Translate

woensdag 29 november 2017

De meest duurzame kippenboerderij staat in Nederland:Elke ochtend spreiden de dames zich uit over de buitenren met stronken en bomen

De kippen in de kippenboerderij van Kipster in Oirlo, Limburg zijn geluksvogels. Kippenboer Zanders: "Wij willen de beste kippenboerderij ter wereld zijn."


Elke ochtend om 10.00 uur stromen er duizenden kippen hun nachthokken uit. In een paar seconden spreiden de dames zich uit over de buitenren waar stronken en boompjes verspreid staan. Kippenboer Ruud Zanders legt uit dat de kippen ’s ochtends een ei leggen en de rest van de dag vrij rondlopen. De dames spenderen hun vrije tijd vrolijk scharrelend buiten in het daglicht.
Niet alleen diervriendelijk
Kipster streeft ernaar om een boerderij te zijn waar de kip gewoon kip kan zijn. De stal is uitgerust met een moderne serre, schuine aflopende glaswanden en een overdekte binnentuin naast de grote buitenplaats. Zo kunnen de dieren bij goed en slecht weer naar hartenlust scharrelen. ’s Nachts gaan de kippen met een gerust hart slapen, want roofdieren worden geweerd door het gaas over de buitenren.
Ook wil de boerderij zo veel mogelijk het milieu ontzien. Filters en zogeheten ionisatiekanonnen vangen het fijnstof uit de lucht op en zonnepanelen zorgen voor schone energie. De kippen worden gevoerd met restjes uit de voedingsindustrie, zoals oud brood, beschuit en crackers. Zo hoeft er voor de kippen niets verbouwd te worden en gaat de stal voedselverspilling tegen.

Foto: de kippen kunnen er zelf voor kiezen om overdag binnen te blijven, bijvoorbeeld bij slecht weer.
Blij ei is niet duur
Dat de kippen het naar hun zin hebben, is onder andere te zien aan de drie sterren (het maximale aantal) die de eieren van Kipster krijgen van het Beter Leven keurmerk. Voor de boeren van Kipster zijn de kippen geen eiermachines. Het zijn dieren met instincten en behoeften. Daarom worden ook de haantjes grootgebracht op de boerderij, in tegenstelling tot wat veel andere kippenboerderijen doen.
De boerderij wil laten zien dat diervriendelijkheid in combinatie met milieuvriendelijkheid geen dure eieren voor de consument hoeft te betekenen. De eieren worden verkocht voor ongeveer 23 cent per ei. Dit is iets duurder dan scharreleieren, maar goedkoper dan biologische eieren.

Foto: bezoekers kunnen van achter glazen wanden naar de kippen en de eieren kijken. 

Open voor publiek
De boerderij is ook open voor bezoekers. Er is een ruimte ingericht voor educatie en voorlichting, waar je de kippen kunt bewonderen van achter de glazen wanden. De kippen worden daarbij met rust gelaten.
Wat een mooi initiatief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten