Translate

woensdag 20 december 2023

60% van het voedsel dat tijdens de Olympische Spelen Parijs 2024 wordt geserveerd zal vleesvrij zijn: Doel de ecologische voetafdruk te verkleinen

Olympische ringen voor de Eiffeltoren op het Trocadero-plein in Parijs, Frankrijk, credit: Reuters/Christian Hartmann

In een belangrijke stap in de richting van een duurzamere en milieuvriendelijkere Olympische Spelen hebben de organisatoren van Parijs 2024 dinsdag aangekondigd dat 60 procent van het voedsel dat tijdens de spelen wordt geserveerd, vleesvrij zal zijn.

Het besluit heeft tot doel de ecologische voetafdruk van het evenement te verkleinen en gezondere eetopties te promoten. Tijdens een recente presentatie in Parijs presenteerde Garden Gourmet-chef Vincent Gillot enkele van de vegetarische maaltijden van de Olympische Spelen.

Hij introduceerde een vegetarische salade bestaande uit quinoa en een mengelmoes van groenten, vergezeld van een tahinisaus en falafels. "Het is veganistisch, dus dit is erg goed voor alles wat met een uitgebalanceerd dieet te maken heeft, ook voor de gezondheid", legt Gillot uit. "Het is lichter voor alles wat met sport te maken heeft. Het is niet zwaar en past in het dieet van atleten."

Ecologische voetafdruk

De voorzitter van Parijs 2024, Tony Estanguet, benadrukte het belang van het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het evenement. Hij drong er bij zowel deelnemers als aanwezigen op aan om het openbaar vervoer te gebruiken om de locaties te bereiken en de beschikbare plantaardige voedselopties te verkennen.

"Het is ook onze verantwoordelijkheid om de mensen op te leiden die betrokken zullen zijn bij Parijs 2024", zei Estanguet. "Het is nu een collectieve plicht om onze gewoonten te veranderen en zeker onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dus als je eten in de zaal koopt, moet je ook het veganistische eten proberen dat wordt geserveerd, want qua smaak is het erg goed."

Het culinaire aanbod op Paris 2024 omvat onder meer vleesvrije hamburgers, quinoasalades en falafels, naast andere vegetarische lekkernijen.

Vanaf 26 juli 2024 belooft Parijs 2024 dat 60 procent van het voedsel dat beschikbaar is op de Olympische Spelen vegetarisch zal zijn, in lijn met hun inzet voor duurzaamheid. Bovendien zal 80 procent van alle gerechten afkomstig zijn van lokale producten in Frankrijk, waardoor de impact van de Spelen op het milieu verder wordt verminderd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten