Translate

donderdag 15 oktober 2020

Boeren werken aan melk van koeien waarbij het kalfje 3 maanden bij moeder mag blijven in plaats van bij de geboorte weghalen

 

Graag deel ik in deze tijden van somberheid wat positief nieuws met jullie.

Drie dagen in een varkensslachterij


De directeur van een groot varkensslachthuis vroeg ons om hulp. Hij wil de inrichting van de slachterij verbeteren om zo het lijden te verminderen van de varkens die ze er slachten.

Drie dagen deden we onderzoek in het slachthuis en testten we verschillende oplossingen. We werden bijgestaan door dr. Temple Grandin – de wereldberoemde dierkundige. Ze kon via videobellen op afstand veel tips aandragen. We leggen nu de laatste hand aan een definitief verbeterplan.

Slachthuizen kunnen we niet sluiten. Maar we kunnen ze in ieder geval wel verbeteren!

Vijf dagen op een melkveebedrijf


Begin september werkten we vijf dagen lang op een melkveebedrijf in Duitsland. Op deze boerderij mogen de kalfjes minstens drie maanden bij hun moeder in de kudde blijven. Dat is bijzonder!

Het bedrijf produceert melk voor een nieuw label “ElternZeit”, samen met vier andere bedrijven in de regio. Deze boeren zien de pasgeboren kalveren niet als ongewenste bijproducten, maar houden ze bij hun moeder. De kalveren krijgen een goede kwaliteit van leven en worden uiteindelijk gefokt voor het vlees.

De jonge kalveren leren van de volwassen koeien, net als in de natuur; ze rennen, spelen en socialiseren. De moeders zorgen voor hun jongen. Wij vinden van deze manier van melkproductie veel beter dan de conventionele manier. Daar worden pasgeboren kalfjes meteen bij hun moeder weggehaald en weggestopt in kleine hokken op gigantische kalvermesterijen.
Omdat melkvee minstens 27 liter melk per dag produceert en een kalf daarvan maximaal de helft kan drinken, kan de melk gedeeld worden met de mens. Natuurlijk is de melk duurder (€ 2 per liter in plaats van € 1), maar die euro is de betere kwaliteit van leven voor de kalveren en koeien dubbel en dwars waard.

Samen met een groep Nederlandse melkveehouders werken we ook in Nederland hard aan een label voor melk waarvan de kalf bij de koe blijft. Er is nog een hoop werk te verzetten maar we verwachten dat in 2022 melk met dit label in de winkels ligt!
Fijn dat je de nieuwsbrief helemaal tot het einde gelezen hebt. Als we de ontwikkelingen van de laatste jaren zien dan zijn we hoopvol gestemd. Consumenten maar ook bedrijven denken steeds meer na over de herkomst van voedsel. De trend is humaner en meer lokaal geproduceerd voedsel. Zelfs vleesbedrijven stappen over op de productie van plantaardige eiwitten!

Wij doen er alles aan om de bal aan het rollen te houden. Help jij ons met een donatie zodat we de vaart erin kunnen houden?
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten