Translate

dinsdag 22 oktober 2019

Foto's: Dinsdag is een zeldzame albinozeehond bij Ecomare binnengekomen maar moet je zeehonden wel opvangen of niet?







Zeehondenopvang Ecomare op Texel kreeg dinsdag een bijzondere, verwarrende melding. Op de eerste foto’s die de dierenverzorgers onder ogen kregen zagen ze de witte vacht van een pasgeboren grijze zeehond, terwijl het overduidelijk een volwassen dier was. Het blijkt te gaan om een zeldzame albinozeehond, die meteen in Ecomare is opgevangen.
De zeehond is een mannetje van zo’n 3 Ć” 4 maanden oud.  Het dier heeft een hele lichte vacht en rode ogen. Deze kenmerken wijzen op albinisme, een afwijking waarbij een dier geen pigment aanmaakt. Albinisme is zeldzaam onder zeehonden. Voor Ecomare is het de eerste albinozeehond die in de opvang terecht komt, al zijn er in Nederland wel eerder albinozeehonden gezien. Het tegenovergestelde van albinisme, melanisme, waarbij de dieren juist helemaal zwart zijn, komt wat vaker voor.
De zeehond is erg ziek door een longworminfectie, heeft allemaal wondjes op zijn lichaam en was uitgedroogd bij binnenkomst. Bovendien lijkt hij geen of weinig zicht te hebben. Oogafwijkingen komen vaak voor bij dieren met albinisme. Of de zeehond helemaal blind is of nog wel wat ziet, moet nog blijken. Bij binnenkomst kreeg het dier eten en antibiotica en andere medicijnen van de dierenarts. 
De zeehond kreeg kort na vertrek van de dierenarts de gelegenheid om te zwemmen en te eten. Ondanks zijn ziekte ‘dook hij meteen levenslustig het water in en at daar twee hele haringen op’, aldus verzorgers bij Ecomare.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten