Geredde straathonden Oekraïne worden geëuthanaseerd
Door Dioz geredde honden uit Oekraïne | Foto: screenshot video DIOZ @diozpl/Instagram

De opvang van oorlogshonden en -katten in Polen en elders in de EU is erop gericht de dieren in te enten tegen rabiës (hondsdolheid), te chippen, te registreren en in quarantaine te plaatsen tot ze veilig de EU in kunnen. De Poolse ADA Foundation ligt op 30 minuten van de grens met Oekraïne, in Przemysl. ADA is een dierenasiel dat zich onvermoeibaar inzet voor een verantwoorde opvang van de uit Oekraïne geredde dieren.
.

Tot nu toe coulant

Tot nu toe kon Dioz (Dolnośląski Inspektorat Ochrony Zwierząt) als gerespecteerde dierenbeschermingsorganisatie relatief probleemloos de grens over naar Oekraïne en weer terug naar Polen, ook als de regels niet helemaal werden nageleefd. Zo moet er op 5 honden 1 begeleider zijn, maar met een vrachtwagen vol geredde honden gaat dat niet op. Dioz doet wat men kan om in oorlogsgebied rondscharrelende honden en katten te vangen, want helaas zijn ook veel Oekraïners gevlucht zonder hun huisdier. Aanvankelijk was de grensbewaking coulant voor Dioz, maar opeens worden de teugels door Polen strak aangehaald.
.

Alleen nog rashonden, geredde straathonden moeten dood

Plotseling mogen ‘alleen nog rashonden’ Polen in. De rest moet afgemaakt worden, zo is vandaag door Dioz via een contactpersoon aan House of Animals gemeld. Het besluit van de Poolse autoriteiten kwam terwijl Dioz met zo’n 100 geredde honden vaststond aan de grens. Hoe het op dit moment met die dieren gaat is niet bekend, wel dat het niet allemaal rashonden zijn.

Waarom alleen rashonden welkom zijn is ook onduidelijk. Vermoedelijk worden rashonden automatisch beschouwd als huisdieren en kruisingen eerder als zwerfhond, met een mogelijk verhoogd risico op rabiës. Die honden wil men dus afmaken, inclusief dieren die al door Dioz gered zijn en wachten op betere tijden.

Deze op zich al absurde regel – er zijn genoeg ‘vullisbakkies’ als huisdier – zou door de autoriteiten soepel gehanteerd moeten worden in verband met lopende reddingsacties, maar bij voorkeur wordt het besluit ogenblikkelijk teruggedraaid. Het is wenselijk om uit humanitaire overweging rekening te houden met het welzijn van dieren die uit oorlogsgebied gered zijn. Dieren die net als mensen getraumatiseerd kunnen zijn, met angst voor explosies, honger en kou. Deze dieren hebben recht op aandacht, zorg en liefde. Rashond of niet. Het besluit zou bovendien ook het leven kunnen kosten van gevangen huisdieren, enkel omdat ze geen stamboom hebben.

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel wat Polen wil doen:

“Het is te gek voor woorden dat honden ondanks eerdere toezeggingen worden afgemaakt aan de grens omdat ze niet van een bepaald ras zijn. We gaan dit met spoed opnieuw aankaarten bij de Poolse autoriteiten en bij de Europese Commissie. We willen dat Europa klaarstaat voor álle Oekraïners in nood: mens en dier.”

Geredde straathonden Oekraïne worden geëuthanaseerd
Polen wil geredde straathonden uit Oekraïne euthanaseren | Foto: screenshot video DIOZ @diozpl/Instagram

Petitie

Stray Animals Association Netherlands (SAAN) is een petitie begonnen om de opvang van alle oorlogsdieren uit Oekraïne in de EU te versoepelen, waarbij SAAN oproept minder rigide te zijn en opvang te regelen die een veilige ‘import’ garandeert. De petitie is gericht aan het Europees Parlement en de Europese Commissie:

“We roepen het Europees Parlement en de Europese Commissie op om de beperkende regels voor niet-eigen Oekraïense dieren te versoepelen. Om het risico op hondsdolheid te verminderen, kunnen dieren onmiddellijk naar lege opvangcentra in EU-lidstaten worden vervoerd, geregistreerd, gechipt en gevaccineerd en een maand in quarantaine worden gehouden. Laat EU-burgers alstublieft de Oekraïense dieren helpen.”

De petitie is hier te tekenen. We houden je op de hoogte over de situatie van de honden aan de Poolse grens. Voor de actie van House of Animals om dieren in Oekraïne te helpen klik je hier. Op dit moment is er al ruim 426.000 euro ingezameld voor voedsel, noodhulp en hulp bij wederopbouw van de dierenopvang in Oekraïne – als de oorlog voorbij is.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR