet of iemand ooit klaar zou zijn voor een misdaad als deze."
Iedereen die betrokken is bij het kopen of verspreiden van de apenmartelvideo's moet "op een gegeven moment een klop op de deur verwachten", voegde hij eraan toe. "Je komt er niet mee weg."
"We hebben een escalatie gezien in deze extreme, grafische inhoud, die vroeger verborgen was, maar nu openlijk circuleert op platforms zoals Facebook," zei Sarah Kite, mede-oprichter van dierenorganisatie Action for Primates.
Kite riep op om de Britse wetten bij te werken om het gemakkelijker te maken om personen te vervolgen die betalen voor het maken van martelvideo's. "Als iemand proactief betrokken is bij het toebrengen van die pijn door ervoor te betalen en een lijst te verstrekken van dingen die ze met het dier willen doen, moeten er sterkere wetten zijn om hen ter verantwoording te roepen," zei ze.
Het ministerie van Visserij en Mariene Hulpbronnen in Namibië kondigt aan dat vanaf 1 juli 80.000 pups en 6000 mannelijke Kaapse pelsrobben gedood zullen worden. Dit terwijl er de afgelopen drie jaar niet is gejaagd op de dieren voor hun vacht.
Het bejagen van de pelsrobben start op 1 juli na goedkeuring door het kabinet. De jacht zal plaatsvinden in twee robbenkolonies in Terrace Bay en Cape Cross. De populatie robben wordt geschat op 1,6 miljoen dieren verdeeld over alle 26 kolonies langs de Namibische kustlijn.
Woordvoerder Romeo Muyunda van het Ministerie van Milieu zegt dat er behoefte is aan beheer van elke diersoort. Er zou geen conflict zijn tussen de visindustrie en de pelsrobben. “De pelsrobben moeten worden gevangen om het aantal acceptabel te houden. We begrijpen de noodzaak om ze te vangen en we doen dit in samenwerking met het Ministerie van Visserij en Mariene Hulpbronnen,” zei hij. De pelsrobben worden onder andere gebruikt voor hun vacht, de olie en geslachtsdelen, die zowel op de lokale als internationale markt worden verkocht.
In 2009 waren wij undercover in Namibië om de barbaarse pelsrobbenjacht wereldkundig te maken. Sindsdien protesteren wij tegen de jacht. Jaarlijks mogen er tussen juli en december duizenden pelsrobben worden doodgeknuppeld voor hun vacht. Dit gebeurt in de vroege ochtend op de stranden. Het is op dat moment verboden voor toeristen en media om het strand te betreden.
Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.
WFFT is onlangs benaderd met betrekking tot de sluiting van een tijger- en luipaardfarm in Noord-Thailand.
De boerderij is al gesloten voor het publiek en binnenkort zullen de deuren voor altijd sluiten. De autoriteiten hebben onze dringende hulp gevraagd en de eigenaar heeft ermee ingestemd om de 35 tijgers en 18 luipaarden die daar momenteel verblijven onder onze hoede te laten.
Luipaard
Aangezien WFFT momenteel het grootste door een NGO gerunde Tiger Rescue Center in Azië heeft, hebben we de kennis, ervaring en capaciteiten om de beste levenslange zorg en tweede kans te bieden aan deze dieren die dringend herplaatsing nodig hebben.
Maar het redden en herplaatsen van 53 tijgers en luipaarden is geen sinecure. Op dit moment weten we niet hoeveel we kunnen nemen. Het wordt WFFT's grootste uitdaging ooit. We moeten de fondsen bijeenbrengen die nodig zijn om deze 53 dieren te redden, en geschikte en verrijkende leefgebieden voor ze bouwen in ons opvangcentrum. En vragen daarom uw dringende financiële steun om deze historische redding te ondernemen.
Edwin Wiek, oprichter en directeur van WFFT zegt:
“Deze redding is een zeldzame en enorme kans om een groot aantal majestueuze dieren een tweede kans in het leven te geven. Het zou een hoopvol en nieuw hoofdstuk kunnen betekenen voor de in gevangenschap levende tijgers in Thailand. Reddingen als deze zijn ongelooflijk belangrijk om te laten zien hoe kostbaar elk leven is en hoe deze dieren een kans op geluk en vrijheid verdienen. Bovendien zouden de 18 ernstig bedreigde Indo-Chinese luipaarden afkomstig uit Thailand een aanzienlijke beschermingswaarde kunnen hebben.
“De financiële middelen die we nodig zullen hebben, niet alleen om deze dieren te redden en geschikte leefgebieden voor ze te bouwen bij WFFT, maar ook om de lopende kosten te dekken om ze te voeden en te verzorgen, zijn aanzienlijk. We zullen proberen zoveel mogelijk te helpen. Helaas kunnen we ze zonder extra financiële steun niet allemaal helpen. We roepen onze vrienden van dichtbij en ver op om deze dieren te helpen. Deze redding zal een groot moment zijn, niet alleen voor WFFT, maar ook voor in gevangenschap levende tijgers en luipaarden in Thailand.”
Geef alsjeblieft wat je kunt. We kunnen dit niet zonder jou.
Als u of uw organisatie in staat bent om de volledige redding van een of meer van de grote katten te sponsoren, neem dan contact met ons op via info@wfft.org .
Doneer via overschrijving
Wildlife Friends Foundation TMB Thanachart Bank Public Co. Ltd. Rekening: 521-1-07737-4 Branch: Robinson Petchaburi Branch
Adres: Moo 1, nummer 162, Samo Phlue, Ban Lat, Phetchaburi 76150
SWIFT-code: TMBKTHBK
Wildlife Friends International (geregistreerde stichting in Nederland) “Wildlife Friends International” ING Bank / rekeningnummer: 7243182 Haarlemmerdijk 97 1013 KD Amsterdam IBAN : NL12INGB0007243182 Papieren formulier: NL12 INGB 0007 2431 82 BIC: INGBNL2A
De Kustwacht van de Verenigde Staten (USCG) heeft een hond gered die van een klif in een afgelegen rotsachtig strand was gevallen, zo bleek uit videobeelden die donderdag door de USCG werden vrijgegeven.
Het incident gebeurde op Cannon Beach, Oregon, waar de Duitse herder ongeveer 300 voet (91 meter) van een klif was gevallen op een afgelegen strand dat ontoegankelijk was vanaf het nabijgelegen wandelpad.
Als reactie op de noodhulpoproep stuurde de USCG een reddingsploeg naar het gebied. De vrijgegeven beelden toonden de intensiteit van de situatie en legden het moment vast waarop een reddingswerker dapper vanuit een helikopter in de turbulente oceaan beneden abseilde om het gestrande dier op het rotsachtige strand te bereiken.
"De kustwacht van de Verenigde Staten is toegewijd aan het waarborgen van de veiligheid van alle levende wezens in onze operationele gebieden," zei een uscg-woordvoerder. "Onze dappere teamleden ondergaan een rigoureuze training om te reageren op verschillende noodsituaties, waaronder het redden van dieren in nood."
Na een moeilijke operatie werd de hond gered en herenigd met haar eigenaar toen de bemanning de kust bereikte. Na een spoedbezoek aan de dierenarts meldde de eigenaar dat de hond goed herstelde.
Volgens een onderzoek naar IJslandse bloedboerderijen onder leiding van Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich (AWF|TSB), schendt IJsland de wetgeving inzake de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Als gevolg van deze bevinding heeft de Eurogroup for Animals besloten een klacht in te dienen. Dat deed zesamen met zestien dierenbeschermingsorganisaties bij de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA (ESA). Het hoofdargument van de aanklacht was dat IJsland zich niet houdt aan de voorgeschreven 3 V-principe: vervanging, vermindering en verfijning. Het 3 V-principe bepaalt dat dierproeven, indien mogelijk, moeten worden vervangen door alternatieve methoden waarbij geen gebruik wordt gemaakt van levende dieren. Ter vervanging van PMSG bestaan verschillende hormoonvrije methodes, synthetische geneesmiddelen en managementtechnieken.
Hormonen
Het voortplantingshormoon Equine Chorionic Gonadotropin (eCG) of Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG) is van placentaire oorsprong en wordt daarom alleen bij het vrouwelijke geslacht en jonge veulens afgenomen. PMSG wordt in Europa veel gebruikt als ingrediënt in geneesmiddelen. Het wordt gebruikt om de voortplantingsprestaties te bevorderen bij het fokken van industriële veedieren. Volgens de website van dierenrechtenorganisatie Eyes On Animals worden er in Nederland verschillende medicijnen verkocht waarin dit hormoon zit.
Bij het onttrekken van het bloed, worden de halfwilde paarden op zeer wrede wijze behandeld. Onderworpen aan zwaar geweld waarbij de merries grote verwondingen oplopen, beleven de dieren keer op keer opnieuw zeer traumatische ervaringen. Daarbij wordt met de wekelijkse 5 liter bloedafname, de maximaal toegestane hoeveelheid afgenomen bloed naar alle bestaande internationale richtlijnen ver overschreden.
Dubbel leed
Reineke Hameleers, CEO van Europgroup for Animals:
“Het besluit van ESA maakt duidelijk dat we niet verder hoeven te discussiëren over wat we moeten doen aan bloedfokkerij, het is illegaal volgens de EU-regels. Bloedfokkerij is een dubbele pijn. Merries lijden door gewelddadige en ovematige bloedafname, zodat de veehouderij verder kan intensiveren met alle dierenleed van dien. We hopen dat IJsland hierna een einde zal maken aan deze wrede praktijk. De komende herziening van de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn biedt ook een kans voor de EU om op te treden. We roepen de Europese Commissie op om van deze gelegenheid gebruik te maken om een verbod op de productie, de invoer en het gebruik van PMSG in de EU voor te stellen.”
Tot slot bied de uitspraak van ESA een interessante mogelijkheid. EU-lidstaten die zich niet aan de afgesproken EU-richtlijnen houden kunnen aangevochten worden.
Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.