Translate

vrijdag 12 januari 2024

Undercover: Wildlife Killing Contests in de VS: Door het bewustmaken van het publiek is New York State de 6de die deze wrede wedstrijden verbied




De National Coalition to End Wildlife Killing Contests ("Coalition
") is een groeiende alliantie van nationale en staatsorganisaties die werken aan het permanent afschaffen van wedstrijden die het doden van bobcats, coyotes, vossen, poema's, wolven en andere soorten promoten voor geld en prijzen in wedstrijden voor het doden van dieren in het wild, derby's en toernooien in de Verenigde Staten. Download hier onze missie.


Bewustmaking van het publiek over hoe het doden van dieren in het wild de ecologische functie en gezondheid verstoort, de waarde van individuele dieren degradeert, gebrek aan respect voor dieren in het wild aanleert en wreedheid tegen dieren bevordert.




  • Inspireer en promoot grassroots-actie om een einde te maken aan wedstrijden voor het doden van dieren in het wild door middel van wetgeving, hervorming van de regelgeving en rechtszaken.

  • Ondersteun inspanningen van organisaties en individuen om wedstrijden voor het doden van wilde dieren in het hele land, op elk niveau van de jurisdictie, te verbieden en te beëindigen.

  • Pleiten voor verantwoorde, humane en ecologisch verantwoorde praktijken voor het beheer van wilde dieren, gericht op coëxistentie en wetenschappelijk onderbouwde niet-dodelijke methoden voor conflictoplossing.

  • Bevorder de dialoog met sponsors van wedstrijden voor het doden van dieren in het wild om hen aan te moedigen te stoppen met het ondersteunen van deze evenementen en om dieren in het wild te zien als essentiële componenten van gezonde ecosystemen in plaats van als ongedierte, ongedierte of doelwitten in competitieve moordwedstrijden.

MOORDWEDSTRIJDEN ZIJN EEN PLAAG

Terwijl bloedsporten zoals hondengevechten en hanengevechten in het hele land zijn verboden, komen duizenden inheemse carnivoren en andere soorten - waaronder bobcats, coyotes, kraaien, vossen, marmotten, poema's, prairiehonden, konijnen en wasberen - elk jaar om in moordwedstrijden in het hele land. Bij deze barbaarse evenementen winnen deelnemers prijzen op basis van bepaalde criteria, zoals het doden van het grootste aantal of de grootste van de beoogde soorten.

In New York State is wildlife killing sinds kort verboden

Ongegronde mythen: Deelnemers rechtvaardigen hun moord door vast te houden aan een achterhaald vooroordeel tegen wilde diersoorten dat geworteld is in angst en onbegrip. Dieren die van oudsher als ongedierte worden beschouwd, zijn veelvoorkomende slachtoffers van moordwedstrijden omdat er bijna geen wetten zijn die hen beschermen.

Contraproductief voor goed beheer van wilde dieren: Massamoord op inheemse carnivoren negeert de cruciale rol die deze soorten spelen in gezonde ecosystemen en creëert chaos in de familiestructuren van de beoogde soort, wat kan leiden tot meer conflicten met vee, huisdieren en mensen.

Wreed en onsportief: De meeste sporters zijn tegen wedstrijden voor het doden van wilde dieren. Talloze dieren raken gewond of verweesd tijdens deze gebeurtenissen. Het gebruik van lokmiddelen en noodoproepen - apparaten die de geluiden van prooien of zelfs de kreten van jonge dieren in nood nabootsen - om doeldieren naar de schietbaan te lokken voor een gemakkelijke prooi, verwijdert elke notie van de fundamentele jachtethiek van 'eerlijke jacht'.

Gratuitous Violence: Most of the animals killed in these contests are not used for their meat—they are merely seen as a life to kill and their carcasses are dumped after the events. A 2018 undercover investigation by the Humane Society of the United States showed wildlife killing contest participants piling up coyotes and foxes they had killed to be judged for prizes, and laughing and posing for photos in front of the dead animals. In many contests, young children are encouraged to participate, and hunting equipment and high-powered rifles—including AR-15s—are awarded as raffle prizes.

Violation of the Public Trust Doctrine: This doctrine is a foundational judicial principle mandating that governments hold natural assets, including wildlife, in trust for the general public and future generations—not for exploitation by the few.

WAT DE WETENSCHAP ZEGT

Het doden van dieren in het wild is symptomatisch voor een breder probleem van misleid beheer van wilde dieren door overheidsinstanties die de cruciale ecologische rol van inheemse carnivoren en andere dieren in het wild niet waarderen. De overtuiging dat het doden van onbeperkte aantallen inheemse carnivoren een legitieme vorm van natuurbeheer is, wordt in stand gehouden door speciale belangengroepen - trofeejagers, pelsjagers en landbouwlobbygroepen - en bestaat grotendeels omdat het doelmatiger wordt geacht om dieren in het wild te doden dan om verantwoorde, wetenschappelijk onderbouwde instandhouding en beheer te implementeren.

Deelnemers rechtvaardigen hun evenementen vaak met misleidende beweringen dat ze conflicten met coyotes zullen verminderen - de soort die het vaakst het doelwit is van deze wedstrijden. Er is geen gedocumenteerd wetenschappelijk bewijs dat wedstrijden voor het doden van coyotes de overvloed aan coyotes permanent verminderen, de populaties van herten of andere wildsoorten vergroten of conflicten tussen roofdieren, mensen en vee voorkomen.

In feite zijn moordwedstrijden contraproductief voor een goed beheer van wilde dieren. Ze kunnen instabiliteit en sociale chaos veroorzaken in de familiestructuren van de dieren die worden gedood, waardoor weesjongen vaak sterven en de ervaren individuen worden gedood die gepast jachtgedrag en kennis zouden doorgeven aan jongere dieren. Als adolescente dieren aan hun lot worden overgelaten, hebben ze meer kans om op vee te jagen om te overleven.

Lees hier een verklaring tegen wedstrijden voor het doden van coyotes, ondertekend door meer dan 70 wereldberoemde natuurbeschermingswetenschappers.

MIJLPALEN

Het doden van dieren in het wild is legaal in bijna elke staat, maar Amerikanen eisen steeds vaker dat er een einde komt aan deze bloedsport als ze leren over wrede en contraproductieve evenementen voor het doden van dieren in het wild.

  • Over de gehele staat: Californië verbood de toekenning van prijzen en aansporingen voor het doden van niet-wilde zoogdieren en pelsdragers (inclusief bobcats, coyotes, vossen en wasberen) als onderdeel van een wedstrijd, derby of toernooi in 2014, waarmee een precedent werd geschapen voor de natie. Vermont verbood in 2018 wedstrijden voor het doden van coyotes en Maryland keurde in 2017 een moratorium goed op wedstrijden voor het doden van koeneusroggen. Er ontstaat een sterk momentum in New Mexico en andere staten om in 2019 een einde te maken aan wedstrijden voor het doden van dieren in het wild.

  • Stads- en provincieniveau: In 2018 heeft de gemeenteraad van Albuquerque, New Mexico, unaniem een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een verbod op het doden van coyotes over de gehele staat en de gemeenteraad van Dewey-Humboldt heeft een resolutie aangenomen waarin het doden van dieren in het wild wordt veroordeeld. De stad Tucson en Pima County in Arizona hebben de afgelopen jaren soortgelijke resoluties aangenomen.

  • Procesvoering: Als reactie op een juridische klacht ingediend door natuurbeschermingsorganisaties, annuleerde het Bureau of Land Management in 2014 een vergunning die een anti-wolvenorganisatie toestond om een meerjarige "roofdierderby" uit te voeren op meer dan 3 miljoen hectare openbare gronden in Idaho. Natuurbeschermingsgroepen hebben ook een jaarlijkse coyote-jachtwedstrijd in Oregon stilgelegd na een zwaarbevochten rechtszaak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten