Op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP27) presenteerden wij de nieuwe campagne ‘End of the line for factory farming’. Met deze campagne roepen we regeringsleiders en staatshoofden op in de hele wereld een einde te maken aan de industriële veehouderij. Dat is niet alleen nodig om een eind te maken aan het leed van miljarden dieren, maar ook om te voorkomen dat de aarde alsmaar verder opwarmt. Wetenschappelijk onderzoek laat immers zien dat de klimaatdoelen van Parijs nooit gehaald kunnen worden zonder te stoppen met de industriële veehouderij. In plaats daarvan moeten we overschakelen op een heel ander voedselsysteem dat samenwerkt met de natuur in plaats van deze te vernielen.
De campagne ‘End of the line for factory farming’ wordt gesteund door beroemdheden zoals de bekende biologe Jane Goodall en door collega-organisaties uit alle delen van de wereld.
‘VEE-INDUSTRIE STELT WINST BOVEN DIERENWELZIJN, KLIMAAT EN GEZONDHEID’
Tijdens de klimaatconferentie maakten we ook de resultaten van een opinie-onderzoek bekend dat werd uitgevoerd in 13 landen, waaronder Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen van mening is dat industriële veehouderij winst stelt boven klimaat en milieu (63%) en dierenwelzijn (69%). In Nederland waren deze percentages respectievelijk 56 en 59%.
Uit het onderzoek, dat in oktober 2022 werd uitgevoerd, blijkt dat volwassenen in Frankrijk het vaakst van mening zijn dat in de vee-industrie winst belangrijker is dan klimaat en milieu (76%) en dierenwelzijn (81%).
In Egypte, waar dit jaar de COP27-conferentie plaatsvindt, waren de ondervraagden het minst geneigd te geloven dat in de vee-industrie winst belangrijker is dan dierenwelzijn (48%) en waren zij het er ook het minst mee eens dat winst belangrijker is dan klimaat en milieu (50%).
De respondenten werd ook gevraagd of zij denken dat in de vee-industrie winst belangrijker is dan de gezondheid van de mensen die dierlijke producten eten. 62% was het met deze stelling eens, en het land waar dit het meest het geval was, was Frankrijk (74%).
De respondenten in Italië zeiden het vaakst dat zij wisten dat de veeteeltsector wereldwijd meer broeikasgassen uitstoot dan alle vliegtuigen, treinen en auto's samen (63%), gevolgd door India (60%). Volwassenen in Nederland zeiden het minst vaak dat ze op de hoogte waren (42%).
De 13 ondervraagde landen waren Brazilië, Tsjechië, Egypte, Frankrijk, India, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Zuid-Afrika, Spanje, de VS en het VK.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten