Translate

dinsdag 29 maart 2022

De 4 treintijgers die 15 jaar opgesloten zaten in een treinwagon in Argentinië zijn aangekomen in Lions Rock Big Cat Sanctuary Zuid-Afrika, waar ze kunnen rehabiliteren ( 4 video's)

 Vier Bengaalse tijgers, ook wel bekend als de treintijgers, die meer dan 15 jaar opgesloten zaten in een treinwagon in Argentinië, zijn gered en onlangs aangekomen in hun nieuwe thuis in Zuid-Afrika. De dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS werkte samen met de Argentijnse en Zuid-Afrikaanse autoriteiten om de dieren te redden. De tijgers zijn overgebracht naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika.

Argentijnse treintijgers leven nu in LIONSROCK
Argentijnse treintijgers leven nu in LIONSROCK | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

De tijgers Sandro, Mafalda, Messi en Gustavo zijn veilig aangekomen in hun nieuwe thuis. Mafalda had wat tijd nodig om de transportkist te verlaten, maar de andere tijgers waren nieuwsgierig en gingen vrijwel direct na aankomst de omgeving verkennen. Het team van LIONSROCK zal de tijgers helpen te ontspannen zodat ze zich aan kunnen passen aan hun nieuwe omgeving. Dierenarts en teamleider van de reddingsmissie van FOUR PAWS, Amil Khalil:

“Deze tijgers hebben nog nooit gras of aarde onder hun poten gevoeld. Het is de eerste keer dat ze de lucht boven zich kunnen zien en niet alleen metalen tralies en een dak. Nu hebben ze honderden vierkante meters vol met nieuwe gevoelens, smaken en geuren om zich heen. Het is overweldigend voor hen om in een volledig nieuwe omgeving te zijn, maar dieren passen zich snel aan betere leefomstandigheden aan. De tijgers waren nieuwsgierig, verkenden hun tijdelijke aanpassingsverblijven en zetten voorzichtig de eerste stapjes op tot dusver onbekende grond. Ik ben er trots op dat we alle vier de tijgers veilig naar Zuid-Afrika hebben kunnen brengen. Nu is de missie volbracht en draag ik ze over aan mijn collega’s van LIONSROCK.”

Een team van dierenartsen en wildlife-experts waren wekenlang ter plaatse in Argentinië om de tijgers voor te bereiden op hun verhuizing. Het was een logistieke uitdaging om de tijgers van Argentinië naar Zuid-Afrika te verplaatsen. De dieren moesten eerst uit de treinwagon worden verplaatst naar transportkisten en zo per vrachtwagen van San Luis, 900 kilometer verder naar de luchthaven van Buenos Aires. De reis, via Amsterdam en Johannesburg, duurde in totaal maar liefst 70 uur.
.

Leven op 75 vierkante meter

Twee van de vier tijgers zaten meer dan 15 jaar vast in een open en verlaten treinwagon in de provincie San Luis in Argentinië. Destijds moest een rondreizend circus noodgedwongen hun twee tijgers onderbrengen en zo kwamen ze bij een lokale boer terecht. De man die de tijgers opving deed zijn best, maar hij had geen idee hoe hij de dieren moest verzorgen. Het houden van wilde dieren is illegaal in Argentinië en daarom informeerde hij de autoriteiten ook niet. De tijgers die inmiddels 18 en 15 jaar oud zijn, kregen in de tussentijd twee welpen die nu 10 jaar oud zijn. De grote katten leefden slechts op 75 vierkante meter.

Argentijnse treintijgers leven nu in LIONSROCK
Stille gevangenschap | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

De jaren gingen voorbij en de dieren leefden al die tijd in stille gevangenschap. Ze leefden in vreselijke omstandigheden; in temperaturen van 40 graden of hoger, ze kregen eentonig voedsel te eten en de aangekoekte uitwerpselen veroorzaakten parasieten. Toen Amir Khalil de dieren aantrof schrok hij:

“Onacceptabel en zo verdrietig om te zien. Hun kwaliteit van leven is ver onder de maat. Tijgers moeten kunnen bewegen, rennen, spelen en badderen. Dit is absoluut tijgeronwaardig. De jarenlange opsluiting heeft enorme mentale en fysieke gevolgen voor ze.”

.

Aftakeling treintijgers

De situatie trok twee jaar geleden de aandacht van de Nederlandse Natasja de Winter, die al jaren in Argentinië woont. Zij is verbonden aan de Wildlife Advocates Foundation. De organisatie begon aandacht voor de tijgers te vragen en kreeg uiteindelijk hulp van FOUR PAWS. De Winter:

“Medisch zijn ze nooit gekeurd. Fysiek takelden ze steeds meer af. Zo heeft de oudste tijger geen klauwen meer en heeft hij oog- en nierproblemen.”

.

Begin van rehabilitatie

FOUR PAWS zorgt voor geredde grote katten in een omgeving die past bij hun soort in LIONSROCK Big Cat Sanctuary, maar veel andere grote katten over de hele wereld wacht een tragisch lot. Eigenaresse van de opvang, Hildegard Pirker zegt:

“De uitbuiting van grote katten voor commercieel gewin voedt een industrie die kan leiden tot de toekomst van de soort achter tralies. De weg naar rehabilitatie voor deze vier geredde dieren begint nu. In de komende dagen en weken zal LIONSROCK de medische behoeften van de vier tijgers nauwlettend in de gaten houden en bepalen welke veterinaire zorg ze nodig hebben.”

.

.
LIONSROCK is een van de elf opvangcentra voor wilde dieren die door FOUR PAWS is opgericht in de buurt van Bethlehem in Zuid-Afrika. Het centrum biedt onderdak aan meer dan 100 dieren. De meeste van hen zijn grote katten die door FOUR PAWS zijn gered uit dierentuinen, circussen, privébezit en de jacht. Het reservaat biedt een aangepast en levenslang thuis voor mishandelde grote katten die niet meer terug kunnen naar het wild.
.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten