Translate

dinsdag 23 januari 2024

1.4 miljoen Europese burgers tekenden de petitie "End the Cage Age" onze eis is democratisch maar de EU doet niets, de EU ombudsman stapt naar de rechter (video)


De Europese Ombudsman heeft een onderzoek geopend naar het feit dat de Europese Commissie (EC) heeft nagelaten een wetgevingsvoorstel te publiceren om kooien voor landbouwhuisdieren geleidelijk af te schaffen en uiteindelijk te verbieden, in overeenstemming met haar officiële antwoord op het Europees burgerinitiatief "End the Cage Age".

Eurogroup for Animals en tal van andere dierenbeschermingsorganisaties schreven in oktober een brief aan de Europese Commissie nadat zij onverwacht was teruggekomen op de toezegging om in 2023 met wetgeving te komen die kooien verbiedt, en geen duidelijkheid hadden verschaft over wanneer deze zou worden gepubliceerd.

In juni 2021 beloofde de EC dat zij tegen eind 2023 een wetgevingsvoorstel zou indienen om het gebruik van kooien geleidelijk af te schaffen en uiteindelijk te verbieden, een toezegging die zij herhaaldelijk heeft herhaald en versterkt. De EG had bij de burgers een aanzienlijk gewettigd vertrouwen gewekt dat er wetgeving zou komen, waardoor er sprake was van wanbeheer. 



Na geen antwoord van de EC te hebben ontvangen, dienden Eurogroup for Animals en een aantal van haar leden in november 2023 een officiële klacht wegens wanbeheer in bij de Europese Ombudsman tegen de EC wegens het niet nakomen van haar toezegging aan een EBI waarin 1,4 miljoen burgers vroegen om een verbod op kooien en het niet naar behoren communiceren van haar ommezwaai ten aanzien van deze belofte.

In de klacht wordt de kwestie aan de orde gesteld dat de EG de regels die van toepassing zijn op EBI's en de geloofwaardigheid van het democratische participatieve proces dat zij vertegenwoordigen, ondermijnt. In de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni van dit jaar is dit een bijzonder slecht signaal om aan de burgers te geven.

De Europese Ombudsman heeft nu gevraagd om voor eind januari een officieel antwoord te sturen naar de Eurogroep voor dieren en alle andere klagers.

De opening van het onderzoek van de Europese Ombudsman geeft een duidelijk signaal af dat het democratische instrument van het EBI niet mag worden ondermijnd. Burgers gebruiken de instrumenten die ze tot hun beschikking hebben om hun stem te laten horen over kwesties die ertoe doen. We verwachten van de Europese Commissie dat ze haar belofte nakomt, en we blijven vragen om een tijdlijn die aangeeft wanneer de beloofde voorstellen zullen worden gepubliceerd.

Reineke Hameleers, CEO, Eurogroup for Animals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten