Translate

donderdag 4 januari 2024

!3 landen waaronder Nederland zijn gestopt met de bontindustrie: ontwerpers willen niet meer steunen dieren vergiftigen, vergassen, levend gevilt

 Het heeft lang geduurd, maar door bont van de catwalk te verbannen, erkent de British Fashion Council nu volledig dat bont toebehoort aan de dieren die erin worden geboren.

PETA bedankt oprecht haar 100.000 supporters die opriepen tot het verbod en de inspirerende activisten die buiten de London Fashion Week hun mannetje stonden om te protesteren tegen bont tijdens het evenement.

Bijna geen van de ontwerpers van vandaag wil een industrie ondersteunen die dieren met gevoel elektrocuteert, vergiftigt, vergassen en vilt; vervuilt het milieu; en stelt werknemers bloot aan giftige chemicaliën, en dit is de reden waarom de Londense catwalk al jaren bontvrij is.

Terwijl de London Fashion Week zich blijft ontwikkelen, moedigt PETA het verwijderen van alle huiden, leer en veren van wilde dieren aan - zoals andere mode-evenementen al hebben gedaan - omdat geen enkel dier vrijwillig zijn lichaamsdelen of leven opgeeft voor een kledingstuk.

Bont is dood

Nertsen worden hun hele leven opgesloten in krappe kooien voordat ze worden gedood voor hun vacht. Onderzoek naar 26 nertsenbontfokkerijen in Denemarken bracht bij elke operatie zieke, gewonde en dode dieren aan het licht. Sommige nertsen leden aan uitgebreide onbehandelde bijtwonden, en andere misten poten of oren als gevolg van gevechten, die onvermijdelijk uitbreken wanneer deze van nature solitaire dieren gedwongen worden samen te leven in overvolle omstandigheden.

Oikeutta eläimille / We Animals Media

In de afgelopen jaren is de praktijk van de pelsdierhouderij wereldwijd onder de loep genomen, wat heeft geleid tot een volledig verbod in tal van landen, waaronder; Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Luxemburg, Servië, Italië, Frankrijk, Noord-Macedonië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Naast landen als China en Polen blijft Finland de bontfokkerij toestaan, ondanks zorgen van voorstanders van dierenrechten en alarmerende gezondheidsincidenten in het verleden.
Twee jaar geleden schokten uitbraken van COVID-19 op nertsenfokkerijen de bontfokkerij wereldwijd. Dit benadrukte de inherente risico's van het houden van grote aantallen dieren in kleine kooien naast elkaar. In veel landen leiden de uitbraken en virusmutaties die op de boerderijen zijn ontstaan tot het ruimen van nertsen om het virus in te dammen, waaronder de massale ruiming van 17 miljoen nertsen in Denemarken. Finland wist een dergelijke uitbraak te voorkomen door middel van een uitgebreid vaccinatieprogramma.
Helaas, toen Finland opgelucht ademhaalde met betrekking tot de COVID-19-dreiging, kwam er een ander ernstig gezondheidsprobleem naar voren: hoogpathogene vogelgriep (H5N1). Deze ziekte begon zich te verspreiden op boerderijen in het hele land, wat verdere zorgen baarde voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn. Te midden van de zich snel verspreidende epidemie begon een klein team aan een missie om de realiteit ter plaatse te documenteren en praktijken te ontdekken die in geheimhouding waren gehuld. Deze verzameling afbeeldingen bevat foto's die in de zomer van 2023 zijn gemaakt op een aantal Finse pelsdierfokkerijen. De foto's benadrukken het gebrek aan bioveiligheid op boerderijen, dode en gekannibaliseerde dieren die in kleine, kale kooien worden achtergelaten en het immense lijden dat deze dieren ondergaan.
Deze inspanningen leidden tot een kolossale pelsdierfokkerij waar een huiveringwekkend tafereel wachtte op het massaal ruimen van vossenwelpen. Deze verontrustende ontdekking wierp licht op de vaak over het hoofd geziene wreedheden van de bontindustrie en op de bijkomende schade die aan wilde vogels wordt toegebracht. Terwijl de fotojournalisten strikte bioveiligheids maatregelen volgden, zoals het dragen van beschermende kleding voor eenmalig gebruik en maskers om de verspreiding van H5N1 te voorkomen, waren de landarbeiders niet zo ijverig, droegen ze maskers op hun kin tijdens het voeren van dieren en hadden ze open beschermende kleding en geen maskers wanneer ze in de buurt van kooien werkten.

De bontindustrie doodt de planeet

Bont wordt behandeld met chemicaliën zoals formaldehyde en chroom om te voorkomen dat het gaat rotten, waardoor het een van de meest vervuilende materialen in de mode is. Uit een onafhankelijke studie bleek dat bont in vergelijking met andere materialen een hogere milieu-impact heeft met betrekking tot 17 van de 18 geteste factoren, waaronder de bijdrage aan de klimaatcatastrofe en giftige emissies.

De toekomst van mode is veganistisch

Copenhagen Fashion Week heeft bont al verboden, en verschillende andere evenementen hebben hun bontverbod uitgebreid met andere wreed verkregen materialen - de organisatoren van Helsinki Fashion Week hebben leer verboden en Melbourne Fashion Week verbiedt nu veren van wilde vogels.

Vooruitstrevende merken – zoals Ganni en Balenciaga – maken de weg vrij voor dierproefvrije mode door innovatieve veganistische materialen zoals Ohoskin en veganistisch leer in hun kledinglijnen te introduceren.

Er is een overvloed aan innovatief veganistisch textiel beschikbaar en er is geen excuus om dieren te martelen voor hun huid.

Dring er bij de British Fashion Council op aan om dierproefvrij te gaan

Hoewel de raad een positieve stap voorwaarts heeft gezet, moet hij een sprint trekken om de vooruitgang van anderen in de mode-industrie in te halen.

Dring er bij de organisatoren van de London Fashion Week op aan om ook een verbod in te voeren op exotische huiden, leer, veren en andere dierlijke materialen:

Geplaatst door  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten