Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft undercoverbeelden gepubliceerd waarop honderden puppy's te zien zijn die volgens hen onder erbarmelijke omstandigheden leven. De beelden zijn gemaakt bij een handelaar in het Brabantse Eersel.
In totaal bezocht House of Animals de fokker in Eersel drie keer. Zo werd net gedaan alsof ze een hond wilden kopen en de organisatie liet ook een medewerker infiltreren als vrijwilliger, om zo de afdelingen te kunnen bezoeken waar je als potentiële koper niet komt.
'Puppy's worden niet gesocialiseerd'
Daardoor konden er beelden gemaakt worden van de honderden honden, die 'in veel te kleine, smerige hokken' leven. "Puppy's worden in zo'n stressvolle, vieze en ongezonde omgeving niet gesocialiseerd", schrijft de organisatie.
"Op de undercoverbeelden zijn zeer getraumatiseerde honden te zien, met onder andere het kennelsyndroom, waarbij ze als een bezetene eindeloos rondjes draaien in hun hok. Deze dieren wordt essentiële zorg onthouden, in de vorm van aandacht, zoals honden nodig hebben om mensen te vertrouwen."
'Tijdens corona 130 per maand weg'
Op de beelden hoor je de vele honden ook constant hard door elkaar blaffen en vertelt de handelaar dat er op dit moment 'te weinig honden weg gaan'. "Tijdens corona verkochten wij er 130 per maand. Dat is gezakt toen Rutte zei: 'Je mag weer op vakantie.'"
NVWA: 'Dit is niet oké'
"Het is daar echt niet oké", reageert een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Er zijn veel te veel honden, ze zitten in vieze hokken, we zien gestreste dieren, zaken als tandvleesontstekingen en ook honden die niet gewend zijn om buiten te komen. Ook wordt er zorg onthouden."
De NVWA doet daarom onderzoek om de fokker zowel via het bestuursrecht als via het strafrecht te kunnen aanpakken, maar wil eerst een grondig dossier opbouwen. Intussen is de situatie er volgens de woordvoerder 'best heftig', wat mensen die er een pup kopen volgens hem lang niet altijd door hebben. "Die krijgen op kantoor een netjes opgepoetst hondje gepresenteerd."
Karen Soeters van de dierenwelzijnsorganisatie noemt de fokkerij een 'productiemachine'. "Het gaat er alleen maar om, om zo veel mogelijk geld te verdienen. Afschuwelijk en onbegrijpelijk dat hier niet keihard tegen wordt opgetreden. Het zijn Oost-Europese praktijken, maar dan in ons eigen Brabant."
Aangifte
De organisatie zegt deze week aangifte te doen bij de politie. De eigenaar van de fokkerij wilde, zo is te zien op de beelden, niet reageren op vragen van House of Animals.
In 2016 werd al eens een hondenfokker in Eersel veroordeeld voor het illegaal fokken van honden. Daarbij ging het om 'verwaarloosde dieren die in hun eigen uitwerpselen liepen, niet genoeg te eten hadden en in een veel te donkere ruimte leefden'. Het is onduidelijk of het dit keer om dezelfde fokker gaat.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?
Om niet het risico te lopen op een zieke pup is het verstandig op de volgende dingen te letten: je pup is ouder dan zeven weken, heeft een chip, is geregistreerd en heeft een paspoort. Check ook of de pup is ontwormd en ingeënt.
Zo voorkom je illegale hondenhandel:
- Laat de hond voor de koop keuren door een dierenarts.
- Koop nooit in een opwelling een hond.
- Ga langs bij de handelaar of fokker van wie je de hond koopt.
- Doe navraag over de herkomst van de hond.
- Controleer de huisvesting van de hond en laat je goed informeren over de gezondheid van het dier.
- Controleer of uw hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd. Het is dus niet genoeg dat de handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier geboren is of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Hierdoor kan de informatie later niet achterhaald worden, en blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is de hond niet gechipt en geregistreerd? Dan is degene waarvan je de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel.
- Ook voor de aanschaf van een hond geldt: een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook.
Bron: NVWA
Geen opmerkingen:
Een reactie posten