Naaldwijk De brandweer van Naaldwijk, DA de Wijs en de duikploeg van Delft zijn dinsdagavond ingezet voor de redding van een zwaan.
Bewoners aan de Galgeweg hadden de zwaan dinsdagochtend aangetroffen in de silo, die daar op zijn gemak rondjes zwom. Probleem was echter dat het dier nooit uit het water zou komen op eigen kracht.
Een zwaan heeft nogal een aanloopje nodig voordat hij kan opstijgen en de rand van de silo was simpelweg te hoog. Dus werden in eerste instantie de brandweer en de dierenambulance om 20.45 gealarmeerd voor een dier in de problemen.
Het vangen van de zwaan in de silo was makkelijker gezegd dan gedaan; de zwaan werkte niet echt mee waarop om 21.10 de brandweerduikers uit Delft ter assistentie werd opgeroepen.
Toch wist een van de brandweerlieden de lus van de vangstok om de nek van de zwaan te krijgen en het beest uit de silo te hijsen voordat de duikers ter plaatse waren. De zwaan was verder ongedeerd. Daarop keerden de hulpdiensten terug naar de posten.
Tot 30 miljoen ton plastic afval belandt volgens het Duitse federaal milieuagentschap jaarlijks in zee. Europa alleen al is verantwoordelijk voor 3,5 tot 5,7 miljoen ton.
Voor dieren kan het afval levensbedreigend zijn, als ze het opnemen of er in verstrikt geraken. Voor minstens 663 soorten heeft het afval negatieve gevolgen, staat in een vandaag gepubliceerd rapport van het federaal milieuagentschap. Zowel gewicht als omvang van het plastic afval - van zakje tot vissersnet - spelen een belangrijke rol. Wind, weer en getijden breken voorwerpen af tot zogeheten secundaire microplastic-deeltjes. Die overstijgen de hoeveelheid primaire microplastics, die vooral uit de cosmetica afkomstig zijn.
Hij leed aan schurft en lag opgekruld langs de kant van de weg toen Animal Aid hem aantrof in de Indiase stad Udaipur. De hond was heel erg bang en had alle hoop verloren. Vrijwilligers van Animal Aid transformeerden dit hoopje ellende op twee maanden tijd in een knappe, vrolijke hond. Ongelofelijk mooi!
De uitgehongerde viervoeter verkeerde in levensgevaar en moest met een net gevangen worden. Hij was duidelijk al lang niet meer liefdevol aangeraakt. Bij elke aanraking schrok hij zich rot.
Animal Aid verzorgde zijn infecties en na tien dagen was zijn huid al geheeld. Twee maanden lang werd de hond intensief behandeld. Wat eerst onmogelijk leek, gebeurde: de viervoeter veranderde in een gezonde en altijd vrolijk kwispelende hond die dol bleek op menselijk contact.
Animal Aid filmde de opmerkelijke wederopstanding en plaatste de video op YouTube waar de beelden op vijf dagen tijd al meer dan een miljoen keer werden bekeken
Chapeau Astrid van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming.
Dierenleed went nooit
Door De InspecteursLandelijke Inspectiedienst Dierenbescherming 25 september 2015
Astrid komt in haar werk als inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming soms schrijnende situaties tegen. "Honden die vel over been zijn, extreme vervuiling, honderden katten in een piepklein huisje; ik maak het allemaal mee."
“Ik kom elke dag bij mensen over de vloer die bewust voor een huisdier hebben gekozen, maar niet de verantwoordelijkheid willen dragen om er goed voor te zorgen. Als ik ze daarop aanspreek, komen ze meestal met een smoes. Inmiddels heb ik ze allemaal al gehoord: weinig geld, geen tijd, of ze hadden zich niet gerealiseerd dat een dier toch echt meer nodig heeft dan een bakje eten en water. Soms voelt het dan ook als dweilen met de kraan open, want dierenleed zal er altijd blijven. Daar staat tegenover dat ik het een fijne gedachte vind dat ik een heleboel dieren een ellendige toekomst kan besparen. Omdat de eigenaren zich netjes houden aan de maatregelen die ik ze opleg óf omdat ik er zelf voor zorg dat de levenssituatie van het dier verbetert als mensen niet luisteren.
Compleet uitgemergeld
Het werk als districtsinspecteur is vele malen heftiger dan ik had verwacht. Waar ik me nog het meest over verbaas, is dat er zo veel dierenleed is in een welvarend land als het onze. En echt niet alleen in achterstandswijken. Twee weken geleden trof ik op een prachtig landgoed nog een ezeltje dat veel te lange hoeven had en zodoende amper kon staan en een paard met zo’n ernstige eczeem dat de rug helemaal open lag. De eigenaren hadden geld in overvloed, maar blijkbaar geen zin om het aan hun dieren te besteden. Een andere zaak die ik nooit meer vergeet, is die van drie honden opgesloten in een bijkeukentje. Ze leefden in hun eigen uitwerpselen, kwamen nooit buiten en waren compleet uitgemergeld. Dat greep me zo aan dat ik eerst buiten een potje heb staan janken, voordat ik de eigenaresse ermee confronteerde. We hebben de dieren nog diezelfde dag weggehaald en naar een dierenarts gebracht. Voor een van de honden was het toen al te laat. De andere twee hebben een gelukkig een veilig nieuw thuis gevonden.
Opgesloten en ziekMeer dan 200 konijnen zaten opgesloten in een schuur. Bijna alle konijnen waren ziek.
Verzamelaars
Waar ik veel moeite mee heb, zijn de zogeheten verzamelaars. Zo kwam ik onlangs bij een man, die meer dan tweehonderd konijnen hield. De dieren zaten opgesloten in een schuur, opgestapeld in krappe kistjes. Ze hadden geen bewegingsvrijheid en waren bijna allemaal ziek. Ik heb hem een lijst maatregelen opgelegd, maar toen ik kort daarna terugkeerde, was er niets veranderd. We hebben de konijnen bij hem weggehaald en elders ondergebracht. Datzelfde gebeurde met 62 katten en een hond in een huis dat onder de stront zat en enorm stonk. De bewoners trokken zich daar niets van aan en liepen doodleuk op hun blote voeten door de smerigheid. Het leven was hen duidelijk boven het hoofd gegroeid. Hoewel ik vrijwel dagelijks met dit soort situaties word geconfronteerd, went het nooit. Dat mag ook niet. Zodra het leed van dieren je niet meer raakt, moet je stoppen vind ik. Maar hoe zwaar het soms ook is, dit is wel wat ik altijd heb willen doen. Dat ik dieren op deze manier een stem kan geven, geeft me meer voldoening dan ik in woorden kan vatten."
Astrid is werkzaam als districtsinspecteur voor de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in de provincie Gelderland.
In een recente documentaire van VICE News werd onthuld hoe apen worden vastgebonden, geschoren en gedrogeerd en hoe er op hen wordt geëxperimenteerd in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk – het grootste apenonderzoekslaboratorium in Europa met ongeveer 1300 resusapen en klauwaapjes opgesloten in het centrum. Ambtenaren doen nu een beroep op de overheid om het zinloze leed van primaten te beëindigen.
Primaten gevangen houden in kale, metalen kooien die nauwelijks groter zijn dan hun eigen lichaam, verdoven met ketamine en injecteren met slopende, dodelijke ziekten als dengue, HIV/AIDS, malaria en het West-Nijlvirus is niet alleen wreed, maar de wetenschappelijke realiteit is dat experimenten op primaten verspillend, inefficiënt en onbetrouwbaar zijn.
Een gedetailleerde analyse die onlangs in een medisch tijdschrift is gepubliceerd, concludeerde dat "als onderzoek op dieren nog steeds niet in staat is om duidelijk te voorspellen wat er kan worden verwacht bij de mens, dan is de goedkeuring en financiering van preklinische dierproeven door de maatschappij misplaatst."
Primaten zijn zeer intelligente dieren die ingewikkelde verwantschappen vormen, dezelfde uiteenlopende emoties als wij ervaren en een capaciteit vertonen voor het voelen van pijn en lijden op soortgelijke wijze als die van de mens. Geen wonder dat ongeveer 90 procent van de primaten in laboratoria stress-geïnduceerd abnormaal gedrag vertoont. Velen worden krankzinnig, schommelen jammerlijk heen en weer of draaien rondjes in de kooi. Sommige dieren bijten zichzelf of trekken hun eigen haren uit.
U kunt helpen!
Vraag staatssecretaris Sharon Dijksma, PvdA’er Tjeerd van Dekken die in de Commissie van Economische Zaken zit en VVD’er Rudmer Heerema de motie te ondersteunen die vraagt een plan op te stellen voor afbouw en beëindiging van dierproeven op apen in Nederland. Zij hebben een sleutelpositie om deze motie tot een succes te maken en het BPRC te sluiten.
Nieuws 2015 » Waarom sommige beertjes van teddyberen houden
WAAROM SOMMIGE BEERTJES VAN TEDDYBEREN HOUDEN
EN NOG VIER ANDERE BIJDRAGEN AAN EEN LIEFDEVOLLE VERZORGING.
Door het veelvuldige transport van dieren langs de grenzen van Vietnam heeft de staf van Animals Asia's Reddingscentrum in Vietnam www.animalsasia.org zeer veel ervaring opgedaan met de verzorging van jonge gal- en maleise beertjes. Annemarie Weegenaar, directeur van het Vietnamese team Beren- en Dierenartsen, vertelt hoe zij en haar medewerkers proberen om de rol van een moederbeer bij de verzorging van haar jongen over te nemen:
1. In de natuur zouden de beertjes bij de moeder drinken, daarom doen we ons best haar ze goed mogelijk te vervangen
Kleine galberen In de natuur drinken melk bij de moeder, wat wij nabootsen door de dieren uit een fles te laten drinken met Esbilac, een melksamenstelling voor jonge honden. Vanaf de leeftijd van ongeveer 10 weken krijgen de beertjes vast voedsel, zoals bananen, appels en peren, en wordt geleideijk het drinken van Esbilac afgebouwd. Tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn gaan ze volledig over op stevige kost, dat uit een combinatie van vruchten bestaat met groenten en voer voor jonge honden.
2. Op deze leeftijd zijn de jonge beren al echte speelgenootjes, maar contact met de oudere beren vormt een te groot risico.
We proberen de jonge galbeertjes van gelijke leeftijd samen te brengen. Als ze jong zijn, willen de diertjes dolgraag spelen en vinden ze het heerlijk om met leeftijdgenoten samen te zijn in dezelfde omgeving. Het is ons goed bevallen om de jonge beertjes van 1 tot 3 jaar bij elkaar te huisvesten, maar het succes hangt af van het karakter en het gedrag van elk dier afzonderlijk. Wij vinden het teveel risico om jonge beertjes en beren die veel ouder zijn bij elkaar te laten in afgesloten ruimten, omdat dit bij de kleintjes spanningen en bij de oudere beren agressie zou kunnen veroorzaken.
3. We kunnen een eenzaam beertje troosten door hem af te leiden, maar we moeten wel weten wanneer we een stap terug moeten doen
We hebben het geluk gehad dat de meeste beertjes tegelijk met soortgenoten bij ons zijn aangekomen, want dat betekent dat ze elkaar tot steun kunnen zijn en dat ze een of meer speelkameraadjes hebben met wie ze de dag kunnen doorbrengen. Als echter een jong beertje in zijn eentje bevrijd wordt, moeten onze medewerkers veel meer aandacht aan hem geven en hem zo nodig geruststellen, en hem laten spelen, wat zijn ontwikkeling aanzienlijk ten goede komt. In ons Vietnamese reservaat worden de beertjes grootgebracht met persoonlijke begeleiding door een personeelslid, totdat ze tussen 4 en 6 maanden oud zijn. Als het voor een bepaald beertje nodig is, zal de verzorger hem de fles geven en erop toezien dat hij veilig kan spelen en zijn omgeving verkennen.
Tegen de tijd dat de beren die leeftijd hebben bereikt zijn ze gewoonlijk erg onstuimig geworden en hebben ze er niet meer zo`n dringende behoefte aan om op vaste tijden verzorgd te worden, wat voor onze medewerkers een teken is dat ze een stap terug moeten doen. Nu hebben de beertjes inmiddels geleerd om hun voederplek binnen te lopen, waar ze nog steeds hun melk kunnen drinken, hetzij uit een fles of uit een kom. Als beren in de natuur opgroeien, worden ze minder afhankelijk, en zelfs in gevangenschap zullen ze bij het bereiken van een zekere leeftijd minder belangstelling krijgen voor hun verzorgers en liever omgaan met andere beren van hun eigen leeftijd.
4. Verweesde beertjes hebben iets nodig om te knuffelen
De beertjes die we opvangen willen graag geknuffeld worden door de verzorgers die hun de fles geven, en ze willen af en toe bij hen zitten om spelletjes met hen te doen. Als de beertjes nog heel jong zijn, krijgen ze doeken en een donzig bedje dat hen een behagelijk en warm slaapplaatsje biedt. We zien ze ook vaak druk in de weer met het beddengoed: ze slepen het rond en rollen erop heen en weer. Ze krijgen honden-speeltjes, zoals stukken touw, balletjes en allerlei spulletjes. Ze krijgen ook bananenbladen waarmee ze graag spelen, en voor de hele kleintjes zijn er teddyberen of andere wollige poppetjes om mee te slapen. We weten dat jonge beren wel eens met honden in contact zijn gebracht, maar bij Animals Asia zijn we van mening dat dit een groot gevaar met zich kan meebrengen. We hebben inderdaad een volwassen beer bevrijd, die als jong dier door honden was aangevallen, en hoewel dat al jaren geleden was gebeurd, droeg hij nog de meest afschuwelijke littekens. Ook elders zijn zulke incidenten opgetekend. De aanwezigheid van een verzorger zal dit risico echter uitsluiten.
5. Het leven van deze beren in onze opvang kan wel circa 30 jaar duren, en hopelijk zal de wereld in die tijd in gunstige zin veranderen.
Jammer genoeg zijn er geen gebieden in Vietnam waar de bevrijde beren veilig kunnen worden uitgezet. De illegale handel in wilde dieren blijft te winstgevend en te wijd verbreid. Dat wil zeggen dat we mogen verwachten dat de dieren ongeveer 30 jaar bij ons blijven. Hopelijk zal de wereld in die tijd zo gaan veranderen, dat er meer respect voor dieren gaat ontstaan en meer controle op het naleven van strengere wetgeving om deze dieren beter te beschermen.
Maar zelfs als er veilige streken konden worden afgebakend, dan nog is het erg moeilijk om de beren na hun gevangenschap in de natuur los te laten. Vooral als de jaren waarin zij zich tot volwassenheid ontwikkeld hebben zijn doorgebracht bij mensen. Als de jonge beren vele jaren door mensen zijn verzorgd, zijn ze niet meer geschikt om te worden vrijgelaten. Ze zouden in botsing kunnen komen met mensen in agrarische dorpen, met als gevolg dat ze wellicht gedood zouden worden. Wij hebben, alleen al in Vietnam, 32 beren gered en ze groeien allemaal op tot sterke, gelukkige volwassen beren. Wat de natuur te bieden heeft, kunnen we de dieren nooit geven, maar onze opvang is de op een na beste oplossing voor de beren en in ieder geval een leven in een veilige omgeving. En dat is toch waar het voornamelijk om gaat.
Een reis van 4.000 kilometer is voor iedereen lang. Maar voor jonge kalfjes, nog afhankelijk van de zorg en melk van de moeder, zijn de lange reizen ongelooflijk zwaar en wreed. Dat blijkt uit de beelden die onze onderzoekers onlangs maakten. Jonge, hongerige en vermoeide kalveren uit Roemenië, Litouwen en Hongarije worden duizenden kilometers getransporteerd om in Israël en Gaza vetgemest en geslacht te worden.
De dieren hebben al een lange reis door Europa achter de rug voordat ze op schepen worden geladen naar landen buiten de EU. De reizen op zee zijn lang en veel kalfjes sterven al aan boord: hun lijken worden achteloos overboord gegooid. Veel kalfjes zijn na aankomst zwak en sterven snel.
De kalfjes die deze verschrikkelijke reis wel overleven zijn niet langer meer beschermd door de Europese wet. Ze worden vetgemest op smerige boerderijen en vervolgens op een gruwelijke manier geslacht in Israël, of zelfs in oorlogsgebied Gaza.\
Zolang de export van levende Europese dieren is toegestaan, worden jonge en kwetsbare Europese kalfjes het slachtoffer van deze wrede handel. Doe nu mee om deze export voor eens en voor altijd te stoppen.
Nieuwsbericht van: www.animalsasia.org Af en toe bent u van me gewend dat ik een artikel niet vertaal. Ik weet zeker dat u het kan lezen. Tijdgebrek is de reden maar wat een geweldig nieuws !! Mijn dag kan niet meer stuk. Kreeg dit bericht gisterenavond binnen.
Van de 'hel' naar de hemel.
Seven bears rescued as Vietnam “gets serious” about ending bile trade
Seven more bears have been rescued by Animals Asia from Vietnam’s Quang Ninh province – just 24 hours after Vietnam’s Traditional Medical Association agreed to phase out bile use.
The agreement to end all use by 2020 has given animal welfare charity Animals Asia hope that bear bile farming can be eradicated entirely in Vietnam within five years, as government and local authorities increasingly offer their support.
Yesterday, bears Kay, Emmy, Rose, Long, Hoa, Quang Yen and Tuffy were rescued from two farms. Originally Animals Asia had been allowed to rescue only two bears from the first farm in June this year, after the bear owner refused to give up his least sick bears. But continued local authority pressure paid off and the the team were allowed to rescue the remaining bears at those sites.
Earlier a Prime Ministerial decree had requested that all bears in Quang Ninh province should be made available for rescue by Animals Asia before the end of September. Nine bears now remain, and Animals Asia expects to rescue them within the next few weeks.
While bear bile farming has long been illegal in Vietnam, the combination of poor enforcement and farmers utilising legal loopholes has meant the trade has continued. However last year the number of bears caged in farms dropped by 700 to 1,245 – a sure sign that the market is dwindling and the campaign to end bear bile farming is increasingly effective.
Yesterday Animals Asia Vietnam Director Tuan Bendixsen was joined by Animals Asia CEO and founder Dr Jill Robinson on the rescue, as well as Pham Van Phat, Director of Quang Ninh Forestry Protection Department and his officers.
Jill Robinson said:
“It feels like Vietnam is making giant strides towards ending bear bile farming. Just two or three years ago this would have been unimaginable, but now we have both government and traditional medicine practitioners showing their support.
“Tonight, seven bears will sleep peacefully at our sanctuary in Tam Dao, and in time they will be rehabilitated and able to enjoy the sunshine and camaraderie of other rescued bears. What a difference from the cruel farms where they have languished for so long. Vietnam knows this must end and they’re getting serious about ending it as soon as they reasonably can.”
Animals Asia has rescued more than 550 bears from the bear bile trade in China and Vietnam. In China, where bear bile use remains legal, more than 10,000 bears remain in small cages facing daily bile extractions.
DELFT - Afgebladderd behang, afval op de grond en overal uitwerpselen van dieren. Dat is de staat van een huis in Delft waar de dierenpolitie dinsdag tientallen poezen en katten vond.
'Wederom verwaarloosde dieren in een zeer vervuild huis', twittert politie Delft. Een schoonmaakploeg komt het huis schoonmaken.
Nieuwsbericht van : www.actasia.nl Dank je wel Nel van Amerongen. Diep respect voor jullie geweldig werk! Chapeau
Och moppie toch hij heeft een panda getekend
Caring for Life cursus breekt records
In het derde jaar van ons educatieprogramma ‘Geef om het leven’ kunnen we terugkijken op enkele geweldige resultaten die eigenlijk niemand voor mogelijk hield in de snelst groeiende economische macht ter wereld. Tot nu toe hebben we:
– 539 leraren getraind om de cursus te geven,
– 13.700 kinderen in de leeftijd van vijf tot acht jaar geleerd wat respect voor het leven inhoudt,
– les gegeven op 80 openbare scholen (Zhuhai, Shenzhen, WuHan, Dalian en Xiamen), plattelandscholen (Sichuan and Gansu province), wijkcentra en zomerkampen (Xiamen).
Let wel, deze kindertjes zijn de toekomstige consumenten en besluitvormers in industrieën waar dieren uitgebuit en mishandeld worden, zoals de bonthandel, (honden-)vlees consumptie, plezierjacht en handel in huisdieren! En het is voor het eerst dat ze leren dat dieren levende wezens zijn, die respect en zorg nodig hebben.
Maar er is meer. We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in de stad Dalian (zes miljoen inwoners) door een formele samenwerking aan te gaan met het onderwijsbureau van het stadsdeel XiGang. Onze cursus zal gegeven worden op alle 21 lagere scholen in dat stadsdeel!
We zijn ook uitermate verheugd over de aanbeveling die we hebben gekregen van een bestuurslid van het onderwijscommissie van de Volkspartij in Beijing. De impact van ons educatieprogramma als onderdeel van een nationaal leerplan zou enorm zijn, en met deze steunbetuiging kan dat werkelijkheid worden.
Gaan jullie de paarden in de steel laten? Schande !
Dierenbescherming helemaal klaar met paardenmarkten 21 september 2015
De Dierenbescherming is helemaal klaar met de paardenmarkten in Nederland. Na vier jaar heeft de organisatie dan ook besloten uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten te stappen. Er wordt geen echte voortgang geboekt en het huidige protocol is onduidelijk en niet concreet en gaat bovendien niet ver genoeg.
Elk jaar opnieuw gaat het mis met het dierenwelzijn op de markten die, op een paar na, zijn verworden tot een excuus voor volksfeesten die niets met het verhandelen van paarden te maken hebben. De Dierenbescherming wil zich niet langer verbinden aan het protocol en zet zich vanaf nu in om een einde te maken aan paardenmarkten in ons land. Alleen op die manier kan het welzijn van de dieren echt verbeterd worden.
In 2011 was de Dierenbescherming, samen met de drie grootste paardenmarktorganisaties,
initiatiefnemer van het Protocol Welzijn Paardenmarkten met als doel het welzijn van de dieren sterk te verbeteren. Dit protocol leidde tot een broodnodige eerste stap in die richting, maar daar is het tot vandaag de dag bij gebleven. Na jaren praten blijft het bij de marktorganisaties onduidelijk hoe bepaalde zaken praktisch uitgevoerd gaan worden. Denk daarbij aan de distributie van voer en water en de controle van de gezondheid van de dieren. Bij een grote paardenmarkt van zo’n 2.000 dieren is maar één dierenarts aanwezig. Een goede controle is zo ondoenlijk. Ook blijft onduidelijk wie verantwoordelijk is voor toezicht en uitvoer van het protocol en is het moeilijk om duidelijk vast te leggen wat er bijvoorbeeld onder ‘mishandeling’ wordt verstaan.
MisstandenOndanks het protocol blijft het elk jaar mis gaan bij de paardenmarkten. Zo worden de dieren veel te veel blootgesteld aan stressvolle prikkels als harde muziek, kermislawaai en hordes luidruchtige mensen. Daarnaast staan de paarden vaak langdurig zonder eten en drinken, dicht op elkaar gepakt en op een ongeschikte ondergrond en kunnen zichzelf en elkaar zo gemakkelijk verwonden. Zeker bij grotere paardenmarkten bestaat er risico op het verspreiden van besmettelijke ziekten. Ook de manier waarop de handelaren, kopers en bezoekers met de dieren omgaan laat vaak te wensen over.
Einde paardenmarkten De Dierenbescherming ziet het liefst dat paardenmarkten op termijn helemaal verdwijnen. We gaan hier de komende tijd dan ook over in gesprek met gemeenten waar de markten nog georganiseerd worden. Wellicht kunnen deze evenementen een invulling krijgen waarbij geen dieren aanwezig zijn. Daarnaast gaan we op zoek naar alternatieven voor het verhandelen van paarden.
Vraag het Europees Parlement en de Europese Commissie om van Europa een diervriendelijke markt voor huishoudelijke Producten en hun ingrediënten te maken.
Wist u dat vaatwasmiddel, meubelwas, luchtverfrisser en wasmiddelen getest kunnen worden op dieren in wrede experimenten?
Over heel Europa worden dieren zoals ratten, muizen, konijnen en cavia's gebruikt in toxiciteitsproeven (vergiftigingsproeven) voor afgewerkte huishoudelijke producten en haar ingrediënten. Bij deze proeven werden bij dieren chemicaliën aangebracht op de huid, geïnjecteerd in het lichaam, in de ogen gedruppeld of in hun keel geforceerd via een buis. Dit kan braken, rillingen, orgaanfalen, verlamming en zelfs de dood veroorzaken. Zelfs als de dieren de proeven overleven, worden ze daarna gedood.
Het hoeft niet zo te zijn. Er zijn duizenden producten en ingrediënten die al zijn goedgekeurd als veilig voor gebruik in huis, alsook een groeiend aantal humane testmethoden waarbij geen dieren worden gebruikt en die betrouwbaarder zijn. EU-beleidsmakers kunnen de winkelgangpaden een goede schoonmaakbeurt geven door erop aan te dringen dat alleen superieure, proefdiervrije methoden worden gebruikt om nieuwe huishoudelijke producten en hun ingrediënten te testen.
Landen als India en Israël hebben al een einde gemaakt aan dierproeven voor huishoudelijke producten en hun ingrediënten, en het Verenigd Koninkrijk is van plan om dierproeven voor afgewerkte huishoudelijke producten eind 2015 te verbieden.
Europese beleidsmakers moeten naar de rest van de wereld de duidelijke boodschap overbrengen dat ze het martelen van dieren in wrede en giftige proeven niet ondersteunen.
PETA spoort het Europees Parlement en de Europese Commissie aan om een einde te maken aan het leed van dieren door de invoering van een verbod op dierproeven voor huishoudelijke producten en hun ingrediënten, alsook de verkoop en marketing te verbieden van nieuwe huishoudelijke producten of ingrediënten in de EU die getest zijn op dieren.
Kom in actie
Schrijf naar de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement, en vraag om een test- en verkoopverbod op huishoudelijke producten en hun ingrediënten die zijn getest op dieren. Dit is een voorbeeldbrief – aarzel alstublieft niet om uw bericht te personaliseren alvorens te verzenden
Onze vrienden van Animal Friends Croatia hielden deze week een protest bij het ministerie van Landbouw. In Kroatië worden er namelijk nog steeds chinchilla’s gefokt voor hun vacht.
‘Ik wil niet gevild worden’ staat op het bord van de chinchillamascotte
De chinchillamascotte Chinchi overhandigde de minister een brief met dringend verzoek om de chinchillafokkerijen te verbieden. Kroatië heeft sinds 2007 een verbod op bontfokkerijen met een afbouwperiode van 10 jaar. Ondanks dat deze overgangstermijn bijna is verstreken zijn er nog steeds 50 chinchillafokkerijen in Kroatië. Tot overmaat van ramp proberen chinchillafokkers de Kroatische regering ervan te overtuigen om het fokken van chinchilla’s toe te staan. Gelukkig is meer dan zeventig procent van de Kroatische bevolking tegen het doden van dieren voor hun bont.
Tweehonderd chinchilla’s voor één jas
Van nature is de chinchilla een vriendelijk dier, maar in gevangenschap is het vaak angstig of soms agressief. Dit uit zich onder andere in het toebrengen van verminkingen aan zichzelf of aan soortgenoten. Zelfs kannibalisme komt voor, vooral bij moeders die hun kroost opeten. De jongensterfte is abnormaal hoog en loopt op tot boven de 25%
In Nederland zijn er gelukkig geen chinchillafokkerijen meer. In 1998 heeft de minister van Landbouw een verbod op het fokken van chinchilla’s ingesteld. Ook bij dit verbod gold een overgangstermijn. Dit betekende dat chinchillafokkers nog tot 1 april 2008 door mochten gaan met het fokken van chinchilla’s. Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor dit verbod. Het bont van deze dieren mag in Nederland gewoon verkocht worden. Daar is Bont voor Dieren uiteraard op tegen. Wij zetten ons dan ook in voor een handelsverbod op chinchillabont, zodat het hier niet meer in de winkels ligt.
Animal Friends Croatia is net als Bont voor Dieren lid van de Fur Free Alliance, een samenwerkingsverband tussen dierenbeschermingsorganisaties over de hele wereld die samen een einde willen maken aan de bontindustrie wereldwijd.
In actie komen? Teken de petitie.
Groot nieuws: McDonald’s gaat in de komende 10 jaar volledig stoppen met het gebruik van kooi-eieren in de Verenigde Staten en Canada. Dit is een enorme doorbraak met verstrekkende gevolgen, zowel voor de horeca als voor miljoenen legkippen.
In Nederland en Engeland gebruikt McDonald’s al langer geen kooi-eieren meer. En onlangs kondigde het bedrijf in Nieuw-Zeeland en Australië aan volledig kooi-vrij te zijn in 2016 en 2017.
Het goede voorbeeld
In landen als de Verenigde Staten zijn er weinig wetten die landbouwdieren beschermen. Het is daarom aan de grote voedselbedrijven om welzijnsverbeteringen voor de dieren door te voeren.
McDonald’s gaf al eerder het goede voorbeeld. In 2012 kondigde het bedrijf in de Verenigde Staten aan in uiterlijk 2022 geen vlees meer te gebruiken van varkens die gehouden worden in zeugenkooien (krappe kooien waarin zwangere zeugen zich niet kunnen omdraaien). Na de aankondiging volgden tientallen bedrijven het voorbeeld van de multinational.
De cijfers
McDonald’s koopt en verwerkt elk jaar 2 miljard eieren in de VS
Iets meer dan 4% van alle eieren in de VS worden gekocht door McDonald’s
In Canada gebruikt McDonald’s elk jaar 120 miljoen eieren
Als gevolg van deze toezegging zullen jaarlijks meer dan 7,4 miljoen legkippen profiteren van de hogere welzijnseisen
Samenwerking
Compassion in World Farming werkt samen met McDonald’s. Dit jaar ontving McDonald’s Nederland een Good Egg Award van ons voor het gebruik van vrije uitloop eieren in al hun producten. Ook de McDonald’s in de VS en Canada komen nu in aanmerking voor een Good Egg Award.
"Deze stap betekent een verbetering van de leefomstandigheden voor miljoenen legkippen in de VS en Canada. Ik ben trots op de samenwerking met McDonald’s en dit laat zien wat we kunnen bereiken voor de dieren als we samenwerken.”
Leah Garces, directeur Compassion USA
Doe mee
Meer dan de helft van de bijna 500 miljoen legkippen in Europa leeft nog in kooien, de zogenaamde ‘verrijkte kooien.’ Doe mee en vraag Brussel om een verbod op alle kippenkooien!
SHARON DIJKSMA ONTVANGT HELD VOOR DIEREN AWARD VOOR VERBOD OP WILDE DIEREN IN HET CIRCUS
Amsterdam — De recente inzet van staatssecretaris Sharon Dijksma zorgt voor een nieuw verbod op wilde dieren in circussen in de Nederlandse wetgeving. Als bedankje ontvangt ze van PETA een 'Held voor Dieren' award. Het verbod – dat op 15 september in gaat – zal circusvoorstellingen met wilde dieren verbieden, waardoor tijgers, olifanten, leeuwen en vele andere dieren de ellende van voortdurende opsluiting en mishandeling gespaard blijft. PETA reikt de award, waaronder een ingelijst certificaat, doorgaans uit aan personen die voorbeeldige inzet hebben getoond voor de bescherming van het welzijn van dieren.
"Het publiek keert de rug toe aan bedrijven die profiteren van dieren door ze onder dwang verwarrende en pijnlijke kunstjes uit te laten voeren", zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. "PETA spoort andere landen aan om net als Nederland voor eens en voor altijd een einde te maken aan optredens van wilde dieren in circussen."
Zoals PETA, wiens motto gedeeltelijk bestaat uit "dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak" erop wijst, ervaren dieren extreme stress en ontbering in gevangenschap. Het is gangbare praktijk in circussen om olifanten, leeuwen, beren en andere wilde dieren te slaan, elektrische schokken toe te dienen, aan de ketting te leggen en met de zweep te slaan, om ze te intimideren voor het uitvoeren van kunstjes
Earthbag is een betaalbare en aardbeving veilig bouwmethode voor Nepal, zegt Animal Nepal. Het dierenwelzijn bureau was aangenaam verrast toen haar earthbag / adobe shelter een enkele scheur niet te ondersteunen tijdens de aardbevingen die Nepal hit in april en mei.
Het concept achter de eco-vriendelijke shelter was om een alternatief te bieden in plaats van het gebruik van bakstenen, als gevolg van de ondierwaardige omstandigheden in de baksteenindustrie.
Gecoördineerd door programmamanager Suraj Thapa, opzichter Norbu Kalden en engineering student Stefan Klaseboer, werd het gebouw gebouwd met behulp van de earthbag en adobe techniek. Lees een gedetailleerd verslag over de bouw van deze unieke schuilplaats door Stefan Klaseboer hier.