Translate

woensdag 22 mei 2019

In de Eusebiustoren in Arnhem groeien de drie jonge slechtvalken als kool. Ze ogen nog wat log en plomp maar dat is slechts schijn. (Veel foto's )

https://www.gelderlander.nl/arnhem/arnhem-groeit-uit-tot-eldorado-van-de-slechtvalken-met-aanstormend-luchtracetalent-in-de-eusebiustoren~ab911480/

De drie jonge slechtvalken in de top van de Eusebiustoren in Arnhem groeien als kool. Hun donskleed maakt al plaats voor de echte veren voor het grote vliegwerk straks. © Rolf Hensel

Arnhem groeit uit tot eldorado van de slechtvalken, met aanstormend luchtracetalent in de Eusebiustoren

fotoserie ARNHEM - In de Eusebiustoren in Arnhem groeien de drie jonge slechtvalken als kool. Ze ogen nog wat log en plomp maar dat is slechts schijn. Over een paar weken zullen ze voor het eerst van hun leven het luchtruim kiezen om daar net als hun ouders uit te groeien tot de snelste vogels ter wereld. Het  record in de duizelingwekkende duikvlucht van de slechtvalk staat wereldwijd op 389 kilometer per uur.
Directeur Meike Verhagen van de Eusebiuskerk koestert het aanstormende luchtracetalent. Ze droomt ervan om het wel en wee van de valkenfamilie in de toekomst te kunnen delen met iedereen via een webcam. ,,Ik laat onderzoeken of dat mogelijk is zonder de vogels te storen", vertelt ze. 

Topstad in ‘slechtvalkendichtheid’

Arnhem is uniek in Nederland in zijn ‘slechtvalkendichtheid’. Dat stelt Raymond Schuurkes van de Vogelwerkgroep Arnhem en omgeving. ,,Want in Arnhem bevinden zich binnen een cirkel van 4 kilometer vier broedparen.” Aan het begin van deze eeuw was de vogel zo goed als nergens te bekennen. Op een ‘overwinterend vrouwtje bij de Eusebiuskerk’’ na, aldus Schuurkes.

De vogelwerkgroep schrijft de opvallende groei van het aantal broedparen voor een deel toe aan het zorgvuldig plaatsen van broedkasten op favoriete plekken. Gevolg: het lijkt wel alsof in Arnhem slechtvalken vanzelfsprekend zijn. Maar dat is niet zo, beseft ook directeur Meike Verhagen van de Eusebiuskerk. ,,Ze kunnen er natuurlijk altijd voor kiezen om te verhuizen.”

Volledig scherm
Het ringen van de jonge slechtvalken bij de nestkast op het kantoor van Akzo Nobel aan de Velperweg © Jack Altenburg/AkzoNobel

Van torentje wisselen

Gek is dat niet. Schuurkes heeft het al eens meegemaakt, bij wat hij omschrijft als ‘verstoring’. Het gebeurde een paar jaar terug op de torenflat aan het Gildemeestersplein in Presikhaaf. In het verleden was dat een kantoor van Rijkswaterstaat, tegenwoordig is het de studentenflat van Helix. Toen ze daar met een verbouwing begonnen weken de slechtvalken uit naar het voormalige kantoor van de ING aan de Velperweg. Een kwestie van 'van torentje wisselen’
Tekst gaat verder onder foto
Volledig scherm
Jonge slechtvalken in de TenneT toren in Arnhem, Op de voorgrond een mannetje, daarachter een vrouwtje. © Raymond Schuurkes

Minstens negen jongen erbij

Maar bij de ING is nu ook een grootscheepse verbouwing gaande. Ontwikkelaar Borghese Real Estate zocht om die reden een alternatieve broedplek voor de slechtvalken. Er kwam een nestkast te hangen aan de overzijde van het hoofdkantoor van AkzoNobel. Met succes. ,,We hebben dit jaar op drie plaatsen kuikens geringd”, vertelt Schuurkes. ,,Drie op de Eusebiuskerk, drie op de TenneT of KEMA-toren en drie bovenop de Akzo. Wat de opbrengst is van het nest op het OHRA-gebouw bij Elden weten we nog niet. In de komende weken gaan we daar kijken wat daar uitvliegt.”
Tekst gaat verder onder foto
Volledig scherm
Een geringde jonge slechtvalk in de TenneT toren in Arnhem: een vrouwtje van 1 kilo van 5 weken oud. © Raymond Schuurkes

Eusebiusgangers verkassen naar Martinuskerk

Mensen maken de laatste jaren ook meldingvan slechtvalken op en nabij de Martinuskerk aan de Steenstraat in Arnhem. ‘Het  meest waarschijnlijk is dat dit de vogels en jongen van de Eusebiuskerk zijn', schrijft Schuurkes in een uitgebreid artikel over de vogels in ‘Vlerk’, het huisorgaan van de vogelwerkgroep.

Verhagen is verrukt over de valken van de Eusebius. ,,Het is prachtig om deze mooie dieren in onze toren te hebben. We doen er alles aan om ze te beschermen.”

Duivenpootjes

De liftgidsen van de Eusebiustoren vertellen graag over de slechtvalken. ,,Je kunt ze niet vanuit de lift zien, ze zitten verderop, goed verstopt”, vertelt Verhagen. De veranda voor het nest ligt bezaaid met restanten van de maaltijd. Daar zit veel duif tussen. Verhagen: ,,Tussen de restanten zie je soms zichtbaar pootjes uitsteken.” Peter van Geneijgen van de Werkgroep Slechtvalk Nederland, de man die veel vogels geringd heeft, beschrijft de slechtvalk als een echte ‘vogeljager’. Ze beloeren hun prooi graag vanaf grote hoogten. Hoge gebouwen in steden en rotspartijen in het gebergte zijn populair als nestplaats. In het winterseizoen staan trekvogels op het menu.

Valkenpoep op glazen balkons

De grote boodschap van de slechtvalken op de Eusebius spat uiteen op een van de twee glazen balkons die bezoekers een spectaculair uitzicht geven op het jachtterrein van de dieren. Verhagen: ,,De balkons reinigen zichzelf bij regenval maar bij de droogte van vorig jaar kwam daar niets van terecht. Het balkon werd behoorlijk vies.” Dat betekende extra werk aan de winkel voor de ramenwasser. ,,De vogels stellen ons voor huishoudelijke uitdagingen”, lacht Verhagen. ,,Dat neemt niet weg dat wij van onze valken houden.”
Tekst gaat verder onder foto
Volledig scherm
Peter van Geneijgen van Werkgroep Slechtvalk Nederland bereidt een kuiken voor op het ringen op het dak van het kantoor van AkzoNobel in Arnhem © Jack Altenburg/AkzoNobel

Uitvliegtijd van ‘kerkicoon’

Schuurkes rekent erop dat de meeste jongen half juni zullen uitvliegen. ,,Dan lopen ze rond de nestkast rond en beginnen ze met hun eerste oefeningen.”  Hij vindt het volkomen terecht dat ze bij AkzoNobel, TenneT en op andere plaatsen de slechtvalken koesteren. ,,In Frankrijk staat bij elke kerk waar slechtvalken een bord met een variant op de tekst: ‘Hier broedt de slechtvalk, onze icoon. Dat zouden ze in Arnhem ook moeten doen.”
Volledig scherm
Een geringde jonge slechtvalk na het ringen in de TenneT-toren in Arnhem © Raymond Schuurkes






Geen opmerkingen:

Een reactie posten