Translate

dinsdag 7 mei 2019

Zo vrij als een vogel of toch niet?....in Nederland zijn er 60 aanbieders van roofvogelshows



Roofvogelshows


Roofvogels horen, net als alle wilde dieren, thuis in de vrije natuur. Helaas ziet het dagelijkse leven van een groot aantal roofvogels en uilen er heel anders uit. In ons land zijn momenteel maar liefst 60 aanbieders die dagelijks, wekelijks en op verzoek shows en workshops met roofvogels en uilen verzorgen. Het gaat hier om honderden dieren. De meeste bezoekers van deze shows realiseren zich niet hoeveel dierenleed schuil gaat achter schuil gaat achter dit ogenschijnlijk onschuldige vermaak.
Het publiek krijgt te horen dat de dieren vrijwillig vliegen wanneer ze gewend zijn aan mensen en dat het om gefokte en dus tamme vogels gaat. Maar de waarheid is anders.

Geen natuurlijk gedrag

Gefokte roofvogels hebben dezelfde instincten als hun in het wild geboren soortgenoten. In gevangenschap kunnen ze echter geen natuurlijk gedrag vertonen. De dieren zitten vaak in kleine hokken of zelfs vastgeketend aan een paal. Uilen, vogels die voornamelijk ’s nachts actief zijn, worden gedwongen overdag actief te zijn. De vogels hebben bovendien geen mogelijkheid om te vliegen, ze kunnen geen nesten bouwen en niet jagen. Daarnaast is het voor het africhten van de vogels van groot belang dat de dieren honger hebben. Alleen zo doen ze, in ruil voor een beloning met voedsel, wat er van hen gevraagd wordt.
Tijdens shows en workshops worden de van nature schuwe dieren, geconfronteerd met een groot aantal vreemde en onervaren mensen die een leuk dagje uit willen hebben. Bezoekers kunnen de vogels van dichtbij zien en zelfs aanraken. Terwijl wilde dieren zelf het liefst ver bij mensen vandaan blijven. Voor hen is het dus helemaal niet leuk.
De roofvogel als huisdier
Een negatief bijeffect van de populariteit van roofvogelshows is dat het particulieren stimuleert om ook een vogel aan te schaffen. Dit betekent dat er een ongecontroleerde fok van roofvogels ontstaat, waaronder kruisingen van verschillende soorten. Dit levert een gevaar op voor de Nederlandse fauna wanneer deze vogels ontsnappen (of losgelaten worden), zoals faunavervalsing en het verspreiden van ziektes. Bovendien overleeft de ontsnapte vogel vaak niet.
Wat doet VIER VOETERS?
In Nederland werd eerder, mede door inzet van VIER VOETERS, het gebruik van wilde zoogdieren in circussen verboden. Wij zijn van mening dat geen enkel wild dier ingezet mag worden voor entertainment.
Daarom informeert VIER VOETERS over het verborgen leed van roofvogels en uilen die gebruikt worden voor shows en workshops en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast heeft onze moederorganisatie, FOUR PAWS International, in Oostenrijk een opvangcentrum voor gewonde en mishandelde roofvogels.
Wat kunt u doen?
Bezoek geen roofvogelshows.
Attendeer familie, vrienden en kennissen die zo’n show willen bezoeken op het verborgen dierenleed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten