Chileen doodt Afrikaanse olifant en importeert het dier als meubilair
Een Chileense zakenman heeft geprobeerd een olifant te importeren die hij op een trofeejacht in Zimbabwe had gedood. De Afrikaanse olifant was alvorens de tocht naar Chili in stukken gehakt en verwerkt tot meubelstukken. De douane onderschepte het misselijkmakende meubilair bij binnenkomst in de maritieme terminal in Chili.
Jagen op beschermde diersoorten is nog steeds een populaire activiteit voor velen. Zo ging een Chileense zakenman op pad naar Zimbabwe waar hij een grote olifant doodde. Met als doel zijn trofee mee terug te nemen naar Chili, besloot de man het dier als meubilair in te voeren.
Tot meubilair gemaakt
Om het enorme dier te verwerken tot krukjes en andere producten, werd de olifant in stukken gehakt. De vier poten zijn tot krukjes gemaakt, waarvan de afkomst duidelijk te herkennen was. De lugubere producten waren verpakt in een grote doos. Hierin zaten een gebalsemd hoofd, twee gigantische ivoren slagtanden, een staart, vijf in olifantenleer gestoffeerde planken, en een kleed van olifantenhuid. Daarnaast zaten er replica´s van ivoren slagtanden en vier houten onderstellen in het pakket.
‘Mogelijk illegaal’
De import van de gedode olifant zou zijn uitgevoerd in samenwerking met een bedrijf in Zimbabwe dat de verzending van deze zogenaamde ‘jagerscollectiepakketten’ verzorgt. Sinds februari 2023 is de vondst in bewaring genomen. Het ministerie van landbouw en veeteelt (SAG) moet nu over het lot van het pretpakket voor trofeejagers gaan beslissen.
Momenteel wordt bekeken of de zakenman onwettig heeft gehandeld. De jager heeft zijn collectie bij aankomst aangegeven. Er is inmiddels ook naar de officiële documentatie gevraagd in het land van herkomst om te bepalen of de verhandeling echt voldoet aan de sanitaire en internationale voorwaarden. Mocht de import van de dode olifant illegaal blijken, dan hangt de man mogelijk een straf boven het hoofd. Alexis Zepeda, hoofd van de afdeling voor de bescherming van natuurlijke hulpbronnen van de SAG:
“De SAG bekijkt de documentatie en vraagt om de nodige gegevens van de documenten die bij de invoer zijn gevoegd, aangezien dit geen reguliere invoer is.”
Bronnen:
- Bío Bío Chile
- CHV Noticias
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Geen opmerkingen:
Een reactie posten