In opspraak geraakte varkensslachterij IJsselstein beboet voor slaan dieren
Varkens die hardhandig uit vrachtwagens worden geslagen. Kreupele varkens die aan hun staart worden getrokken. Zieke dieren die worden opgejaagd. Het mag niet in een slachthuis, maar het gebeurt toch. Dat blijkt uit unieke undercoverbeelden in handen van RTL Nieuws.
Geheime opnames in slachthuis
De undercoverbeelden zijn vorig jaar zomer gemaakt in één van de grootste varkensslachthuizen in Nederland. De beelden zijn afkomstig van Ongehoord, een groep vrijwilligers die onderzoek doet naar dierenwelzijn. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft ruim 100 uur beeldmateriaal gecontroleerd.
Dierenbescherming legt slachthuis Westfort sancties op vanwege mishandeling varkens
Hard slaan bijna dagelijks een paar keer
De undercoverbeelden zijn gemaakt door Johan (gefingeerde naam, echte naam is bij de redactie bekend) van Ongehoord. De reden dat Johan bij Westfort undercover is gegaan, is dat het bedrijf het modernste vleesbedrijf van de wereld wil zijn. Ook zegt het bedrijf dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben staan. Johan: "Wij vinden dat mensen een eerlijk beeld moeten krijgen van hoe dieren worden gehouden, getransporteerd en geslacht."
In totaal heeft RTL Nieuws meer dan honderd uur beeldmateriaal gezien van 14 werkdagen van Johan. Op die beelden is te zien dat het er niet de hele dag hardhandig aan toe gaat. Maar bijna iedere dag is het wel één of meerdere keren raak. Er wordt dan met name geslagen met een soort peddel, die bedoeld is als rammelaar om de dieren voort te drijven door het slachthuis. Zo worden varkens die geen kant op kunnen toch hard gemept door chauffeurs en stalmedewerkers.
Nog altijd varkens levend gekookt in slachthuizen
Dierenmishandeling
RTL Nieuws heeft de beelden voorgelegd aan meerdere deskundigen van de Universiteiten van Utrecht en Wageningen. Ze zijn unaniem over wat ze zien: dit mag niet. "Het is dierenmishandeling", zegt universitair hoofddocent Len Lipman van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. "Je mag hulpmiddelen gebruiken om dieren te geleiden. Het is niet de bedoeling dat je ongegeneerd op een dier gaat slaan als het dier geen kant op kan."
"Ik zie ook dat er met de scherpe kant van de peddel op de kop van een varken wordt geslagen", zegt hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit van Utrecht. "Dat is ook nog pijnlijker dan met de platte kant en dat mag niet volgens de Europese regelgeving."
Ook op het uitladen is kritiek, van expert diergedrag Marien Gerritzen van de Wageningen Universiteit. Over een varken dat niet kan lopen en door een medewerker bij z'n staart wordt gepakt, zegt hij: "Als een dier niet zelfstandig kan lopen mag je een dier niet de vrachtwagen uittrekken".
In de instructies van toezichthouder NVWA staat dat bij het afladen van de dieren stress zo veel mogelijk beperkt moet worden en dat dieren de tijd en ruimte moeten krijgen om de goede kant op te lopen. Dieren mogen niet van de wagen worden gesleept.
NVWA treedt niet op tegen slaan
Opmerkelijk is dat op enkele beelden dierenartsen van de NVWA gewoon staan toe te kijken als de varkens worden geslagen. Soms is te zien dat de dierenartsen van de NVWA zelf ook met de peddel varkens slaan.
Westfort zegt tegenover RTL Nieuws dat het bedrijf de tweede helft van 2019 geen enkele officiële waarschuwing of boete voor het slaan van varkens opgelegd heeft gekregen van de NVWA.
Reactie slachthuis Westfort
"Westfort is geschrokken van de beelden. Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.
Wij hebben direct maatregelen genomen:
- Het bestaande permanente cameratoezicht geïntensiveerd. Een team met onder anderen twee eigen dierenartsen monitoren structureel de beelden
- Een onderzoek ingesteld en de regels op stal aangescherpt. Doel: voorkomen dat dit in de toekomst gebeurt
- Wij zijn direct gestopt met het gebruik van de rammelaar bij het lossen van de varkens
Laat er geen enkel misverstand over bestaan: wij doen alles wat nodig is om herhaling te voorkomen. Dit is in lijn met de reputatie van ons bedrijf dat gezien wordt als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten