Translate

zondag 4 oktober 2020

Tin Can Town ( Blikkiesdorp): Aan het einde van de wereld is er toch nog hoop........


www.dierennood.nl

Blikkiesdorp, een leuke bijnaam voor een uiterst nare, armoedige en zelfs criminele plek in Zuid-Afrika in een buitenwijk van Kaapstad.

Het is een groot terrein waar maar liefst 1.700 oude containers staan, gemaakt van tin en zink. Vandaar de naam. De mensen die daar wonen, hebben vrijwel helemaal niets...


Lange onafzienbare rijen containers voor de armste mensen van Kaapstad.

Maar waar mensen wonen, zijn er ook dieren. Als het al geen fijne plek voor de bewoners is, dan betekent dat voor de aanwezige dieren helemaal veel angst, honger en pijn.

Ieder gezin dat daar woont heeft minstens één dier. De honden zijn er vooral voor de veiligheid en dat is helaas ook hard nodig.

Mishandelingen en zeer slechte leefomstandigheden zijn ‘normaal’ voor de mensen daar. Dan kun je wel nagaan hoe het met de aanwezige dieren gesteld is.

Gelukkig zijn er ook in dat land geweldige mensen, die juist dieren willen helpen die het heel moeilijk hebben. Een stel dierenvrienden zag met eigen ogen hoe moeilijk de dieren het in Blikkiesdorp hebben. Zij gingen regelmatig dit container-dorp in, om met gevaar voor hun eigen welzijn, te proberen om de aanwezige dieren zo goed mogelijk te helpen.

Wat een moedige mensen moeten dat zijn! Het waren Rosie, Nikki, Dinielle en Clarina. Zij zijn de initiatiefnemers die zes jaar geleden de Tin Can Town Rescue Organisation hebben opgestart. Met niets anders dan de eerste keer 2 plastic zakjes met wat honden- en kattenvoer. 

 Met keihard werken hebben ze langzamerhand het vertrouwen van de arme bevolking weten te winnen, door ook voor hen eten mee te brengen en kleine menselijke problemen te helpen oplossen.

Want zij begrepen als geen ander, dat dit nodig was om het vertrouwen te winnen, om uiteindelijk de aanwezige dieren hulp te kunnen bieden in één van de meest criminele plekken van het land.

Wat zij vervolgens in zes jaar tijd daarna voor elkaar hebben weten te krijgen, is werkelijk fenomenaal! Met heel veel praten en heel veel mailtjes hebben zij steeds meer dierenvrienden in en buiten Zuid-Afrika weten te overtuigen dat de dieren in Blikkiesdorp dringend hulp nodig hadden. Veel vrijwilligers hebben zich inmiddels bij hen aangesloten.

Het resultaat mag er zeker zijn. Want op speciale ‘Outreachdagen’ gaan ze de toegezegde goederen op vele plekken in en buiten Kaapstad ophalen. Waarna ze trots in hun oude busje naar Blikkiesdorp rijden, volgestouwd met voer en medische middelen. Daarmee ze per dag wel zo'n 100 tot 200 dieren hulp kunnen bieden.

Schurft, maar ook ernstige vormen van vlooien, wormen en teken kunnen met simpele behandelingen voorkomen of opgelost worden. Zoveel mogelijk wordt door een medische vrijwilliger geprobeerd om op het containerterrein zelf al de meeste medische hulp te bieden.

Klik op de fotootjes voor vergroting

De arme schatten die echter levensbedreigend gewond of ziek zijn, worden meegenomen naar een kliniek buiten het dorp, waar alles wordt gedaan om ze alsnog te redden. Dat kunnen er op zo’n dag wel 20 tot 40 zijn! Uiteraard worden de dieren dan ook direct gesteriliseerd. De bevolking is zo arm dat er van hen geen betaling verwacht kan worden.

Omdat de vrijwilligers volledig afhankelijk zijn van de sterk verminderde donaties kunnen ze op dit moment helaas nog maar 1 keer per maand naar Blikkiesdorp rijden.

Huisdiereigenaren die vrijwillig meewerken om hun hond te laten steriliseren worden zoveel mogelijk beloond met een heus hondenhok. Hoe geweldig is dat! Meer dierenleed wordt zo voorkomen en de honden krijgen hun eigen veiliger plekje!

Veel van de dieren op het terrein zijn ondervoed of ernstig mishandeld. Voorlichting is dan ook zeer belangrijk, om de vele brandwonden, steekwonden en botbreuken zoveel mogelijk te gaan voorkomen.

De vrijwilligers zijn iedere keer weer verbijsterd en verdrietig bij het aanschouwen van zoveel verwaarlozing en wreedheid. Het went nooit. Iedere keer weer denken ze dat ze alles al gezien hebben maar nee…

Gelukkig zijn er ook veel bewoners, die wel zorgzaam zijn voor de aanwezige dieren. De meeste mensen hebben echter gewoon niet de kennis en de juiste middelen, maar vaak wel de wil en de liefde om zo goed mogelijk voor de dieren te zorgen. Hun karige voedsel willen zij dan zelfs nog delen met de hongerige dieren in en rondom hun eigen containerwoning.

Soms lopen zij urenlang met hun dier in de armen om het in een speciale ruimte te laten behandelen. Deze mensen zijn dan zeer blij als ze na de medische behandeling hun geholpen dier weer mee terug kunnen nemen.

Wanneer er geconstateerd wordt dat een dier door de eigenaar ernstig mishandeld wordt, zal worden geprobeerd om hem of haar te overtuigen om het dier af te staan en wordt er vervolgens getracht om een liefdevoller huis te zoeken.

De corona-crisis heeft echter ook in Zuid-Afrika keihard toegeslagen. Hierdoor zijn er momenteel helaas veel minder hulpgoederen ter beschikking. Door met een humane hulporganisatie, die voedsel aan de bevolking uitdeelt, mee te lopen kunnen ze gelukkig toch nog tijdens de ‘lockdown’ in Blikkiesdorp bij de noodlijdende dieren komen. Maar helaas hebben ze niet veel meer om aan de dieren te geven of om hen met medische problemen te kunnen helpen.

Zij (en wij) hopen er vurig op dat deze Hulpactie van de Maand een prachtig bedrag zal gaan opbrengen. Zodat zij niet meer met lege handen staan en zij de dieren weer voer en goede verzorging kunnen gaan bieden.

Met hun ijzeren wil om aan te pakken en hun oneindige compassie voor dieren heeft dit superteam een plaatsje veroverd in het onstuimige en wrede 'straatbeeld' van Tin Can Town oftewel Blikkiesdorp

Laat alsjeblieft de hulp aan deze kwetsbare dieren in dit containerdorp niet stil komen te staan. Laten we zorgen dat die hulp toch door kan blijven gaan!


Je kunt ook op hun Facebook kijken:
https://www.facebook.com/TinCanTown

Maak ajb een donatie over naar:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Hulpproject 134'

en wij zorgen dat je donatie echt alleen voor dit goede doel besteed zal worden. Bij ons is er namelijk geen aftrek voor salarissen, huisvesting of overbodige franje.

Of doneer via onderstaande knoppen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten