Translate

dinsdag 19 december 2023

Eindelijk EU-wetgeving voor bescherming van honden en katten o.a. illegale fokkerijen en online verkoop, couperen van oren en staarten, (volledig voorstel te lezen)



Voor het eerst wordt het welzijn van katten en honden beschermd door EU-wetgeving. Het voorstel voorziet in de invoering van langverwachte maatregelen inzake de traceerbaarheid van katten en honden, fokpraktijken en ingevoerde dieren, maar er zijn verdere inspanningen nodig om extreme fokkerij en onlineverkoop aan te pakken.

Het gebrek aan goede traceerbaarheid, dat controles en handhaving bij de bestrijding van illegale handel belemmert, is eindelijk aangepakt door het voorstel voor nationale databanken die op EU-niveau interoperabel moeten zijn. Alle katten en honden moeten nu worden geïdentificeerd en geregistreerd door een dierenarts of gekwalificeerd persoon.


Illegale fokker Brabant

Het is verheugend om te zien dat het concept van de vijf domeinen volledig wordt omarmd door de verordening, niet alleen door de afwezigheid van negatieve ervaringen, maar ook door positieve ervaringen. Het voorstel omvat verschillende maatregelen om de fokpraktijken te verbeterenmet name de eis dat fokkers toestemming moeten krijgen van de bevoegde autoriteiten, waarbij alleen toestemming wordt verleend na inspectie, maar de frequentie voor dergelijke inspecties is nog niet vastgesteld. Erkende inrichtingen moeten door de autoriteiten op een openbare lijst worden geplaatst, terwijl verzorgers een certificering moeten behalen na een verplichte opleiding.

Het is positief om te zien dat deze vereisten ook van toepassing zijn op invoer, om ervoor te zorgen dat de EU geen wrede praktijken in het buitenland voedt.

Ander goed nieuws is dat de wetgeving de online handel in huisdieren aanpakt, maar er is ruimte voor verbetering om te zorgen voor strengere maatregelen voor een veiligere en betrouwbaardere online verkoop van katten en honden.

De conclusies van het vrijwillig initiatief van het EU-platform voor dierenwelzijn over de gezondheid en het welzijn van gezelschapsdieren (honden en katten) en het advies van de EFSA over huisvesting en gezondheid zijn grotendeels erkend. Cosmetische operaties, inclusief verminkingen, zoals het bijsnijden van oren en het couperen van staarten, zijn ten strengste verboden, tenzij ze om medische redenen worden uitgevoerd.

Het voorstel gaat echter niet in op andere belangrijke maatregelen, zoals een verbod op de verkoop van katten en honden in dierenwinkels, het misbruik van kunstmatige inseminatie en voldoende maatregelen om extreme fokkerij te beheersen: "het minimaliseren van negatieve gevolgen voor het welzijn" kan te breed zijn om te worden aangepakt zoals het verdient. Een eigendomsverbod, evenals een verbod op het gebruik van extreem uitgelichte rassen in de media en in tentoonstellingen en wedstrijden, zou veel betere beperkingen kunnen bieden.

De noodzaak van deze maatregelen wordt benadrukt in de bevindingen van de gisteren gepubliceerde handhavingsmaatregelen van de EU inzake illegale handel in gezelschapsdieren, die licht werpen op de belangrijkste routes voor fraudeproblemen en de uitdagingen bij het aanpakken van dergelijke handel in kaart brengen. Naar schatting 438.000 honden en 80.000 katten worden op elk moment online aangeboden, en fraude tiert nog steeds welig. In het verslag wordt gewezen op het belang van voortdurende samenwerking tussen de lidstaten en van instrumenten die dit kunnen vergemakkelijken.

Vandaag is een belangrijke mijlpaal voor het welzijn van katten en honden, en de publicatie van het verslag van de Europese Commissie over illegale handel toont de noodzaak van deze wetgeving verder aan. De achterstallige maatregelen voor dierenwelzijn en traceerbaarheid binnen de EU zijn van cruciaal belang, maar we moeten de tekortkomingen aanpakken om de ongebreidelde illegale handel in gezelschapsdieren online te beheersen, door middel van betere communicatie tussen de lidstaten, opleiding, effectieve handhaving en harmonisatie van regelgeving.

Reineke Hameleers, CEO, Eurogroup for Animals

Dierenbeschermingsorganisaties herhalen dat de EC met een tijdschema moet komen voor de ontbrekende voorstellen die eerder werden aangekondigd, met name de verordeningen inzake het houden van dieren en het slachten, die elk jaar miljarden landbouwhuisdieren ten goede zullen komen.

Lees het volledige voorstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten