zaterdag 9 juni 2018

Ontroerende foto van een plaatselijke brandweerman met een geredde hond op zijn schouder bij vulkaanuitbarsting in GuatemalaDuizenden dieren hebben dringend hulp nodig na dodelijke vulkaanuitbarsting in Guatemala
De uitbarsting veroorzaakte een rivier van roodgloeiende lava en dikke rookwolken die bijna tien kilometer de lucht in schoten. Dorpen werden bedolven onder vulkanisch as en modder. Vanwege de verrassende snelheid van de lava konden veel mensen niet op tijd wegkomen. Om de situatie nog erger te maken, kwam de vulkaan een paar dagen later opnieuw tot uitbarsting. Maar liefst 200 mensen worden vermist en naar schatting zijn er 75 doden. Ook talloze dieren overleefden het natuurgeweld niet of worden nog vermist. Duizenden mensen zijn gevlucht of geëvacueerd. Veel dieren bleven achter en zijn in levensgevaar.
Internationale en lokale noodhulpteams proberen ter plaatse te komen, maar hebben moeite met het bereiken van getroffen dorpen. Volgens eerste berichten brengen veel mensen en reddingsteams achtergebleven en gewonde dieren naar opvangcentra. Hoeveel dieren er getroffen zijn door de uitbarsting is nog niet bekend.
Een politieagent draagt een kip in het met as bedekte dorp San Miguel Los Lotes, op 4 juni 2018, een dag na de uitbarsting van de vulkaan Fuego. Foto: AFP/Johan ORDONEZ 
Momenteel werkt ons noodhulpteam samen met een lokale noodhulp-coördinator en vrijwilligers van de Equino Sano Foundation. Ze bezoeken dierenopvang plekken  en stellen teams samen van dierenartsen om hulp te bieden aan dieren in nood. Daarnaast zorgen ze voor  noodvoedsel, medicijnen en tijdelijke schuilplaatsen voor huisdieren en vee. Zodra het veilig is om naar de getroffen dorpen te reizen, zullen ze direct hulp bieden aan de achtergebleven dieren, waaronder vee.
Een hond krijgt eten bij een van de opvangplekken in Guatemala
Gerardo Huertas, collega en Global Director of Disaster Management:
"Het is vreselijk om te zien wat voor impact de vulkaanuitbarsting heeft. De overheid en humanitaire organisaties doen fantastisch werk. Op dit moment helpen we de dieren in nood; gewonden, zonder voedsel of water en met een hoog risico op ziekte. Ons doel is om degenen die in de opvang zijn eerst te helpen en als het veilig is, racen we naar de dieren die zijn achtergebleven.”
Een brandweerman redt een hond uit de rampzone bij vulkaan Fuego in Escuintla, Guatemala, dinsdag 5 juni 2018. Foto: AP Photo/Moises Castillo
Overzicht van noodhulp
  • Bezoeken van opvangplekken waar dieren zijn gebracht door baasjes en reddingsteams.  
  • Voldoen aan de basisbehoeften voor alle dieren, zoals voedsel en hulp voor gewonde dieren.
  • Beschikbaar stellen van dierenartskits voor dieren in de rampzones. Zodra de gebieden veilig zijn: gewonde dieren behandelen, behandeling van diarree, longontsteking en andere ziekten.
  • Beoordelen van de behoeften voor de dieren op lange termijn in samenwerking met de overheid.

Help mee

Wil jij samen met ons de getroffen dieren in Guatemala voorzien van voedsel, medische zorg en schuilplekken? Ze hebben onze hulp hard nodig! Al met een kleine gift kun je een getroffen dier de nodige hulp bieden. 

Categorieën: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten