Translate

maandag 20 november 2023

Koning Charles kondigt verbod aan op de afschuwelijke export van levende dieren: duizenden dieren komen om door weken op ongeschikte transportschepen


Zoveel schapen op een schip die niet bij eten en water kunnen komen Volgens de NRC kwamen op dit transpost heel veel schapen dood aan na weken op zee.

Na jaren van campagne voeren door vele dierenwelzijnsorganisaties, is de aankondiging van een verbod op de export van levende dieren een belangrijk moment in de geschiedenis van de dierenwelzijnsbeweging in het Verenigd Koninkrijk.

De Animal Welfare (Livestock Exports) Bill zal de afschuwelijke verzending van kalveren en andere landbouwhuisdieren gedurende dagen of zelfs weken voorkomen op ongeschikte transportschepen die in het verleden vreselijke ongelukken hebben meegemaakt waarbij duizenden dieren zijn omgekomen.

Een  schip waar duizenden boerderijdieren mee worden vervoerd \. Soms dagen lang naar het verre oosten.

Niet-gespeende kalveren die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Spanje werden gestuurd om te worden vetgemest, leden aan verwondingen, stress en uitputting. De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS zei dat het zijn inspanningen zou versterken om te pleiten voor de EU-verkiezingen van volgend jaar, waar een herziening van de dierenwelzijnswetgeving meer dan te laat is.

"De afgelopen jaren zijn er te veel dodelijke ongevallen geweest met landbouwhuisdieren die levend werden vervoerd met talloze gedocumenteerde inbreuken op bestaande wetgeving die niet worden vervolgd. Het lijden dat de dieren moeten doorstaan als gevolg van te hoge temperaturen in de lading, niet-bestaande veterinaire zorg en een constant tekort aan water en voer is onvoorstelbaar", zegt Corinna Reinisch, Program Lead Farm Animal Welfare bij Four Paws

"Daarom werpt deze mijlpaalaankondiging in het VK een licht op de komende voorstellen voor transport die de Europese Commissie voor december van dit jaar heeft aangekondigd. Uiteindelijk moeten het EU-parlement en de Raad van de EU die voorstellen, die het belang van het vervoer van levende dieren vergroten, meenemen naar voren bij de komende EU-verkiezingen in 2024", vervolgt Reinisch. "Dit krachtige signaal zal de deur openen voor een dringend noodzakelijke verbetering voor miljarden landbouwhuisdieren die elk jaar buiten de EU naar derde landen worden vervoerd. VIER VOETERS blijft zich wereldwijd inzetten voor dierenwelzijn."

Elk jaar worden miljoenen koeien, varkens, vogels en schapen vanuit de EU geëxporteerd naar niet-EU-landen. Alleen al dit jaar zijn er verschillende dodelijke ongevallen geweest met dieren die werden vervoerd. Na een drie maanden durende beproeving door de Middellandse Zee werden in Spanje ongeveer 1.600 jonge stieren gedood nadat het transportschip Elbeik het Midden-Oosten niet mocht binnenkomen vanwege gevreesde blauwtonggevallen onder de stieren aan boord. Bijna 900 jonge stieren van het transportschip Karim Allah ondergingen enkele weken eerder hetzelfde lot, en onlangs stierven 14 schapen nadat de Phoenix III door slechte weersomstandigheden voor de Italiaanse kust vast kwam te zitten.

Je kunt alle dieren en onze planeet helpen door te kiezen voor compassie op je bord en in je glas. #GoVeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten