Hoe knuffelfarms de gezondheid van hun welpjes ernstig schaden
meerdelige serie over de schadelijke gevolgen van knuffelfarms. Lees de voorgaande blogs
Tijgers gered van een knuffelfarm, deel 1 en Het verhaal van Priya, een tijger die werd gered van een knuffelfarm, deel 2.
Bij een recente interventie op een knuffelfarm maakten we kennis met Blackfire, Rocklyn en Peyton, drie witte tijgerwelpen die kort na hun geboorte waren weggehaald bij hun moeder om dienst te doen als knuffelobject.
Op de knuffelfarm kregen ze flesvoeding die om wat voor reden dan ook - onwetendheid, onverschilligheid en/of hebzucht (ondervoede welpen blijven langer klein) - niet de juiste voedingsstoffen* bevatte.
Doordat ze niet genoeg calcium binnenkregen om sterke, gezonde botten te ontwikkelen, kregen ze last van botontkalking. Hun redders herkenden de symptomen direct bij aankomst, omdat geen van de welpen goed rechtop kon staan en ze allemaal piepten als ze probeerden te lopen.
Er werden röntgenfoto's gemaakt en er werd bloed afgenomen voor onderzoek. Daaruit bleek dat het calciumgehalte in het bloed te laag was en dat er meerdere kleine breukjes te zien waren in het bekken en de poten van de welpen. Bij Blackfire waren de afwijkingen in het bekken zo ernstig dat hij moeite had met zijn ontlasting en kampte met pijnlijke verstoppingen.
Alle drie de welpen kregen snel pijnstillers, laxeermiddelen en een speciaal dieet om de minerale onbalans te herstellen die al dit leed veroorzaakte. Nu, maanden later, kunnen ze alle drie door hun verblijf rennen en gedragen ze zich meer als gezonde tijgerwelpen.
Dat neemt niet weg dat ze allemaal nog steeds botafwijkingen hebben die misschien nooit helemaal zullen herstellen. En voor geen van de drie is het gevaar helemaal geweken: complicaties kunnen nog risico's met zich meebrengen.
We weten nog niet hoe het verhaal van Rocklyn, Peyton en Blackfire zal aflopen.
Het IFAW stelt geld beschikbaar voor medische behandelingen en een speciaal dieet. Maar dat is niet genoeg. Dierentuinen langs de weg in de Verenigde Staten waar welpjes te vroeg bij hun moeder worden weggehaald zodat mensen tegen betaling met ze op de foto kunnen, moeten helemaal verleden tijd worden. Als de Big Cat Public Safety Act, die vorige week opnieuw in het Huis van Afgevaardigden werd ingebracht als wetsvoorstel H.R. 1818, wordt aangenomen, wordt het voor dierentuinen langs de weg verboden om met grote katten te fokken.
--MW
* Botontkalking kan ook worden veroorzaakt door genetische factoren. De moeder van Rocklyn en Peyton werd bij dezelfde actie gered en beviel kort daarna van een nieuw nestje. Deze welpen zijn onderzocht op symptomen van botontkalking, maar die zijn niet gevonden. Op basis daarvan kan de conclusie worden getrokken dat de botontkalking bij de andere welpen is veroorzaakt door slechte voeding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten