De opluchting is groot onder natuurliefhebbers in Noorwegen. WWF heeft via de rechter voorlopig tegen weten te houden dat 90% van de wolven deze winter zou worden gedood.
Volgens WWF is het huidige wolfbeheer van de overheid in strijd met de grondwet en internationale regels voor bedreigde diersoorten. In Noorwegen leven momenteel zo’n 50-68 wolven en naar schatting nog eens 25 in het grensgebied in Zweden. Het is volkomen onverantwoord om 90% van deze beschermde soort te doden.
Het plan van de Noorse overheid om de wolven te doden in de regio’s Oslo en het zuidoosten van Noorwegen is opgeschort totdat de rechtszaak tegen de Noorse overheid begint. De startdatum is nog niet bekend.
Een plek voor wolven
Ingrid Lomelde van WWF-Noorwegen benadrukt dat er in het Scandinavische land een plek moet zijn voor wilde dieren en dat tegelijkertijd maatregelen genomen moeten worden om conflicten met vee te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat wolven in Noorwegen voor 1,3% procent verantwoordelijk zijn voor het doden van schapen. In sommige Europese landen waar wolven voorkomen maken boeren gebruik van een waakhond om hun schapen te beschermen en dat werkt uitstekend.
In heel Scandinavië komen zo’n 430 wolven voor, het merendeel in Zweden.
Steun de rechtszaak
Wil je WWF-Noorwegen helpen met een bijdrage voor de rechtszaak? Dat kan via deze link naar de website 'gofundme'. Beluister de reportage op NPO Radio1 over de voor- en tegenstanders van de wolf in Noorwegen.
De kippen in de kippenboerderij van Kipster in Oirlo, Limburg zijn geluksvogels. Kippenboer Zanders: "Wij willen de beste kippenboerderij ter wereld zijn."
Elke ochtend om 10.00 uur stromen er duizenden kippen hun nachthokken uit. In een paar seconden spreiden de dames zich uit over de buitenren waar stronken en boompjes verspreid staan. Kippenboer Ruud Zanders legt uit dat de kippen ’s ochtends een ei leggen en de rest van de dag vrij rondlopen. De dames spenderen hun vrije tijd vrolijk scharrelend buiten in het daglicht. Niet alleen diervriendelijk
Kipster streeft ernaar om een boerderij te zijn waar de kip gewoon kip kan zijn. De stal is uitgerust met een moderne serre, schuine aflopende glaswanden en een overdekte binnentuin naast de grote buitenplaats. Zo kunnen de dieren bij goed en slecht weer naar hartenlust scharrelen. ’s Nachts gaan de kippen met een gerust hart slapen, want roofdieren worden geweerd door het gaas over de buitenren.
Ook wil de boerderij zo veel mogelijk het milieu ontzien. Filters en zogeheten ionisatiekanonnen vangen het fijnstof uit de lucht op en zonnepanelen zorgen voor schone energie. De kippen worden gevoerd met restjes uit de voedingsindustrie, zoals oud brood, beschuit en crackers. Zo hoeft er voor de kippen niets verbouwd te worden en gaat de stal voedselverspilling tegen.
Foto: de kippen kunnen er zelf voor kiezen om overdag binnen te blijven, bijvoorbeeld bij slecht weer.
Blij ei is niet duur
Dat de kippen het naar hun zin hebben, is onder andere te zien aan de drie sterren (het maximale aantal) die de eieren van Kipster krijgen van het Beter Leven keurmerk. Voor de boeren van Kipster zijn de kippen geen eiermachines. Het zijn dieren met instincten en behoeften. Daarom worden ook de haantjes grootgebracht op de boerderij, in tegenstelling tot wat veel andere kippenboerderijen doen.
De boerderij wil laten zien dat diervriendelijkheid in combinatie met milieuvriendelijkheid geen dure eieren voor de consument hoeft te betekenen. De eieren worden verkocht voor ongeveer 23 cent per ei. Dit is iets duurder dan scharreleieren, maar goedkoper dan biologische eieren.
Foto: bezoekers kunnen van achter glazen wanden naar de kippen en de eieren kijken.
Open voor publiek
De boerderij is ook open voor bezoekers. Er is een ruimte ingericht voor educatie en voorlichting, waar je de kippen kunt bewonderen van achter de glazen wanden. De kippen worden daarbij met rust gelaten.
Wat een mooi initiatief!
Verreweg de meeste koeien die gemolken worden voor Parmezaanse en Grana Padono kaas komen nooit in de wei1 en leven vaak onder slechte omstandigheden. Dat blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar de koeien achter de bekende kazen. Onze Italiaanse CIWF collega’s gingen undercover en filmden graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren. De dieren hadden vaak verwondingen en enorme uiers. De populaire Italiaanse kazen moeten aan strenge voorschriften voldoen om de merknaam te mogen dragen, maar dierenwelzijn ontbreekt in de regels. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.” Met onze campagne #NietOpMijnPasta roepen wij consumenten in heel Europa op per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten en hun stallen te verbeteren. Parmezaanse kaas en Grana Padano zijn in alle grote Nederlandse supermarkten verkrijgbaar.
Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) en Grana Padano zijn beschermde merknamen die de kazen alleen verkrijgen als de melk afkomstig is uit specifieke regio’s en de productie aan verplichte voorschriften voldoet, onder andere met betrekking tot het voedsel van de koeien en het aantal maanden rijpen van de kazen. 40% van de Italiaanse melkproductie wordt verbruikt voor Parmezaanse en Grano Padano kaas en de jaaromzet is meer dan 5 miljard euro.2,3 Ongeveer 40% van de kaasproductie wordt geëxporteerd naar landen in de EU, de Verenigde Staten en China.4
Onderzoek
We bezochten 9 bedrijven, waaronder één biologische, waar melk wordt geproduceerd voor Parmezaanse kaas en Grana Padano. De omstandigheden op de bedrijven waren vergelijkbaar. De dieren stonden op veelal smerige, betonnen vloeren en kwamen nooit in de wei. We constateerden veel zeer magere koeien met grote uiers. Met name Grana Padano gebruikt doorgefokte koeien die onnatuurlijk veel melk geven. Na gemiddeld 5 jaar zijn deze dieren uitgeput en gaan naar de slacht. Ook werden verwondingen aangetroffen als gevolg van ongeschikte stallen, evenals pootproblemen en kreupele dieren. Op de betonnen vloeren die besmeurd zijn met uitwerpselen en urine glijden de koeien makkelijk weg. Volgens de producenten hebben 70% van de Grana Padano en 99% van de Parmezaan koeien geen weidegang.1
Ik hoop dat u deze e-mail goed hebt ontvangen. Binnen enkele weken hebben PETA's internationale zusterorganisaties dramatische dierenreddingen uitgevoerd en het onmogelijk gemaakt om dierenrechten te negeren in wetgevingssystemen, corporate boardrooms, en zowel de media als op straat (inclusief overstroomde straten!). Hier is een blik op een deel van het werk dat aardige mensen over de hele wereld mogelijk hebben gemaakt.
Leden van het PETA US Emergency Response Team hadden hun handen vol met het helpen van dierenslachtoffers tijdens drie 'unieke’ orkanen die snel achter elkaar kwamen. Zoals u in hun nieuwe video ziet, navigeerden ze overstroomde straten in de Amerikaanse staten Texas en Louisiana uren na de orkaan Harvey's record brekende storm, waar ze uitgeputte, doodsbange en hongerige dieren redden, waaronder velen die nauwelijks hun nekjes boven het riool- en afval vervuilde water konden houden. Kort nadat ze terugkwamen met tientallen dieren die werden geëvacueerd van regionale dierenasiels om ruimte te maken voor 'nieuwe' dieren, werd PETA US opnieuw ingeroepen. Deze keer gaven ze de slachtoffers van Orkaan Irma honderden kilo’s huisdiervoer op verzoek van het Royal Caribbean Internationale cruise lijn. Later, was dezelfde reddingsploeg op de grond in Puerto Rico om honderden gewonde, hongerige en getraumatiseerde dieren te helpen na de verwoesting veroorzaakt door orkaan Maria.
Nu ... herinnert u het knap, lachend gezicht van de aap Naruto? Nou, na bijna twee jaar argumenteren in de rechtbank, is de baanbrekende rechtszaak van PETA US beslist, die eist dat hij wettelijk de auteursrechtelijke eigenaar van de beroemde ‘aap selfie’ foto’s is. Het resultaat is dat fotograaf David Slater 25 procent van eventuele toekomstige opbrengsten van de aap selfie zal schenken aan goede doelen die het bos in Indonesië beschermen waar Naruto en andere makaken leven. Een andere bekende fotograaf was zo onder de indruk van dit resultaat dat hij ook heeft besloten om een percentage van zijn inkomen te doneren om de wilde dieren te helpen die hij fotografeert.
Van Londen naar Los Angeles en van Israël naar Spanje trokken duizenden mensen door de straten ter ondersteuning van een enkel doel: dierenrechten. In New York gingen duizenden mensen de straten op en namen ze een Canada Goose-winkel over om de winkeliers te herinneren dat het bedrijf coyotes en ganzen wreed doodt voor hun met bont-afgezette, dons gevulde jassen. In Groot-Brittannië vielen activisten de openingsdag van de London Fashion Week binnen met skelet gezicht verf met borden die verkondigden: "Leer is Dood" en "Ik zou niet dood gevonden willen worden in bont." In Parijs kwamen leden van PETA France samen met hondeTel Aviv rden andere meelevende mensen op een festival van Veggie Pride om op te staan voor dieren. In Tel Aviv heb ik ongeveer 30.000 activisten toegesproken bij de grootste mars ooit voor dierenrechten in Israël met deze keynote speechom de menigte te inspireren om hun comfortzone te verlaten en actiever te worden voor dieren. Mijn bezoek is hier te zien.
Dank u dat u ons heeft geholpen resultaten te bereiken, en ook bedankt voor uw mededogen en voor alles wat u doet om ons sterk te houden voor dieren.
Met vriendelijke groet,
Ingrid E. Newkirk Oprichter
Gered: Joe
Joe leefde langer dan 17 jaar in eenzame opsluiting,in een kleine vervallen behuizing in de Mobile Zoo in Alabama, waar bezoekers hem treiterden en pinda’s naar hem gooiden. Toen de US Fish and Wildlife Service een maas in de wet – die chimpansees uitsloot van bescherming onder de Endangered Species Act – elimineerde, spande PETA US een rechtszaak aan met de aantijging dat de wet overtreden werd door Joe alleen op te sluiten. PETA US stemde in om de zaak te laten vallen als de dierentuin Joe over zou dragen aan het prachtige Save the Chimps Sanctuary in Florida. Vandaag de dag klimt, spelt en ontmoet Joe andere chimpansees, waaronder Timmy, zijn beste vriend.
Download jouw GRATIS bureaubladachtergrond van Joe hier.
Dit bericht is verzonden naar eevanderploeg@gmail.com. Als je geen e-mails meer van PETA's Online Community wilt ontvangen, klik hier om je af te melden voor onze mailinglijsten.
Deze e-mail is verzonden door: Stichting PETA Nederland Postbus 2570 1000 CN Amsterdam Info@peta.nl 0900-235-_7382(0900-BEL PETA) Kamer van Koophandel: 41226289 ANBI-nummer Belastingdienst: 8034.38.904
Dit is een smeekbede van Marleen Verhoef. Zij is een van de zeer weinige dierenvrienden in Spanje die achtergelaten en sterk verwaarloosde ezels opvangt in haar eigen opvangcentrum.
Zij runt de ezelopvang ‘El Paraïso del Burro’ (= 'paradijs voor ezels’) in de onherbergzame streek Asturias. Dat ligt in Noord-Spanje aan de voet van de Picos de Europa.
Een plattelandsgebied waar het leven stil lijkt te staan. Veel boeren gaan daar over van ezels naar moderne tractoren.
Zij doen dat helaas meestal door zo’n lief dier, na vele jaren trouwe arbeid, gewoon ergens in ‘the middle of nowhere’ achter te laten. Zonder eten, zonder water…
Sommigen daarvan worden nog op tijd gevonden en als ze geluk hebben, dan naar de Nederlandse Marleen Verhoef gebracht.
Zij woont daar nu al meer dan 10 jaar en lees hier over haar ervaringen:
Zo mager en uitgehongerd komen de meeste ezels bij de opvang van Marleen binnen.
De ezel is een van de dieren die in de wereld het meest misbruikt wordt.
Zo vertelt ze: De eerste ezel die ik hier in Spanje tegenkwam was tijdens een wandeltocht. Hij zag er intens triest uit, en stond geheel alleen op een groot kaal veld aan een veel te kort touw. Er kwam een afschrikwekkend hard geluid uit. Iets tussen een scheepshoorn in de mist en een serie lange en luide snikken. Ik heb hem natuurlijk geholpen, maar daarna kwam ik steeds vaker ezels tegen die overduidelijk een intens hard leven achter de rug hadden. Inmiddels weet ik dat de ezel het meest mishandelde dier ter wereld is. Geen enkele ezel verdient dat. Want als er één dier is dat zorg, aandacht en liefde verdient, dan is het juist wel de ezel. Zeker omdat dit dier altijd alles voor zijn eigenaar wil doen.
Zo treft Marleen regelmatig ezels aan, die bewust zijn achtergelaten door brute eigenaren, nadat zo'n dier zo ontzettend veel voor hem gedaan heeft.
Ik besloot mij definitief in Spanje te gaan vestigen om de rest van mijn leven te gaan wijden aan het helpen van deze dieren. Toen ik hier begon was er een overwoekerd terrein vol vuilnis met slechts enkele oude koeienstallen.
Het was enkele maanden hard aanpoten maar toen de eerste 3 verwaarloosde ezels arriveerden wist ik meteen een goede naam voor hun nieuwe verblijf: het moest echt een paradijs voor hun worden.
Vanaf dat moment hebben al veel ezels hier een goedverzorgde oude dag mogen beleven. En, als het moment daar was, een zo zacht mogelijke dood. Elke ezel heeft zijn eigen verhaal. Wij als mensen hebben veel goed te maken met de dieren die onze aarde met ons delen, maar die wij vaak als superieuren denken te mogen misbruiken. Ik heb dan ook besloten om de rest van mijn leven alles te willen geven om speciaal deze ezels te willen gaan helpen.
Een voorbeeld van hoe een ezel misbruikt wordt als er teveel mensen op gaan zitten.
Maar ik heb wel hulp van anderen nodig. Dat kan zijn als vrijwilliger, dat kan ook via Hanno Berger van deze Stichting Dierennood. Of met heel welkome donaties, want het verzorgen van een ezel is een stuk duurder dan bijv. bij een hond of een kat. Zo zit de oudste stal vol met asbest en daarvan moet het dak nodig vervangen worden. Dit lekt aan alle kanten en de dieren staan dan ook letterlijk in de drup.
Wil je ook vrijwilliger gaan worden bij de ezelopvang van Marleen in Spanje? Kijk dan op de website: www.dierenvrijwilligers.nl
“Lekt het hier altijd zo?” vroeg onlangs een nieuwe vrijwilliger tijdens een Asturiaans buitje. “Ja, helaas wel…”, moest ik antwoorden. De oude voerbakken zijn verzakt en gescheurd waardoor ratten vrije toegang hebben. Als we de ezels voeren komen de ratten gezellig mee-eten…
De ramen vallen uit de sponningen en de afrastering wordt vrijwel dagelijks omvergelopen door de ezels. Zodanig dat we vrijwel dagelijks reparaties moeten uitvoeren. Wat een opluchting zou het zijn als de omrastering ‘ezelproef’ zou zijn…
Hier volgt een kleine bloemlezing van de geredde ezels:
Rocco
Zijn eigenaar, een ezel fokker, organiseerde een loterij toen hij 3 maanden oud was. De winnaar mocht hem opeten. Rocío, een vrouw uit Madrid met een groot hart voor dieren, kocht alle nog beschikbare loten op en won. Maar in Madrid had ze geen plaats voor hem. Ze mailde ons en nu geniet hij in ons Ezelparadijs elke dag van het leven. En wij van hem. Hij heeft al veel vrijwilligers harten doen smelten.
Frodo
Werd achtergelaten aan een touw langs een snelweg in Gijon. Zonder eten of drinken. Hij vertrouwt het nog steeds niet wanneer hij liefdevol wordt aangeraakt. Een halve minuut, dan maakt hij dat hij wegkomt...
Willem
Hij reisde met zijn eigenaren locale feesten af om kinderen op zijn rug te laten rijden. Daarna werd hij gedumpt bij de plaatselijke handelaar. Willem werd veel geslagen en was depressief, maar hij is zijn slechte verleden nu – bijna – vergeten.
Jane
Een klein ezelmeisje met een oorverdovend harde balk. Zij zou worden uitgezet in het berenreservaat…. Aan een touw natuurlijk zodat ze letterlijk verscheurd zou worden… Ook zij ontsnapte aan een vreselijk lot en kreeg een nieuw leven bij ons.
Tot zover het verhaal van Marleen.
Heel trouwe bezoekers van onze Dierennood website herinneren zich misschien nog dat we ooit voor haar een ‘driepoot-ezellift’ via een hulpactie hebben gesponsord. Een driepoot was heel nodig om paarden en ezels weer overeind te kunnen takelen als het dier daar zelf te zwak voor is.
Als een dier namelijk te lang blijft liggen en uit zichzelf niet kan opstaan is het ‘einde verhaal’….. Die driepoot wordt nog steeds gebruikt en heeft al vele malen zijn dienst bewezen.
Nu doen wij weer een beroep op jullie. Wil je alsjeblieft meehelpen om deze arme dieren na zulke extreem zware levens alsnog goed te kunnen verzorgen? Dat verdienen ze zo erg! Het verzorgen kost veel geld, aan goed voer, dierenartskosten, beslag en vooral ook de kosten om de dieren droog en tochtvrij ergens te kunnen laten slapen.
Met jouw hulp kan Marleen samen met haar vrijwilligers verder bouwen aan het voortbestaan van dit kleine paradijs voor de arme ezels, zodat Rocco, Jane, Willem, Frodo en de anderen hier veilig en omringd door liefde van de rest van hun leven mogen genieten...
Ons bankrekening nummer is: NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Klein Project 30'
Of doneer via onderstaande knoppen:
Ook in 2016 grootste deel zoönotische infecties door bacteriële infecties via voedsel
In 2016 zijn er voor de meeste zoönosen (bacteriën overdraagbaar van dier naar mens) geen opmerkelijke veranderingen waargenomen. Het grootste aandeel van de zoönotische infecties vormden ook in 2016 de bacteriële infecties die via voedsel overgedragen worden: Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella en STEC. Opvallend is dat vee-gerelateerde MRSA sinds kort ook voorkomt bij mensen die geen contact hebben gehad met landbouwhuisdieren. Dat staat in de Staat van Zoönosen 2016, een jaarlijks overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen van het RIVM.
Ook in 2016 werden verreweg de meeste infecties van dieren naar mensen via voedsel overgedragen. De meest voorkomende voedselinfecties in 2016 waren Campylobacter (3313 patiënten), Listeria monocytogenes (96 patiënten), Salmonella (1159 patiënten) en STEC (64 patiënten).
Leptospirose
Al enige jaren is het aantal patiënten met leptospirose hoog. In 2016 waren er 84 patiënten met leptospirose, iets minder dan in 2014 en 2015 (97 en 89), maar nog steeds veel hoger dan de jaren ervoor. De bacteriën worden in de urine van ratten en muizen uitgescheiden. Vooral via zwemwater en modder raken mensen besmet. De verschijnselen van leptospirose bij mensen verschillen van milde griepachtige verschijnselen tot een ernstig ziektebeeld met geelzucht, nierfalen en bloedingen (Ziekte van Weil).
Hantavirussen
Hantavirussen zijn een groep van virussen die van knaagdieren over kunnen gaan naar mensen door beten van knaagdieren of door contact met urine of ontlasting van de dieren. Mensen die besmet zijn met hantavirussen kunnen griepachtige klachten en nier- of leverklachten krijgen. De ernst van deze klachten kan verschillen; sommige mensen worden niet ziek, een deel krijgt griepachtige verschijnselen en een klein deel krijgt ernstige klachten. Het Puumalavirus is het meest voorkomende hantavirus in Nederland (30 patiënten in 2016). Dit virus wordt overgebracht door muizen. Mensen raken besmet als ze bijvoorbeeld stof inademen tijdens het vegen van een schuurtje waar muizen hebben geplast of gepoept. Voor het eerst werd in 2016 een voor Nederland nieuw type hantavirus gevonden bij mensen: het Seoulvirus. In 2016 is dit gevonden bij één persoon, in 2017 (tot nu toe) bij drie mensen. De mensen waren besmet geraakt via gehouden ratten.
Brucella
In 2016 is een hond waarschijnlijk met B. suis biovar 1 besmet geraakt door het eten van rauw kant-en-klaar vlees. In dergelijke rauw vlees producten worden soms hazen uit Zuid –Amerika verwerkt. Daar komt B. suis biovar 1 voor bij deze dieren. De laatste melding van Brucella suis in Nederland was in de jaren 70 bij varkens. Daarnaast is voor het eerst in Nederland Brucella canis gevonden bij een aantal honden, zij waren afkomstig uit Zuidoost-Europa. Er zijn voor zover bekend geen mensen ziek geworden van de Brucella-bacterie.
Vietnam’s rejection of dolphin park shows no place for cruelty in entertainment
Authorities heed plea by hundreds of animal charities to prevent dolphins being captured and forced to perform for human entertainment.
The authorities in Danang have rejected a proposal to build a dolphinarium in Vietnam’s third biggest city following a campaign led by Animals Asia and backed by more than 200 animal charities from Britain and the Bahamas to South Africa and Sri Lanka.
More than 16,000 supporters around the world put their names to a petition launched by Animals Asia in November 2015 to oppose the planned attraction, which would have resulted in dolphins being taken from the wild and kept in captivity just to perform tricks for the public.
In its ruling, the Danang City People’s Committee said the proposed site of the theme park would be reserved for development and was therefore unsuitable for a dolphinarium.
The official decision comes as more and more people in Europe and North America are turning away from performances involving captive marine mammals after a 2013 documentary, “Blackfish”, raised concerns about the treatment of killer whales in captivity.
Even though animal performances continue to be a draw in Asia, attitudes are slowly changing in Vietnam where at least two zoos have stopped forcing animals to entertain visitors.
In its campaign against the Danang dolphin park, Animals Asia highlighted the cruelty and irreparable harm that would have been done to dolphins had the proposal been given the green light.
Wild dolphins often suffer physical injuries and mental stress from being captured and separated from family groups. Once removed from their natural environment, they lose the social, visual and auditory stimuli necessary for their well-being.
While wild dolphins are capable of swimming up to 100 kilometres a day in the ocean, those in captivity are held in tiny pools where the stress of confinement often leads to increased aggression, illness and premature death.
In addition, an artificial diet, excessive noise and close proximity to humans as well as the chemical treatment of the water all contribute to making their lives in captivity a misery.
Animals Asia’s Animal Welfare Director Dave Neale said:
“This is a stunning success, which absolutely reaffirms our belief that anything is possible when people come together in support of a common goal.
“By turning down this proposal, the Danang authorities seem to recognise that the world does not want more animal cruelty packaged as entertainment. The city has a positive track record of supporting development projects which take into consideration environmental concerns. We are pleased its leaders have been consistent in this regard.
“There has been a growing international backlash against keeping whales and dolphins in captivity. Increasing numbers of people in Europe and America have turned their backs on this kind of exploitation but animal performances continue to flourish in Asia. Until the last dolphin is released and the last dolphinarium closed down, we will continue to bang the drum against these horrors.”
EDAM-VOLENDAM - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft twee honden en twee katten weggehaald bij hun eigenaar in de gemeente Edam-Volendam. De dieren woonden in een vervuilde woning en hun nagels waren veel te lang. Het is de tweede keer dat het baasje de fout ingaat.
De vloer van de woning lag vol met poep, plas, etensresten, schimmel en ander vuil. De honden werden door hun baasje niet uitgelaten en hadden last van vlooien. Eén van hen bleek een flink gezwel te hebben. Een onhoudbare situatie voor de beesten, volgens het LID. Toen de man hoorde dat zijn huisdieren weg moesten, pakte hij een mes en bedreigde de inspectie. De politie heeft de man overmeesterd en hij is meegenomen naar het bureau.
Niet eerste keer Vorig jaar kwam de LID ook langs bij de man. Toen hadden zijn dieren ook te lange nagels en waren de leefomstandigheden voor de honden en katten slecht. De inspectie heeft de man gedwongen de nagels te laten knippen, maar heeft de dieren toen niet in beslag genomen.
De eigenaar heeft zich echter niet gehouden aan de afspraken. De honden zijn nu ondergebracht op een veilig adres. De katten waren een beetje eigenwijs en waren lastig te vangen. Door middel van vangkooien is dit uiteindelijk toch gelukt.
De dieren zijn vorige maand al bij de man weggehaald, gisteren kwam de Dierenbescherming met het bericht naar buiten.
Amazing story! Soldiers in Belarus Wit-Rusland found a little squirrel and brought it to the Warrant Officer. The squirrel was very weak and about to die, so the officer took care of it, fed it like a baby every four hours.Now he has left the army and works as a taxi driver - and the squirrel is always in his pocket, no matter where he goes!
s
"Rescuing one animal may not change the world, but for that animal their world is changed forever!"
Dit is beer Mashutka, een bruine beer van 13 jaar oud. Net als beer Tyson leeft zij al bijna haar hele leven op een jachtterrein in Oekraïne. We hebben bewijs dat zij is gebruikt als 'vechtbeer' om jachthonden te trainen.
Dit wordt gedaan op gruwelijke wijze: ze ketenen de beer vast en laten hun jachthonden los op de beer. Dit moet een uitermate stressvolle situatie zijn voor de beer, die hijgend en kwijlend zichzelf moet verdedigen. De beer raakt uitgeput en verwond. Mashutka wordt daarnaast in een trieste kleine kooi gehouden en draagt een halsband met een ijzeren ketting eraan, wat nog een duidelijk teken is dat zij nog steeds gebruikt kan worden als vechtbeer.
Bekijk hieronder het trieste leven van een 'vechtbeer'. De beer in dit filmpje is niet Mashutka maar een reeds, door VIER VOETERS, geredde beer. LET OP: DEZE VIDEO BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN
Laat je niet voor de gek houden: jagers schieten op wilde dieren omdat ze het leuk vinden. Op hun website staat dan ook vermeld dat jagen hun passie is, hun manier van leven. Het trieste feit is dat hun passie vorig jaar alleen al in de provincie Zuid-Holland 160.000 wilde dieren het leven ontnam.
Ik vind dit onbegrijpelijk. Als natuurliefhebber kan ik juist eindeloos genieten van de wilde dieren in het park, de duinen of het bos. Helaas worden deze wilde dieren flink bejaagd. Denk aan de eenden, zwanen, ganzen, meerkoeten, reeën en herten die genadeloos worden afgeschoten.
Bekijk onze Ban de Jacht campagnevideo
Met Animal Rights zetten we ons in voor de wilde dieren. Gewapend met toeters en spandoeken waarschuwen we, tot groot ongenoegen van de jagers, de wilde dieren voor het naderende onheil.
Nu het jachtseizoen is geopend breken er drukke tijden aan voor Animal Rights. In deze periode worden vele duizenden hazen en fazanten via de drijfjacht opgejaagd en doodgeschoten. We zullen acties op touw zetten om zoveel mogelijk wilde dieren te beschermen. Want elk gered dier is er één.
In de zuivelsector is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Slimme technieken worden toegepast om dieren gezonder te houden en het milieu minder te belasten.
Klimaat neutrale ontwikkeling, verbetering van het dierenwelzijn, behoud van weidegang en het milieu ontzien. Dat zijn de belangrijkste doelen van de Duurzame Zuivelketen, het gezamenlijke initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland, die het gros van de 18.000 Nederlandse melkveehouders vertegenwoordigen.
De afgelopen jaren heeft de sector grote stappen gezet om het welzijn van koeien te verbeteren. Bijvoorbeeld met grotere, lichtere stallen, meer loopruimte, zachte ligplaatsen en betere ventilatie. Bovendien is het antibioticagebruik de afgelopen tijd met maar liefst 48 procent afgenomen. Boeren zijn continu op zoek naar nieuwe oplossingen om het zowel op economisch als milieugebied beter te doen. De uitstoot van broeikasgassen moet namelijk omlaag en de omgang met mest moet nog verantwoordelijker.
Robots in de stal
Om het dierenwelzijn te verbeteren, wordt steeds vaker gekeken naar technische innovaties. Zo zijn er al melkveehouders die robotica inzetten. Ze gebruiken aanduwrobots die ervoor zorgen dat koeien altijd bij het hooi kunnen, en mestvegers die stallen schoonhouden. De belangrijkste innovatie is de slimme melkrobot, die koeien zelf het moment laat kiezen om gemolken te worden. De robot herkent welke koe klaar staat en hoe haar uiers eruit zien, zodat hij precies weet waar hij de spenen moet pakken.
Gemiddeld geeft een koe 25 liter melk per dag. Door de dieren uit te rusten met een halsband met ingebouwde sensor, kan de boer in de gaten houden hoe het met ze gaat. Geeft de koe genoeg melk en wordt ze niet te vaak gemolken? De melkrobot houdt alles bij. Op basis van de beschikbare gegevens uit de sensor kan hij de ziektekans per koe berekenen en aangeven welke koeien extra aandacht nodig hebben. Met die inzichten kan de boer makkelijker de gezondheid van zijn koeien in de gaten houden en op tijd actie ondernemen om ziektes te voorkomen. Goed voor de koe én de boer.
Energie
Ook op andere vlakken wordt geïnnoveerd. 16 procent van de melkveebedrijven beschikt bijvoorbeeld al over zonnepanelen voor klimaat neutrale energieopwekking. Meer dan driekwart van de melkveehouders past daarnaast energiebesparende maatregelen toe, zoals voorkoelers, frequentieregelaars en hoogfrequente verlichting.
Daarnaast hebben alle Nederlandse zuivelbedrijven toegang tot de Energiescan, een online tool om te checken hoeveel energie het bedrijf verbruikt. Met de tool kan de boer zijn resultaten vergelijken met zijn collega’s en zien op welke punten winst valt te behalen. Met wat technische aanpassingen kan hij de warmte die vrijkomt bij het koelen van melk gebruiken om warm water te maken.
Voeding
De zuivelsector blijft zich ontwikkelen binnen de milieu grenzen die de Europese Unie stelt. Dat betekent ook dat er kritisch wordt gekeken naar de samenstelling van het voer dat de koe binnenkrijgt. Een duurzame koe start immers met goede voeding. Diervoederbedrijven voegen daarom minder fosfor toe aan het voer om de fosfaatuitstoot van koeien te verminderen. De mest die koeien produceren bevat fosfaat die deels in de bodem en het grondwater terecht komt, wat schadelijk voor het milieu is.
De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat er voortdurend nieuwe kansen zijn. De concurrentiepositie van Nederland als zuivelland is ook in het geding als er niet snel wordt ingespeeld op die kansen. Wil je meer weten over de initiatieven van de zuivelsector? Neem dan een kijkje op de website van de Duurzame Zuivelketen.