Translate

woensdag 7 oktober 2020

Voor astma-onderzoek worden cavia's opzettelijk benauwd gemaakt : de eerste versie van astma-op-een-chip is ontwikkeld (video)


Steeds meer dierproeven op cavia’s

De cavia wordt steeds vaker als proefdier gebruikt. In de afgelopen jaren is het aantal proeven op het knaagdier bijna verviervoudigd: jaarlijks worden er nu meer dan 11.000 onderzoeken op cavia’s gedaan. Ruim 98% van deze onderzoeken eindigen in de dood van het dier.


Cavia’s in astma-onderzoek

Omdat cavia’s net als mensen benauwd kunnen worden, zijn ze een veel gebruikt proefdier in astma-onderzoek. Maar om astma te voorkomen of te genezen, is het belangrijk dat we weten hoe benauwdheid ontstaat. En juist dat is bij de cavia onbekend: we weten niet waarom het knaagdier benauwd wordt.

In dierproeven worden cavia’s daarom opzettelijk benauwd gemaakt: ze krijgen een pijnlijke, elektrische prikkel toegediend, waardoor hun luchtwegen verkrampen en ze plots adem tekortkomen. Iets waar bij benauwde mensen geen sprake van is: mensen worden namelijk benauwd door een allergische reactie op bijvoorbeeld huisdieren of stoffen in de lucht.

Hoe werkt de astma-op-een-chip?
Wat is een organ-on-a-chip?
Waarom is astma-onderzoek belangrijk?
Hoeveel dierproeven worden er in Nederland gedaan?
In welke onderzoeken worden cavia’s gebruikt?
Wat gebeurt er met mijn bijdrage?


Om astma te behandelen en om cavia’s uit deze vreselijke onderzoeken te halen, moeten we daarom verder kijken dan de dierproef. En dat is precies wat Reinoud doet!

Astma-op-een-chip

Samen met zijn team ontwikkelt Reinoud de astma-op-een-chip, een chip gebaseerd op menselijke zenuw- en longspiercellen. Met de chip kan Reinoud op een realistische wijze het ontstaan van benauwdheid bij mensen nabootsen. Zo kan er betrouwbaarder onderzoek gedaan worden naar een werkend medicijn: zonder dat hier een cavia voor moet lijden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten