Translate

vrijdag 17 november 2023

Persbericht Compassion in World Farming Rapport: hervorming veehouderij noodzakelijk in strijd tegen vogelgriep zoals massale vaccinatie

 PERSBERICHT


Foto: BBC

 

 

Rapport: hervorming veehouderij noodzakelijk in strijd tegen vogelgriep

Download het rapport op:


 https://www.ciwf.org.uk/media/7454789/191565_ciwf-avian-flu-report_2023_a4_aw_low-res_pages.pdf

 

Om de verspreiding van vogelgriep aan te pakken moet niet alleen pluimvee massaal gevaccineerd worden, maar moet de veehouderij drastisch veranderen. Dat concludeert Compassion in World Farming (CIWF) in haar nieuwste rapport ‘Bird flu: only major farm reforms can end it’Het rapport komt op het moment dat er opnieuw vogelgriep is geconstateerd in een pluimveebedrijf en de landelijke ophokplicht na twee weken opgeheven te zijn weer is ingesteld. Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten stelt het rapport een 3-punts-actieplan voor: massale vaccinatie pluimvee en een radicale hervorming van zowel de pluimvee- als de varkenshouderijsector. CIWF roept regeringen in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op samen te werken met de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) om dit actieplan uit te voeren.


 

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ‘De overvolle, dichte stallen van de vee-industrie zijn niet alleen een bron van ernstig dierenleed, ze zijn ook een broeinest voor ziektes. Dieren zijn zwak en leven onder onhygiënische omstandigheden: ziekteverwekkers verspreiden zich makkelijk en kunnen muteren naar varianten die ook voor mensen gevaarlijk zijn. Om de dieren in de veehouderij, de dieren in het wild én de volksgezondheid te beschermen is het noodzakelijk dat de veehouderij drastisch op de schop gaat.’

 

Actieplan

Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten stelt CIWF wij een actieplan met drie punten voor:

 

  1. Massale vaccinatie van kippen en andere vogels in de veehouderij om de verspreiding van het virus te vertragen. Er zijn inmiddels goedwerkende vaccins verkrijgbaar.

 

  1. Pluimvee-industrie moet kleiner en gezonder: er moeten veel minder dieren worden gehouden en de dieren moeten meer ruimte krijgen. Ook moet er gebruik gemaakt worden van robuustere kippenrassen (geen snelgroeiende plofkippen) en moeten pluimveebedrijven verder uit elkaar staan om snelle verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

  1. Varkenshouderij moet op de schop: ook varkens zijn gevoelig voor het vogelgriepvirus. De overvolle varkensstallen vormen bovendien een gevaarlijk broeinest voor nieuwe ‘mixvormen’ van het virus die ook voor mensen en andere dieren risicovol kunnen zijn. Denk aan de Mexicaanse griep, ook een variant van het virus dat bij varkens is ontstaan en duizenden mensen wereldwijd het leven kostte. Varkens moeten daarom meer ruimte krijgen en een gezondere leefomgeving. En er moeten veel minder varkens gehouden worden.

 

Risico op pandemie

Het virus dat vroeger slechts een deel van het jaar rondwaarde, is nu continu aanwezig en eist onvoorstelbaar veel slachtoffers: sinds 2021 zijn wereldwijd ongeveer een half miljard vogels in de veehouderij gestorven of gedood als gevolg van vogelgriep. Naar schatting zijn ook miljoenen wilde vogels bezweken. De vogelgriep heeft zich inmiddels ook verspreid onder zoogdieren, waaronder otters, vossen, dolfijnen, nertsen, honden en katten. Het virus heeft nu zelfs de Zuidpool bereikt, waar pinguïns en zeeleeuwen sterven. Bovendien blijkt de ziekte zich van de ene nerts naar de andere te kunnen verspreiden. Dit maakt de ziekte veel gevaarlijker. Sinds 2003 zijn wereldwijd ten minste 875 mensen besmet geraakt. Als het virus zich zo ontwikkelt dat het ook tussen mensen overdraagbaar is, zou een gevaarlijke pandemie op de loer kunnen liggen. Dit gebeurde: zo stierven rond 1920 tussen de twintig en vijftig miljoen mensen aan de Spaanse Griep, een eerdere variant van het vogelgriepvirus[1].

 

Dit risico wordt benadruk door een gezamenlijke verklaring van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in juli 2023[2], waarin staat: "Vogelgriepvirussen verspreiden zich normaal gesproken onder vogels, maar het toenemende aantal H5N1-vogelgriepdetecties onder zoogdieren - die biologisch gezien dichter bij de mens staan dan vogels - wekt de bezorgdheid dat het virus zich zou kunnen aanpassen om mensen gemakkelijker te infecteren."

 

Broeinest van ziektes

Vroeger veroorzaakte het vogelgriepvirus dat onder wilde vogels circuleerde maar weinig slachtoffers; de dieren konden er goed tegen. Maar in de pluimvee-industrie zijn nieuwe dodelijke varianten ontstaan die de wilde dieren fataal worden. Van de 39 gevallen tussen 1959 en 2015 waarbij een relatief ongevaarlijk vogelgriepvirus muteerde in een dodelijke variant, gebeurde dat 37 keer in de pluimvee-industrie en het vaakst in grote kippenbedrijven in Europa.[3]

 

De dichte, overvolle stallen en kooien van de pluimvee-industrie zijn een broeinest voor ziektes. Heel veel dieren zitten onder zeer onhygiënische omstandigheden dicht bij elkaar zonder frisse lucht. Door hun vaak zeer snelle groei en slechte leefomstandigheden zijn ze zwak. Ziekteverwekkers kunnen zich heel makkelijk verspreiden én muteren in nieuwe varianten, die dodelijk zijn en/of voor andere diersoorten gevaarlijk zijn.

Minister Adema stelt ophokplicht in om nieuwe uitbraak vogelgriepnovember, 2023© ANP

Na een nieuwe uitbraak van vogelgriep heeft minister Piet Adema van Landbouw besloten om weer een landelijke ophokplicht in te stellen.

De ophokplicht geldt voor alle vogens die commercieel gehouden worden. Daarnaast moeten bepaalde vogels die niet-commercieel gehouden worden, zoals hobbykippen, afgeschermd worden.

Ophokplicht nog maar net opgeheven

Nog maar kortgeleden is de landelijke ophokplicht opgeheven, maar nu er weer twee nieuwe uitbraken van vogelgriep zijn vastgesteld, heeft het ministerie besloten om in het hele land het pluimvee weer op te hokken.

"De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt", meldt het ministerie.

De laatste uitbraak van vogelgriep is op een zorgboerderij in de buurt van Edam. Daar worden nu 180 kippen geruimd. 

 

Compassion in World Farming 


Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde. Met haar campagne ‘END.IT’ bouwt ze een wereldwijde movement voor omschakeling naar een beter voedselsysteem.

 

 

 


 

Download het rapport op https://www.ciwf.org.uk/media/7454789/191565_ciwf-avian-flu-report_2023_a4_aw_low-res_pages.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten