Wist je dat er plannen zijn om 's werelds eerste octopusfabriek te openen in
Spanje? Voor het welzijn van deze levende wezens en het welzijn van de planeet kan dit nieuwe industriële landbouwsysteem niet worden toegestaan. De Europese Commissie moet het kweken van octopussen verbieden om deze prachtige dieren te beschermen tegen een toekomst vol lijden.



Het laatste wat de Europese dieren nodig hebben, is een nieuw type bio-industrie om de kop op te steken. Bewijs van instanties zoals EFSA toont aan dat dieren die in deze industriële systemen worden grootgebracht, verre van aan hun behoeften voldoen - in feite brengen deze arme wezens met gevoel vaak elke dag door in acuut lijden, gevangen in duisternis en vuiligheid terwijl ze verveling, woede, ziekte, terreur en angst ervaren. De bio-industrie is ook in verband gebracht met enkele van de grootste problemen waarmee onze planeet vandaag wordt geconfronteerd, waaronder klimaatverandering.

Octopus farming in Spain 

Maar ondanks deze lelijke waarheden en de inspanningen van dierenbeschermingsorganisaties om de bio-industrie volledig te beëindigen, ligt 's werelds eerste octopus-fabrieksboerderij op schema om te worden gebouwd in Las Palmas de Gran Canaria. Spelers uit de industrie beweren dat dit systeem veel positieve effecten zou hebben op de Europese voedsel- en landbouwsector. Het is van cruciaal belang dat de beleidsmakers van de EU geen acht slaan op deze misleidende verhalen en doorgaan met een verbod op het kweken van octopussen - we ontleden hieronder enkele van de grootste mythes (en wat er echt in het verschiet ligt als de plannen voor deze octopus-fabrieksboerderij worden gerealiseerd).

Mythe 1: Het kweken van octopussen zal de voedselzekerheid in de EU verbeteren

Realiteit: Octopusvlees is een nichevoedsel voor het grootste deel van de wereld. De marktgroei houdt rechtstreeks verband met factoren zoals een hoger besteedbaar inkomen en de populariteit van het uitproberen van nieuwe exotische voedingsmiddelen.

Door zo'n boerderij te openen, zou de EU de vele problemen bestendigen die de bio-industrie veroorzaakt voor mensen, dieren en de planeet - en deze zinloze stap zou alleen maar dienen om te voldoen aan de toegenomen vraag naar octopusvlees in welvarende gemeenschappen. De voedselzekerheidsproblemen van Europa zouden daardoor niet worden aangepakt, maar er zou een nieuwe "delicatesse" op destructieve en onnodige wijze aan de markt worden toegevoegd waar de industrie van kan profiteren.

Mythe 2: Het kweken van octopussen zal de druk op wilde populaties verlichten

Realiteit: Octopussen zijn vleesetende dieren. Om ze op grote schaal te kweken, zouden miljoenen wilde vissen moeten worden gevangen om ze te voeden in de vorm van visolie en vismeel - een zeer niet-duurzame praktijk die leidt tot meer overbevissing.

Dit kan op zijn beurt grote problemen opleveren voor de dynamiek tussen aquatische levensvormen in het algemeen. Visolie en vismeel worden grotendeels gemaakt van voedervis zoals ansjovis, sardines, haring en makreel. Deze vissen spelen een cruciale rol bij het overbrengen van energie van primaire producenten naar soorten met een hoger trofisch niveau, zoals grote vissen, zeezoogdieren en zeevogels. Wilde populaties zullen niet gedijen als octopussen uit de vergelijking worden gehaald - ze zullen lijden.

Mythe 3: De nieuw voorgestelde octopuskwekerij op de Canarische Eilanden zal het welzijn van octopussen garanderen volgens de EU-wetgeving

Realiteit: Als ongewervelde diersoorten worden octopussen momenteel door geen enkele EU-wetgeving inzake het welzijn van landbouwhuisdieren beschermd. Dit betekent dat Nueva Pescanova de industriestandaard zal zetten als ze in staat zijn om door te gaan met het openen van hun octopus-fabrieksboerderij, en de geplande operaties zijn verre van dierenwelzijnsvriendelijk.

Om te beginnen bevelen ze aan dat octopussen moeten worden geslacht in ijsbrij - een ongelooflijk wrede vorm van slachten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het angst en lijden veroorzaakt, evenals een pijnlijke en langdurige dood. In sommige gevallen kan het tot enkele uren duren voordat vissen op deze manier sterven.

Om de voortplanting te vergroten, stellen de plannen voor de octopuskwekerij bovendien voor om octopussen bloot te stellen aan langere perioden van onnatuurlijk licht. Octopussen zijn lichtmijdende dieren die licht door hun armen kunnen voelen om het snel te vermijden voordat hun ogen het zelfs maar zien. Deze omstandigheden zullen hen in gevangenschap alleen maar meer ongemak bezorgen.

Als intelligente en eigenzinnige wezens zouden octopussen zich niet goed aanpassen aan een leven in kunstmatige opsluiting. Ze zijn ook in fysieke zin ongeschikt voor landbouwstructuren. Omdat octopussen geen skelet hebben en een kwetsbare huid hebben, lopen ze waarschijnlijk verwondingen op als ze in overvolle tanks leven. Het natuurlijke ontwerp en de natuurlijke kenmerken van octopussen betekenen daarom dat er waarschijnlijk geen maatregelen zijn die de EU zou kunnen nemen om hen adequaat te beschermen tegen lijden in een industrieel landbouwsysteem. Ze zijn er gewoon niet geschikt voor.

Mythe 4: Octopussen kunnen gelukkig samenleven in aquacultuurtanks

Realiteit: Octopussen zijn van nature solitaire wezens - en als ze samen worden gedwongen, kunnen dingen lelijk worden.

Als octopussen in kale tanks worden gepropt, zoals de plannen van Nueva Pescanova suggereren, zullen ze waarschijnlijk erg agressief tegen elkaar worden. Ze kunnen territoriaal worden en zelfs in de richting van kannibalisme gaan in een poging hun ruimte te beschermen.

Met 300+ wetenschappelijke studies die wijzen op het gevoel van octopussen en het feit dat ze zowel plezier als pijn kunnen voelen, is het ondenkbaar dat ze gedwongen zouden worden om zo'n stressvol en angstaanjagend leven te leiden.

Mythe 5: Nieuwe alternatieve voederbronnen zullen het kweken van octopussen milieuvriendelijker maken

Realiteit: Het is waar dat sommige delen van de aquacultuurindustrie proberen de voorkeur te geven aan plantaardig voer voor vleesetende vissen, omdat het milieuvriendelijker en goedkoper is om te produceren dan ander voer op basis van vis.

Dit alternatief is echter gewoon niet geschikt voor alle gekweekte vleesetende vissen - en er is ook niet genoeg van om de huidige vraag naar vismeel en visolie voor voer te vervangen.

Bij Eurogroup for Animals pleiten we momenteel voor een transitie of meer toevlucht om meer laagtrofische soorten te produceren (d.w.z. soorten met een plantaardig dieet in de natuur). Het introduceren van nieuwe vleesetende soorten zoals octopussen in de aquacultuur is daarom een stap in de verkeerde richting en in tegenspraak met het plan van de EU voor een duurzame transformatie van het voedselsysteem.

Zeg nee tegen het kweken van octopussen in de EU!

Zoals het bewijs aantoont, zou het plaatsen van octopussen in fabrieksboerderijen deze ongelooflijke dieren alleen maar pijn en leed bezorgen, en ook verdere problemen veroorzaken voor onze planeet en ander waterleven. Ons rapport met Compassion in World Farming duikt in de details over de problemen die verband houden met het kweken van octopussen en waarom het verboden zou moeten worden - download het hier.

De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om de octopuskweek te blokkeren in het kader van de lopende herziening

Bron: Eurogroup of Animals