Translate

maandag 15 januari 2024

200 runderen, kalveren en paarden met hoog water en ijzige kou gestrand op een Servisch eiland in de rivier de Donau op het nippertje gered

 


Er is een operatie aan de gang om vee te evacueren dat al dagen gestrand op een Servisch eiland in de rivier de Donau.

Tot 200 runderen, kalveren en paarden waren gestrand op het eiland Krcedin ten noordwesten van de hoofdstad Belgrado, nadat het waterpeil vorige week was gestegen en hun doorgang naar de kust blokkeerde.

De evacuatie-inspanningen begonnen op dinsdag, toen zo'n 60 dieren werden gered.Reddingswerkers staan nu onder druk om de rest te redden nu de vriestemperaturen en de angst voor hongersnood toeslaan.


De Donau slingert zich een weg van 2.900 km (1.800 mijl) door 10 Europese landen, van het Zwarte Woud in Duitsland via Servië naar de Zwarte Zee. Het eiland, Krcedinska Ada, ligt op de linkeroever, 3 km van de kust en ongeveer 50 km stroomopwaarts van Belgrado.



Ongebruikelijk zacht weer in de Balkanregio eind 2023 leidde tot smeltende sneeuw waardoor het waterpeil sterk steeg. Maar deze week maakte het zwoele weer plaats voor sneeuwval en vriestemperaturen, waardoor de vrees voor het voortbestaan van de dieren toenam. Dagenlang riepen boeren op om hun vee van het eiland te laten redden toen d e omstandigheden verslechterden.
Dinsdag arriveerden reddingsteams van het Servische leger, de afdeling noodhulp, het bosbouwagentschap en lokale burgers met een vlot om de dieren over te brengen. Twee ladingen van elk ongeveer 30 dieren werden veilig naar de kust vervoerd, maar verdere pogingen werden vastgelopen vanwege een reeks problemen.Het eerste vlot moest worden vervangen vanwege ontbrekende leuningen, meldde BBC Serbian. Toen, na slechts
 twee runs, ging de vervanger kapot. Milieugroep Eko Straza (Eco Guard) voegde eraan toe dat de runderen uitgeput waren en maar liefst 50 kg van hun gewicht hadden verloren.

Het Servische persbureau Tanjug zei dat er vervolgens een nieuwe boot werd gehuurd om de redding woensdag te hervatten.

Boeren vervoeren koeien van het overstroomde riviereilandBRON AFBEELDING,GETTY-AFBEELDINGEN
Bijschrift afbeelding,
Ongeveer 60 dieren werden dinsdag per vlot gered
Vee stapt uit een vlot dat hen naar de kust heeft gebrachtBRON AFBEELDING,GETTY-AFBEELDINGEN
Bijschrift afbeelding,
De reddingsoperatie zou worden voortgezet na een reeks problemen met het vlot

Er ontstonden ook moeilijkheden bij het vervoeren van tientallen wilde paarden, die niet gewend zijn aan menselijk contact, behalve aan mensen die hen voedsel brengen. Experts zeiden dat dat waarschijnlijk de grootste taak van de operatie zou zijn.

Snelheid is nu van het grootste belang geworden, vanwege de vrieskou en de toenemende honger.

Veehouder Milenko Plavsic zei dat sommige van zijn dieren al waren gestorven en dat het leven van de achterblijvers in gevaar was. Sommigen waren ook weggelopen, zei hij.

Al dagen waarschuwt hij dat zijn vee kan sterven omdat ze door de hoge waterstanden niet meer kunnen grazen. In een normaal jaar legde de heer Plavsic uit dat de dieren naar huis zouden terugkeren door 10 km door ondiep water te waden.

BRON AFBEELDING,

Door Emily Atkinson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten