Translate

dinsdag 26 maart 2024

Een leeuwin en haar 3 welpen zijn veilig aangekomen in hun eeuwige thuis in het Verenigd Koninkrijk nadat ze waren gered uit het door oorlog verscheurde Oekraïne.

 


Foto's credit: Yorkshire Wildlife Park
De moeder leeuw

Volgens IFAW zijn de grote katachtigen sinds juni 2023 opgevangen in de dierentuin van Poznań in Polen, terwijl er permanente huizen werden veiliggesteld. De organisatie was betrokken bij de evacuatie van de leeuwin en haar welpen uit Oekraïne.

De moederleeuw genaamd Asya, die drie jaar oud is, werd hoogzwanger gered van een particuliere fokker aan het oostfront en beviel in oktober 2022 van drie leeuwenwelpen. De welpen, genaamd Teddi, Emi en Santa, hebben een traumatische start in het leven gehad, maar hebben het geluk gehad om tijdens hun beproeving bij hun moeder te blijven.

De leeuwin werd overgedragen aan Wild Animal Rescue in de buurt van Kiev nadat de eigenaren de oorlog waren ontvlucht. Het IFAW werkte vervolgens samen met het centrum om de opvang en het vervoer naar de dierentuin van Poznań te organiseren, waar ze tijdens de gezondheidscontroles bleven en verdere regelingen konden worden getroffen. De grote katachtigen zijn nu verhuisd naar hun permanente thuis in het Yorkshire Wildlife Park in de buurt van Doncaster in het Verenigd Koninkrijk.

"Eindelijk is deze familie van leeuwen, die de onwaarschijnlijke slachtoffers van deze invasie zijn geweest, veilig en wel. Yorkshire Wildlife Park is goed geplaatst om deze grote katachtigen een goed leven te bieden in het Lion Country-gebied van het park, waar ze talloze leeuwen hebben gehuisvest, vaak gered uit traumatische situaties", zegt Natalia Gozak, Wildlife Rescue Field Officer (Oekraïne) bij IFAW. "Ze zullen veilig, beveiligd en vooral uit het oorlogsgebied zijn."

Omdat de meeste grote katachtigen die in gevangenschap worden gefokt beperkte verzorgingsmogelijkheden hebben en niet weer in het wild kunnen worden vrijgelaten, werken IFAW, dierenwelzijnsorganisaties en partners aan het vinden van geschikte huizen waar ze levenslang kunnen worden verzorgd.

"Wilde dieren die in gevangenschap zijn geboren en uit deze situaties zijn gered, kunnen niet terugkeren naar het wild, dus het bieden van levenslange zorg van hoge kwaliteit is de prioriteit. Huisvestingsopties kunnen schaars zijn, en de aanhoudende oorlog heeft geleid tot een duidelijke toestroom van dieren die een thuis nodig hebben, waardoor het toch al beperkte aantal geschikte locaties met capaciteit onder druk komt te staan", voegde Gozak eraan toe. "Leeuwen zijn geen geschikte huisdieren - het zijn wilde dieren die deskundige specialistische zorg nodig hebben om zo goed mogelijk aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen."

"Het is een enge tijd voor iedereen hier in Oekraïne. Maar voor deze grote katachtigen die zich in het conflictgebied bevonden, moeten ze zo bang en verward zijn geweest. Hoewel er nog veel meer dieren zijn die gered moeten worden, ben ik opgelucht dat deze leeuwen nu een beter leven voor de boeg hebben", zegt Natalia Popova van Wild Animal Rescue



Geen opmerkingen:

Een reactie posten