De Duitse regering geeft aan dat de nieuwe dierenbeschermingswetgeving een verbod bevat op aangebonden vee. Stallen met aangebonden vee worden in steeds meer landen teruggedrongen, want de ‘grupstal’ voldoet niet aan de huidige dierenwelzijnseisen. Maar in het zuiden van Duitsland zou nog altijd de helft van de boeren aangebonden vee houden, waarvan veel dieren nooit een weiland zien.

Aangebonden vee wordt verboden in Duitsland
Aangebonden vee verdwijnt in Duitsland | Foto: publiek domein

In grupstallen kunnen koeien geen kant op, want ze staan vast op een plek door een touw of ketting om hun nek. Dit hindert het dier in allerlei vormen van natuurlijk gedrag, voor zover een koe in een stal dat überhaupt kan. De grupstal wordt daarom in Nederland snel uitgefaseerd, waarbij zuivelafnemers geen melk meer willen van aangebonden vee. Grupstalhouders kunnen geen lid meer worden van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en grupstalmelk krijgt geen keurmerk meer. Voor de biologische veehouderij geldt sinds 2016 een verbod op de grupstal.

Grupstal

https://www.groenehartfotografie.nl/cultuurhistorie/boerenbedrijf/grupstal

Duits verbod op aangebonden vee

Duitsland lijkt ook wakker te worden, maar dat stuit op veel protesten uit met name de deelstaat Beieren. Daar zou nog altijd de helft van de boeren een grupstal hebben. In heel Duitsland is dat gemiddeld een op de tien (28.300). In Beieren werken maar liefst 13.000 bedrijven met een grupstal, waarvan bij 9.5000 boeren het vee zelfs jaarrond staat vastgebonden. Deze dieren komen nooit buiten. De Beierse Boerenbond (BBV) zegt dat vooral kleinere boeren het slachtoffer zullen worden van het verbod, omdat ze niet kunnen innoveren. De BBV ontkent daarbij dat een verbod op aangebonden vee leidt tot meer dierenwelzijn:

“De geplande wetswijzigingen zullen niet leiden tot een betere dierenbescherming, maar zorgen er wel voor dat er meer dieren in het buitenland worden gehouden onder minder strenge regels.”

Dit argument is al vaker vaak gebruikt om zelf geen stappen te hoeven zetten, want het is elders altijd erger. Ook hanteert de BBV een theorie over natuur en biodiversiteit, die deze boeren in stand zouden houden. En tenslotte vreest men dat toeristen wegblijven als er geen koeien meer in de wei staan. Maar zoals vaker spreekt de sector met geen woord over het welzijn van aangebonden dieren, waarmee vooral blijkt dat nieuwe dierenwelzijnswetgeving in Duitsland geen luxe is maar noodzaak.

Het Duitse verbod zal over 5 jaar ingaan. In Europa is nog geen algemeen verbod op het aanbinden van vee.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR