vrijdag 20 september 2013

73 miljoen haaien jaarlijks gedood voor haaienvinnensoep. China en Hong Kong halen de soep van het menu af ( video)

        
          
 
http://youtu.be/mCqPXhhxZIg   ( video)  De vinnen worden van nog levende haaien afgesneden 

China zegt nee tegen haaienvinnensoep bij officiële gelegenheden ( zie link)
 
 
 En nu ook Hong Kong ( zie link )

http://www.piepvandaag.nl/hong-kong-haalt-haaienvinnensoep-menu/
 
De vraag naar haaienvinnen is bijzonder groot, vooral in China waar haaienvinnensoep een delicatesse is. Indiase vissers exporteerden vorig jaar haaienvinnen ter waarde van 3,6 miljoen euro naar China. India en Indonesië zijn samen goed voor twintig procent van de mondiale haaienvangst, de EU is de grootste exporteur van haaienvinnen.

De vissers gooien de haaien, nadat zij ontdaan zijn van hun vin, terug in zee. De dieren sterven dan langzaam op de zeebodem omdat zij zich zonder hun vin niet meer kunnen bewegen en dus geen voedsel meer kunnen vinden. De vissers mogen nu de vin pas verwijderen als ze aan land zijn. In de Indiase wateren bevinden zich diverse haaiensoorten die bedreigd worden in hun voortbestaan, zoals walvishaaien en hamerhaaien.
 
Haaien worden wereldwijd bedreigd door deze visserij. De haaienstand is in dertig jaar tijd met negentig procent gedaald. Per jaar worden er tientallen miljoenen gevangen, vooral als voeding. Volgens de EU worden er per jaar zo'n 75 miljoen haaien gedood voor hun vinnen.EU wil achterpoortjes dichten in verbod op ontvinning van haaien 
Sommige haaiensoorten worden met uitsterven bedreigd door de toenemende jacht op haaienvinnen. Vissers ontvinnen de haaien terwijl ze nog leven en gooien het dier daarna terug in zee, waar het op de bodem verdrinkt. De parlementsleden stemden op 22 november voor een voorstel om de achterpoortjes te dichten in de wetgeving op het verbod op ontvinning. Tot nu toe zijn overtredingen moeilijk op te sporen omdat de kadavers en de vinnen soms in verschillende havens terechtkomen.

Wat doet het EP?

De Portugese Europarlementariër Maria do Céu Patrão Neves is rapporteur voor het Parlement. Ze steunt het Commissievoorstel om de wetgeving rond ontvinning te versterken, en schrijft in haar verslag dat alle vissersboten in EU-wateren (en alle EU vissersboten overal ter wereld) verplicht moeten worden om haaien aan land te brengen waarbij de vinnen nog "op natuurlijke wijze gehecht zijn". De vinnen en de kadavers zouden ook in dezelfde haven aan land moeten worden gebracht. Hierdoor zouden vissers verplicht worden om de haaien op het schip te doden en om ze later pas te ontvinnen.

Handel in haaienvinnen

De haaienvinnen worden verkocht voor de prijs van 15 tot 70 euro per kilogram. In Indonesië worden de meeste haaien gevist (107 ton per jaar), gevolgd door India (81 ton) en Spanje (56 ton). De meeste haaienvinnen worden geïmporteerd door China (36%) en Hong Kong (58%). De EU is de grootste handelspartner in haaienproducten -en verantwoordelijk voor 56% van de import wereldwijd en 30% van de export.
 
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten