Translate

donderdag 31 oktober 2019

Waarom Runderslachterij Vion in Leeuwarden de koe inruilt voor de vleesvervanger


Aan enthousiasme geen gebrek als Vion begin maart zijn gloednieuwe runderslachterij in Leeuwarden in gebruik neemt. Het grootste vleesbedrijf van Nederland (omzet 4,7 miljard euro) jubelde over het verbeterde dierenwelzijn door de kortere transporttijden. De nabijheid van de Waddenzee maakt het bovendien mogelijk om met extra energie het merk Waddenvlees in de markt te zetten.
De 20 miljoen euro kostende slachterij heeft een capaciteit van 2500 koeien per week, maar dat aantal is nooit gehaald. In de beste weken waren het er nooit meer dan 2000 en de afgelopen maanden stokte de aanvoer bij enkele honderden runderen.

Lees ook LC+ | Commentaar: De ombouw van Vion

Productie stil

Drie maanden na de start legde de vleesverwerker de productie stil, na een hoogoplopend conflict met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Bij het Leeuwarder slachthuis werden namelijk veel meer dieren dieren afgekeurd voor de slacht dan bij de Vion-vestiging in Tilburg. Waarom waren de NVWA-keurmeesters in het Noorden strenger dan in het Zuiden?
Het conflict is inmiddels bijgelegd en dat is dus ook niet de verklaring voor het besluit, bezweert Vion-woordvoerder Nancy Aschman. ,,De relatie met de NVWA is nu weer goed.”
Volgens haar zijn de belangrijkste redenen de krimp van de Nederlandse melkveehouderij vanwege de fosfaatperikelen en de toegenomen slachtcapaciteit voor runderen. Dit laatste komt door de nieuwe slachterij van Ameco in Apeldoorn.

Plantaardig

Vion, dat eigendom is van de zuidelijke boerenbond ZLTO, had onderhand al het strategische besluit genomen om ook te investeren in plantaardige producten. Leeuwarden is volgens het concern de meest aangewezen locatie om dit op te zetten. ,,De fabriek is nieuw en dan kan je makkelijk switchen met productielijnen”, zegt Aschman.

Door de groei van het aantal flexitariërs zal de vraag naar vleesvervangers blijven toenemen, meent Vion, dat het afgelopen jaar producten ontwikkelde zoals plantaardige schnitzels, hamburgers en gehakt. Deze zijn onlangs gepresenteerd op de Anuga in Keulen, de grootste levensmiddelenbeurs in Europa. Vion maakt zijn assortiment vleesvervangers in eerste instantie niet onder eigen merk, maar onder private label voor supermarktketens in Nederland en Duitsland.
Voor de levering van de plantaardige grondstoffen, mikt Vion op akkerbouwers in de regio. ,,We zoeken samenwerking met boeren die voor ons erwten, bieten of soja willen telen. We gaan voor korte ketens, liefst zo lokaal mogelijk”, zegt Aschman.

Lees ook | Vion ruilt in het Leeuwarder slachthuis koeien in voor plantaardige schnitzels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten