Australië heeft een miljoenenpopulatie aan wilde katten en die vormen een gevaar voor de natuur. Daarmee jagen ze de regering stevig de kosten in. Om die reden zullen er binnenkort vijftien killer robots ingezet worden die als doel hebben om de komende vijf jaar zo’n zes miljoen katten uit te roeien.
De robots zijn uitgerust met lasers en camera’s en kunnen enkel de wilde katten herkennen. Dat doen ze op basis van hun silhouet en de manier waarop ze lopen. De robots – die werken op zonne-energie – zijn daardoor niet gevaarlijk voor mensen.
Zodra het dier herkend wordt, spuit de robot een giftige gel op de vacht van de kat. Wanneer het dier zich vervolgens wast en aan zijn vacht likt, krijgt het de stoffen natriumfluoracetaat en ‘gif 1080' binnen. Slechts een paar milligram is voldoende om een einde te maken aan de wilde kat.
Waarom Australië zo graag van de katten af wil
De wilde katten stammen af van de huiskatten. De dieren keerden terug het wild in en werden een zeer gevaarlijke soort voor de rest van de fauna. Volgens een studie uit 2020 doodt elke wilde kat in Australië gemiddeld 186 dieren per jaar.
De Australische krant ‘WAToday’ schrijft dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van “9 miljoen dieren in het hele land elke 24 uur, waaronder 3 miljoen zoogdieren, 1,7 miljoen reptielen, 1 miljoen vogels, 2,8 miljoen ongewervelde dieren en 337.000 amfibieën”.
Ze zorgen daardoor voor grote ecologische kosten en verstoren het evenwicht in de voedselketen. De schade die ze veroorzaken, kost de Australische regering naar schatting zo’n 180 miljoen euro.
Een giftige gel die zo sterk is dat het dier supersnel sterft, pijnloos hoop ik, maar dat zal wel niet. :[
BeantwoordenVerwijderenDat betekent dus dat als de kadaver-eters komen van insect tot een vos/Dingo ed, die daarna ook het loodje leggen? Het zo zelfs ook in de foodchain terecht kan komen?