Translate

zaterdag 25 november 2017

Eet smakkelijk: Bacteriële infecties van dier naar mens via voedsel komt steeds vaker voor


Ook in 2016 grootste deel zoönotische infecties door bacteriële infecties via voedsel


In 2016 zijn er voor de meeste zoönosen (bacteriën overdraagbaar van dier naar mens) geen opmerkelijke veranderingen waargenomen. Het grootste aandeel van de zoönotische infecties vormden ook in 2016 de bacteriële infecties die via voedsel overgedragen worden: Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella en STEC. Opvallend is dat vee-gerelateerde MRSA sinds kort ook voorkomt bij mensen die geen contact hebben gehad met landbouwhuisdieren. Dat staat in de Staat van Zoönosen 2016, een jaarlijks overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen van het RIVM.

Ook in 2016 werden verreweg de meeste infecties van dieren naar mensen via voedsel overgedragen. De meest voorkomende voedselinfecties in 2016 waren Campylobacter (3313 patiënten), Listeria monocytogenes (96 patiënten), Salmonella (1159 patiënten) en STEC (64 patiënten).

Leptospirose
Al enige jaren is het aantal patiënten met leptospirose hoog. In 2016 waren er 84 patiënten met leptospirose, iets minder dan in 2014 en 2015 (97 en 89), maar nog steeds veel hoger dan de jaren ervoor. De bacteriën worden in de urine van ratten en muizen uitgescheiden. Vooral via zwemwater en modder raken mensen besmet. De verschijnselen van leptospirose bij mensen verschillen van milde griepachtige verschijnselen tot een ernstig ziektebeeld met geelzucht, nierfalen en bloedingen (Ziekte van Weil).

Hantavirussen
Hantavirussen zijn een groep van virussen die van knaagdieren over kunnen gaan naar mensen door beten van knaagdieren of door contact met urine of ontlasting van de dieren. Mensen die besmet zijn met hantavirussen kunnen griepachtige klachten en nier- of leverklachten krijgen. De ernst van deze klachten kan verschillen; sommige mensen worden niet ziek, een deel krijgt griepachtige verschijnselen en een klein deel krijgt ernstige klachten. Het Puumalavirus is het meest voorkomende hantavirus in Nederland (30 patiënten in 2016). Dit virus wordt overgebracht door muizen. Mensen raken besmet als ze bijvoorbeeld stof inademen tijdens het vegen van een schuurtje waar muizen hebben geplast of gepoept. Voor het eerst werd in 2016 een voor Nederland nieuw type hantavirus gevonden bij mensen: het Seoulvirus. In 2016 is dit gevonden bij één persoon, in 2017 (tot nu toe) bij drie mensen. De mensen waren besmet geraakt via gehouden ratten.

Brucella
In 2016 is een hond waarschijnlijk met B. suis biovar 1 besmet geraakt door het eten van rauw kant-en-klaar vlees. In dergelijke rauw vlees producten worden soms hazen uit Zuid –Amerika verwerkt. Daar komt B. suis biovar 1 voor bij deze dieren. De laatste melding van Brucella suis in Nederland was in de jaren 70 bij varkens. Daarnaast is voor het eerst in Nederland Brucella canis gevonden bij een aantal honden, zij waren afkomstig uit Zuidoost-Europa. Er zijn voor zover bekend geen mensen ziek geworden van de Brucella-bacterie.

Zie voor meer informatie het rapport Staat van Zoönosen 2016 op de site van het RIVM.

bron: RIVM, 23/11/17

Geen opmerkingen:

Een reactie posten