Geitenbokjes uit de geitenmelkindustrie worden gezien als 'ongewenst bijproduct' : 7 dagen oud zijn de diertjes al ze op transport naar de slachterij gaar maar in 2025 mogen ze pas met 5 weken op transport
Twee jaar geleden onderzochten we het welzijn van mannelijke lammeren uit de geitenmelkindustrie; de bokjes. Bokjes geven later geen melk en worden daarom gezien als ‘ongewenst bijproduct’. Uit ons onderzoek bleek dat een groot deel van de bokjes daarom naar de slachterij gaan als ze nog maar zeven dagen oud zijn.
We volgden deze piepjonge bokjes op transport naar het slachthuis. We zagen hoe ze, nog wankel op hun pootjes, in elkaar zakten op de laadklep. De transporten duurden een hele dag omdat er bij meerdere bedrijven bokjes werden opgehaald. Al die tijd kregen de pasgeboren bokjes geen melk.
Bokjes van één week oud worden geladen voor de slacht
Eenmaal in de slachterij waren de bokjes vaak verzwakt. De drinkvoorzieningen waren niet in orde en we zagen dat sommige bokjes bijkwamen uit de verdoving... Bij één slachterij werden de jonge dieren, vlak voor de elektrische verdoving, natgespoten om te zorgen voor een goede stroomgeleiding. Dit gebeurde echter met een ijskoude en harde waterstraal.
Jonge bokjes in de wachtruimte van de slachterij
Goed nieuws: minder leed bij transport en slacht
De geitensector heeft na alle ophef een plan van aanpak gemaakt. Hierin staat dat het transport van piepjonge bokjes wordt uitgefaseerd. Per 1 januari 2025 geldt er een totaalverbod. Bokjes moeten vanaf die datum minimaal vijf weken oud zijn voor zij op transport mogen.
Natuurlijk is vijf weken nog steeds heel jong. Maar de bokjes zijn dan in ieder geval wat sterker en daardoor weerbaarder voor transport. Het is een kleine stap in de goede richting en een concreet resultaat van onze inspecties en alle media-aandacht daarna.
Ook verbeterden we de situatie in slachterijen; daar zijn de drinkvoorzieningen aangepast en is de verdoving verbeterd. Ook is natspuiten van de bokjes met ijskoud water gestopt; er wordt nu een zachte en warme waterstraal gebruikt.
Meer goed nieuws: Europese Voedselautoriteit adviseert rechtop vangmethode
De Europese Voedselautoriteit (EFSA) adviseert kippen rechtop te vangen in plaats van ondersteboven aan de poten. Dit staat in het onlangs gepubliceerde adviesrapport aan de Europese Commissie.
Tien jaar geleden was er geen aandacht voor de immense stress en pijn die kippen ervaren bij het vangen en laden voor transport. Het gebeurde achter gesloten deuren.
Dankzij onze inspecties en de introductie van onze rechtop-vangmethode kwam er aandacht voor. We trainden vangploegen, zorgden voor strengere controles door de NVWA, overtuigden pluimveehouders en lieten zien dat het vangen van kippen veel beter moet en kan. Dat dit nu ook op Europees niveau is doorgedrongen, is een ongelooflijk mooi resultaat!
Dit advies van EFSA is erg belangrijk omdat het input vormt voor het schrijven van nieuwe Europese wet- en regelgeving. Uit het EFSA-rapport:
EFSA, 2022: “During loading, inversion and carrying birds by the legs increases the severity of handling stress and the risk of injuries (dislocated joints, fractures in legs or wings and bruises) compared to handling birds in an upright position. Domestic birds should therefore be carried upright by holding the wings against the body, and not inverted or by their neck or wings.”
Rechtop kippenvangproject op Duitse en Franse televisie
Ons kippenvangproject was ook uitgebreid te zien op de Duitse en Franse televisiezenders ARTE en ZDF. Hun camerateam ging afgelopen zomer met ons mee naar een pluimveebedrijf waar de kippen rechtop worden gevangen. Na een instructie aan de kippenvangers hebben we het vangen van begin tot eind begeleid.
We hopen dat deze media-aandacht Duitse en Franse pluimveehouders en vangploegen zal motiveren om ook over te stappen!
Bekijk hier het item op Arte (item rechtop vangen start op 27:00):
Sector saboteert rechtop kippenvangen
Er zijn inmiddels meerdere pluimveebedrijven die de kippen rechtop vangen, in plaats van ondersteboven. Dit bespaart op jaarbasis tienduizenden kippen veel angst en pijn.
Maar helaas begint er ook weerstand te ontstaan. Vertegenwoordigers van de pluimveesector beginnen zich sinds kort ook te bemoeien met het vangen van kippen. Ze zijn bang dat het rechtop vangen (mede door ons succesvolle project) verplicht zal worden en willen niet erkennen dat het vangen aan de poten dieronvriendelijk is.
Het lijkt erop dat vangploegen onder druk worden gezet om niet meer rechtop te vangen. Hierdoor wordt het voor pluimveehouders steeds moeilijker om hun kippen rechtop te blijven vangen, ook al willen ze dit heel graag en betalen ze er extra voor.
We hebben een spoedoverleg aangevraagd bij de sector, het ministerie en de controlerende instanties (NVWA).
links: aan de poten vangen (reguliere methode), rechts: rechtop vangen (EonA methode)
Wij geven uiteraard niet op! Voor structurele verbeteringen hebben we een lange adem nodig. Grote veranderingen gaan nooit zonder weerstand. Bedankt voor jullie hulp in de strijd om verschil te maken voor miljoenen dieren!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten